Meghívó: Mindszenty 45 zarándoklat

Mindszenty József érsek, hercegprímás, bíboros urat szabadulása előtt (1955. november 1. és 1956. október 30. között) a Felsőpetényi Almási kastélyban őrizte az ÁVH. Bíboros úr 1975. május 6.-n halt meg, így idén ennek 45. évfordulója van. A Pro Missa Tridentina Alapítvány ezért (hagyomány teremtő szándékkal) gyalogos zarándoklatra hívja a katolikus és nem katolikus híveket, magyarokat és nem magyarokat:

 

Bercel,
Galgaguta,
Nógrádsáp,
Nézsa,
Alsópetény,
Felsőpetény

(Almásy kastély) útvonalon.

A gyalogos zarándoklathoz bármelyik településen lehet csatlakozni (kinek, kinek a képessége szerint).

Kedves érdeklődő,

Ez nem kör (teljesítménytúra) hanem zarándoklat (zarándoklás, peregrináció (lat., ‘idegen földön áthaladás’)), mely hitéleti tevékenység:
“zarándokhely (esetünkben a felsőpetényi Almásy kastély) fölkeresése egyénileg vagy közösségben, s ott vallási gyakorlatok 🙏 végzése jámborságból, fogadalomból v. vezeklésből. Szinte minden vallásban megtalálható, alapja a minden emberben meglévő vágy olyan helyek után, ahol a természetfölötti világgal közvetlenebbül találkozhat.” [Katolikus Lexikon]

Zarándoklatunk célja Mindszenty bíboros úr halálának 45. évfordulóján, hogy hálát adjunk Istennek, hogy adott ilyen karizmatikus, nem megalkuvó főpásztort Magyarországnak, a magyarságnak.
A zarándoklat során imádkozni, Rózsafüzért imádkozni és egyházi énekeket énekelni fogunk (és mert nem teljesítmény túra, ezért útközben megállunk, pihenünk). A zarándoklat végén Felsőpetényben a kastélynál (szabadtéri) hálaadó szentmisét mutatunk be. A szentmisén fog először “részt venni” három olyan liturgikus eszköz, mely 45 éve nem volt “használatban”.
A befejező hálaadó szentmise bíboros úr lelkiüdvéért és mihamarabbi boldoggá avatásáért lesz felajánlva, valamint Gróf Pallavicini Antal alezredes lelkiüdvéért, akit a kommunisták a bíboros úr szabadulása érdekében (parancsra) kifejtett tevékenysége miatt a egy év múlva (1957.12.10.) kivégeztek (felakasztottak).

Kuratórium

Legolvasottabb írások2019 times!

Print Friendly, PDF & Email