Koronavírus elleni védőoltás & abortált sejtek felhasználása + Frissítés: 2023.01.08.

Nagyon fontos, folyamatos frissítésekkel!
A tévhitek oszlatása, pontosabban a tisztánlátás és a helyes döntés meghozatala érdekében az írás folyamatosan frissül. Athanasius Schneider püspök: Az abortált magzatok sejtjeinek a felhasználásával készült oltások alkalmazása erkölcsileg nem megengedett.

Egy olyan társadalomban, amelyben bevett szokás a Machiavelli által megfogalmazott “a cél szentesíti az eszközt” elv alapján élni és döntéseket hozni, a jelen járványhelyzetben és a védőoltásért való pánikszerű versenyben bizonyára kevesekben merül fel kérdés a vakcinák fejlesztésének, illetve előállításának moralitásával kapcsolatban.

A Pfizer, az Astra-Zeneca, a Moderna, a Johnson-Johnson valamint a GSK oltóanyagai

Magyarország kormánya a sajtótudósítások és vakcinainfo.gov.hu szerint a következő gyártók vakcináját alkalmazza és tervezi alkalmazni

Elhangzott beszerzési források

Fejlesztés

Gyártás

Tesztelés

CureVac DE Az engedélykérelmet a gyártó HATÁSTALANSÁG miatt visszavonta.
SEM HEK293, SEM PER.C6 SEM HEK293, SEM PER.C6 SEM HEK293, SEM PER.C6
Sinopharm CHI Katolikusnak ajánlott
Engedélyezett
SEM HEK293, SEM PER.C6 SEM HEK293, SEM PER.C6 SEM HEK293, SEM PER.C6
Pfizer-BionTech USA
DE
Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezett
NEM HEK293 NEM HEK293 RÉSZBEN HEK293
Morderna USA Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezett
NEM HEK293 NEM HEK293 RÉSZBEN HEK293
Valneva FR
USA
UK
Katolikusnak nem ajánlott
nincs folyamatban, tervezett
NEM HEK293 NEM HEK293 nincs adat
Novavax USA Katolikusnak nem ajánlott
nincs folyamatban, tervezett
NEM HEK293 NEM HEK293 RÉSZBEN HEK293

Johnson and Johnson

USA

Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezett
CSAK PER.C6 CSAK PER.C6 CSAK PER.C6
CanSinoBio

CHI

Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezett
CSAK HEK293 CSAK HEK293 CSAK HEK293
AstraZeneca

S
GB

Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezett
CSAK HEK293 CSAK HEK293 CSAK HEK293
Szputnyik V RU Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezett
CSAK HEK293 CSAK HEK293 CSAK HEK293
A HEK293 és a PER.C6 jelenti az abortált magzati sejtvonal felhasználását.
A CureVac hatástalanságáról egy kedves olvasónk értesített.

Bár látszólag minden vakcina végeredménye ugyanaz, ti. megakadályozni, hogy a vírus az ember életét veszélybe sodorja, s az egyén és a társadalom számára védelmet biztosítani, mégis rendkívül fontos a módszerek etikai vizsgálata. Bizonyos farmakológiai fejlesztések az Isten által ajándékozott élet szentségét mellőzve igyekszenek eljutni e kitűzött cél eléréséhez, míg más törekvések nem kifogásolhatók ilyen szempontból.

A táblázat teljes méretben látható, ha a megjelenítő JOBB/ALSÓ sarkára kattintunk!

Etikailag kifogásolhatóak azok a vakcinafejlesztések, amelyek során abortuszból származó embrionális sejtek felhasználásával fejlesztik vagy abortált embriókból származó sejtvonalakból állítják elő a gyógyszert. 

A COVID-vakcina fejlesztésében is jelen vannak olyan gyártók, amelyek morálisan nem elfogadható módon, embrionális sejtek felhasználásával fejlesztenek, illetve olyanok is, amelyek morális megítélése ebből a szempontból nem kifogásolható.

Miért is fontos ez számomra, átlagember számára, akinek nincs beleszólása abba, hogy milyen módon fejlesszenek oltóanyagokat? Bűnt követek el, ha ilyen vakcinával oltatom be magamat?

Az abortált magzatból származó védőoltás befogadásakor az ember együttműködik az abortusszal, de milyen felelősség hárul rá? Kötelességünk jól informálódni, felelős döntést hozni, amennyiben úgy döntünk, hogy a védőoltást beadatjuk.

A tisztánlátáshoz fontos néhány etikai fogalmat tisztázni.

Először is alapvető különbséget kell tenni a formális és a materiális együttműködés között. 

A formális együttműködés során a személy olyan módon vesz részt a rossz cselekedetben, amellyel aktívan részese lesz annak. Ilyen cselekedet például az abortusz végrehajtása, amelyben mind a cselekvő orvos, mind pedig az anya formálisan, vagyis tudatosan és szándékosan részt vesznek. A formális együttműködés minden esetben negatív morális megítélés alá esik.

Az együttműködés materiális formáján belül több fajtát is megkülönböztetünk. Az első fő különbség a közvetlen, illetve a közvetett materiális együttműködés között van. A közvetlen materiális együttműködésben a rossz cselekedetben mint olyanban veszek részt (pl. az orvos fizikailag megöli a magzatot), míg közvetett formájában olyan feltételeket biztosítok, amelyek szükségesek a cselekedet végrehajtásához (pl. a takarítónő előkészíti a műtőt a következő abortuszra). 

Különbséget teszünk továbbá közeli és távoli materiális együttműködés között is, attól függően, hogy ezek időben, illetve térben milyen messzire állnak a rossz cselekedettől. 

A materiális együttműködés megítélése jóval árnyaltabb a formális együttműködésnél. Elfogadható lehet például olyan esetben, amikor a kettős hatás elve érvényesül, amelyben a rosszat semmilyen formában nem kívánja a cselekvő, hanem mint mellékhatást elfogadja; de nem elfogadható az olyan közvetlen materiális együttműködés, amely az emberi életet hozza veszélybe.

Az a személy, aki abortált embrionális sejtek felhasználásából származó vakcinával oltatja be magát, nagyon távoli közvetett módon működik együtt az abortusszal. Az ilyen cselekedet etikai megítélése kizárólag akkor lehet elfogadható, ha jelentős veszély van a személy életére vagy a társadalomra nézve, illetve ha nem elérhető etikusan előállított alternatíva. Ellenkező esetekben morális kötelességünk az alternatívát választani.

Mely fejlesztések tartoznak a morálisan elfogadható, és melyek tartoznak a nem elfogadható kategóriákba?

Többek között két gyógyszeripari óriás, a Moderna és a Pfizer is jelen van a vakcinák fejlesztésében, és 94 illetve 95%-os hatékonyságot ígérnek az első tesztek szerint. 

Azért fontos kiemelni ezt a két gyártót, mert a tömeges gyártás előtti végső stádiumban lévő gyártók közül ők azok között vannak, amelyek fejlesztése és gyártása során embrionális sejtvonalak nem kerülnek felhasználásra.

(Szerk.: Ez a Lozier Institute vizsgálata alapján téves. Mind a két gyártó használt abortált sejtvonalat [HEK293] a tesztelés bizonyos fázisaiban)

Elkészítésükhöz nem csak embrionális, de semmiféle más sejtre nincs szükség. Hatásmechanizmusuk teljesen új technológián alapul, amely során az immunitásért felelős sejteket felkészítik a védekezésre. Hírvivő RNS-t juttatnak a szervezetbe, amely aktiválja az immunreakcióért felelős T sejteket. Innentől kezdve ezek képesek lesznek a szervezetbe került koronavírus kórokozót azonnal elpusztítani.

A kétféle vakcina közötti fő különbség, hogy míg a Moderna anyaga stabilabb, így tárolása és szállítása nem igényel speciális körülményeket, addig a Pfizer tárolásához -70 °C-ot kell biztosítani. Ez újabb, eddig még nem megoldott kihívást jelent.

Az AstraZeneca és a Janssen gyártók által előállított vakcinák abortuszból származó sejtvonalak segítségével készülnek, amely komoly etikai problémát vet fel a fent említett okok miatt, így a morálisan nem elfogadható preventív gyógymódok közé sorolhatók.

További három gyártó, a Merck, a Novavax, és a Sanofi állati eredetű sejtekből fejleszt vakcinát, valamint az Inovio Pharmaceuticals sejt nélkül előállított DNS vakcinát készít. Ezek szintén nem kifogásolhatók morálisan.

A belinkelt Charlotte Lozier Intézmény által összeállított dokumentum megvizsgálja, hogy mely jelenleg elérhető vakcinák használnak embrionális sejtvonalakat a fejlesztés, az előállítás illetve a laboratóriumi tesztek során. Az intézet rendszeresen frissíti a rendelkezésre álló információk alapján a listáját.

Forrás: katolikus.ma

Frissítés …. [2020.12.23.]

Athanasius Schneider püspök
Az abortált magzatok sejtjeinek a felhasználásával készült oltások alkalmazása erkölcsileg nem megengedett

Michael J. Matt-nek, a Remnant főszerkesztőjének a bevezetője: Mivel a világ legnagyobb részének azzal a nyugtalanító kilátással kell szembesülnie, hogy rákényszerítsék egy 99,5 százalékos gyógyulási rátájú vírus elleni védőoltásra, igazán hálásak vagyunk Athanasius Schneider és Joseph Strickland püspöknek, hogy kiadták ezt a fontos új nyilatkozatot arról, hogy az abortált magzatok sejtjeiből származó vakcinák erkölcsileg nem megengedettek.

Nem minden oltóanyagjelölt tartalmaz magzati sejteket, de a keresztények számára mindenhol fontos megérteni a különbségeket és megismerni az oltások elfogadásának erkölcsi következményeit, amelyek azok munkája, akiknek nyilvánvalóan nem okoz gondot ilyen hátborzongató módon megsérteni az élet szentségét. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez a nyilatkozat 2020. december 12-én kelt, a Guadalupe-i Szűzanya, a Meg Nem Születettek Patrónusának liturgikus emléknapján. Járjon értünk közbe azért, hogy legyen erőnk megismerni és megérteni keresztény kötelességünket, hogy betartsuk az erkölcsi törvényt ezekben a szorongató és keresztényüldöző időkben. Amint azt a szöveg megjegyzi, a nyilatkozat “különböző országok orvosainak és tudósainak tanácsai és javaslatai alapján íródott”.

Az elmúlt hetekben hírügynökségek és különféle információs források arról számoltak be, hogy a Covid-19 vészhelyzetre reagálva néhány ország oltásokat gyártott abortált emberi magzatok sejtjeinek a felhasználásával. Más országokban pedig terveznek ilyen oltásokat előállítani.

Egyháziak egyre növekvő kórusa (püspöki konferenciák, egyes püspökök és papok) mondja, hogy abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre alternatív, etikailag engedélyezett anyagokat felhasználó oltóanyag, erkölcsileg megengedhető lenne a katolikusok számára is az abortált babák sejtvonalaiból készült oltás. Ennek az álláspontnak a támogatói a Szentszék két dokumentumára hivatkoznak: az első, az Pápai Élet Akadémiájáé, a címe: „Morális reflexiók az abortált emberi magzatokból származó sejtekből készített vakcinákról”, és 2005. június 9-én adták ki; a második, a Hittani Kongregáció utasításai, „Dignitas Personae, bizonyos bioetikai kérdésekről” címmel, ami 2008. szeptember 8-án jelentek meg. Mindkét dokumentum lehetővé teszi ilyen oltások alkalmazását kivételes esetekben és korlátozott ideig, annak alapján, amit az erkölcsteológiában a gonosszal történő távoli, passzív, materiális együttműködésnek neveznek. A fent említett dokumentumok kijelentik, hogy ugyanakkor az ilyen oltásokat használó katolikusoknak „kötelességük közölni eltérő nézetüket és kérni, hogy egészségügyi rendszerük más típusú oltásokat is elérhetővé tegyen számukra”.

Az abortált emberi magzatok sejtvonalaiból készült oltások esetében egyértelmű ellentmondást látunk az abortuszt minden esetben kategorikusan súlyos, bosszúért az égbe kiáltó erkölcsi rosszként elutasító katolikus tanítás (lásd: Katolikus Egyház katekizmusa, 2268, n. 2270) és aközött a gyakorlat között, hogy az abortált magzati sejtvonalakból származó oltásokat erkölcsileg elfogadhatónak tekintik a „sürgős szükség” kivételes eseteiben – távoli, passzív, materiális együttműködés alapján. Az az érvelés, hogy az ilyen vakcinák erkölcsileg engedélyezhetők, ha nincs alternatíva, önmagában ellentmondásos, és a katolikusok számára nem elfogadható.

Idézzük fel II. János Pál pápa következő szavait a születendő emberi élet méltóságáról: „A személy sérthetetlensége, amely Isten abszolút sérthetetlenségének tükröződése, elsődleges és alapvető kifejeződését az emberi élet sérthetetlenségében találja meg. Mindenekelőtt az az általános felháborodás, amelyet az emberi jogok – például az egészséghez, az otthonhoz, a munkához, a családhoz, a kultúrához való jog – nevében méltán tesznek, hamis és illuzórikus, ha a legalapvetőbb, az élethez való jog, valamint minden más személyes jog feltételét nem védik maximális elszántsággal.” (Christifideles Laici, 38). A meggyilkolt születendő gyermekek sejtjeiből készített vakcinák használata ellentmond a születési élet védelme „maximális elszántságának”.

A materiális együttműködés teológiai elve bizonyosan érvényes, és számos esetre alkalmazható (pl. adófizetések, rabszolgamunkából készült termékek felhasználása stb.). Ez az elv azonban aligha alkalmazható a magzati sejtvonalakból készült vakcinák esetében, mert azok, akik tudatosan és önként kapnak ilyen oltásokat, egyfajta közreműködésbe lépnek, bár nagyon távolról, de az abortuszipar folyamatával. Az abortusz bűntette olyan szörnyű, hogy a bűncselekményhez történő bármiféle kapcsolódás, akár ha nagyon távoli is, erkölcstelen, és ennek tudatában egy katolikus semmilyen körülmények között nem fogadhatja el. Annak, aki ezeket az oltóanyagokat használja, be kell ismernie, hogy teste profitál az emberiség egyik legnagyobb bűncselekményének a „gyümölcseiből” (bár a nyomdokait kémiai folyamatok révén eltávolítják).

Az abortusz folyamatához történő bárminemű kapcsolódás, még ha a legtávolabbi és hallgatólagos is, árnyékot vet az Egyháznak arra a kötelességére, hogy rendületlenül tanúskodjon arról az igazságról, hogy az abortuszt teljesen el kell utasítani. A cél nem szentesítheti az eszközt. Az ember által ismert egyik legrosszabb népirtást éljük meg. Millió-millió csecsemőt mészároltak le világszerte anyjuk méhében, és napról napra folytatódik ez a rejtett népirtás az abortusziparon (Szerk: Planned Parenthood lásd a szervkereskedelem, valamint abortusz végezhetősége a kilencedik hónapban), az orvos-biológiai kutatásokon és a magzati technológián keresztül, valamint a kormányok és a nemzetközi szervek arra irányuló nyomásgyakorlásával, hogy támogassák az ilyen oltásokat, mint céljaikat. Most nem annak van itt az ideje, hogy a katolikusok engedjenek; ezt durva felelőtlenség lenne. Ezeknek az oltásoknak a katolikusok általi elfogadása azon az alapon, hogy ez csak egy „távoli, passzív és materiális együttműködés” a gonosszal, az Egyházat az ellenségei kezére játszaná át, és gyengítené, mint az utolsó fellegvárat az abortusz gonoszsága ellen.

Mi más lehetne a magzati sejtvonalakból származó oltás, mint az Istentől kapott Teremtés rendjének a megsértése? Ugyanis a rend súlyos megsértésén alapul, egy meg nem született gyermek meggyilkolásával. Ha ettől a gyermektől nem tagadták volna meg az élethez való jogot, ha sejtjeit (amelyeket a laboratóriumban többször tovább tenyésztettek) nem bocsátották volna rendelkezésre oltóanyag előállítására, nem tudták volna azokat forgalomba hozni. Itt tehát Isten szent rendjének kettős megsértése van: egyrészt magának az abortusznak, másrészt pedig az emberkereskedelemnek és az abortált gyermekek maradványai forgalmazásának szörnyű üzletén keresztül. De a Teremtés isteni rendjének ez a kettős figyelmen kívül hagyása soha nem igazolható, még azért sem, hogy egy ilyen oltásokkal megőrizzük egy személy vagy a társadalom egészségét. Társadalmunk létrehozott egy helyettes vallást: az egészséget tették a legfőbb Jóvá, ami egy istenpótlék, akinek áldozatokat kell felajánlani – ebben az esetben egy másik emberi élet halálán alapuló oltással.

Az oltásokkal kapcsolatos etikai kérdések vizsgálata során fel kell tennünk magunknak a kérdést: Hogyan és miért vált mindez lehetővé? Valóban nem volt alternatíva? Miért jelent meg a gyilkosságon alapuló technológia az orvostudományban, amelynek a célja az élet és egészség megőrzése lenne? Az ártatlan magzatot kizsákmányoló és testüket „nyersanyagként” oltóanyagként felhasználó bio-orvosi kutatás inkább hasonlít a kannibalizmusra, mint az orvostudományra. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a bio-orvosi iparban egyesek számára a születendő gyermekek sejtvonalai „terméknek” számítanak, az abortuszt végzők és az oltóanyagokat gyártók a „szállítók”, az oltóanyagok befogadói pedig a „fogyasztók”. A gyilkosságon alapuló technológia a kilátástalanságban gyökerezik és kétségbeeséssel végződik. Ellen kell állnunk annak a mítosznak, miszerint „nincs alternatíva”. Éppen ellenkezőleg, abban a reményben és meggyőződésben kell lennünk, hogy léteznek alternatívák, és hogy az emberi találékonyság Isten segítségével felfedezheti őket. Csak így lehet átjutni a sötétségből a fénybe, és a halálból az életbe.

Az Úr azt mondta, hogy a végső időkben még a választottakat is megtévesztik (vö. Mk. 13:22). Ma az egész Egyháznak és minden katolikus hívőnek sürgősen meg kell erősödnie a hit tanában és gyakorlatában. Az abortusz gonoszságával szemben a katolikusoknak minden eddiginél jobban „tartózkodniuk kell a gonosz minden fajtájától” (1Tessz. 5:22). A testi egészség nem abszolút érték. Az Isten törvényének való engedelmességnek és a lelkek örök üdvösségének elsőbbséget kell adni. A kegyetlenül meggyilkolt születendő gyermekek sejtjeiből származó oltások egyértelműen apokaliptikus jellegűek, és esetleg előrevetíthetik a fenevad bélyegét (lásd Jel 13:16).

Napjainkban bizonyos egyházi emberek úgy nyugtatgatják a híveket, hogy megerősítik, hogy az abortált gyermekek sejtvonalaiból származó Covid-19 oltóanyag erkölcsileg engedélyezett, ha alternatív lehetőség nem áll rendelkezésre. Állításukat a gonosszal való „materiális és távoli együttműködés” alapján igazolják. Az ilyen állítások rendkívül antipasztoriálisak és kontraproduktívak, különösen, ha figyelembe vesszük az abortuszipar egyre apokaliptikusabb jellegét, valamint egyes orvos-biológiai kutatások és embrionális technológiák embertelen jellegét. Most jobban, mint valaha, a katolikusoknak kategorikusan nem szabad ösztönözniük és előmozdítaniuk az abortusz bűnét, még a legkisebb mértékben sem, azzal, hogy elfogadják ezeket az oltásokat. Ezért, mint a lelkek örök üdvösségéért felelős apostolok és pásztorok utódai, lehetetlennek tartjuk a hallgatást és a kétértelmű hozzáállás fenntartását azon kötelezettségünkkel kapcsolatban, hogy „maximálisan elszántsággal” álljunk ellen (II. János Pál pápa) ennek a „kimondhatatlanul gonosz” bűncselekménynek. (II. Vatikáni Zsinat, Gaudium et Spes, 51.).

Ez a nyilatkozat különféle országok orvosainak és tudósainak tanácsai és javaslatai alapján született. Jelentős hozzájárulást jelentettek a laikusok is: nagymamák, nagyapák, apák és családanyák, valamint fiatalok. A megkérdezettek – életkortól, nemzetiségtől és szakmától függetlenül – egyöntetűen és szinte ösztönösen elutasították az abortált gyermekek sejtvonalaiból származó vakcina gondolatát. Továbbá gyengének és alkalmatlannak ítélték meg az ilyen oltások használatának indokolását (vagyis a „materiális távoli együttműködést”). Ez megnyugtató és egyben nagyon leleplező: egyhangú válaszuk az ész és a sensus fidei erejének további demonstrációja.

Minden eddiginél nagyobb szükségünk van a hitvallók és mártírok lelkületére, akik elkerülik a saját koruk gonoszságával való együttműködés legkisebb gyanúját is. Isten igéje ezt mondja: „Legyetek egyszerűek, mint Isten gyermekei szemrehányás nélkül, egy romlott és perverz nemzedék közepette, amelyben “feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban” (Fil 2,15).

2020. december 12., a Guadalupe -i Szűzanya emléknapján

Janis Pujats bíboros, Riga nyugalmazott érseke
+ Tomash Peta, Astana érseke
+ Jan Pawel Lenga, Karaganda érseke, nyugalmazott püspöke
+ Joseph E. Strickland, Tyler (USA) püspöke
+ Athanasius Schneider, Astana segédpüspök
forrás: https://remnantnewspaper.com/web/index.php/fetzen-fliegen/item/5189-bishop-schneider-strickland-on-the-morality-of-vaccines

Forrás: eucharisztikuskongresszus.hu

Frissítés …. [2020.12.04.]

Az FSSPX tanításbeli megközelítése az oltásról

Frissítés …. [2020.12.30.]

A Lozier Intézet 2020.12.14.-i adatai alapján

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés [2.17 MB]

Forrás: Lozier Institute

Frissítés …. [2021.01.05.]

Egy [teológiai&orvos] szakmai szempontokkal megírt, kiváló tanulmánnyal

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés [101.78 KB]

Forrás: nebancs.hu

Frissítés …. [2021.01.06.]

Vatikáni (hamis) állásfoglalás

2020 novemberének végén megjelent, majd december 1-jén frissített írásunkban ismertettük a koronavírus ellen kifejlesztett egyes vakcinákat abból a szempontból, hogy a betegséggel szembeni védelem szempontja mellett mennyire felelnek meg az etikai követelményeknek. Ezt a megközelítést azért láttuk szükségesnek, mert bizonyos vakcinák kifejlesztése, gyártása, majd tesztelése során felhasználták abortált embriók sejtjeit. Felmerülhet tehát a kérdés, vajon bűnt követünk-e el, ha ilyen oltóanyaggal oltatjuk be magunkat.

Cikkünk úgy foglalt állást, hogy kötelességünk jól informálódni és tudni, hogy mely fejlesztések elfogadhatók vagy nem elfogadhatók morálisan. „Az a személy, aki abortált embrionális sejtek felhasználásából származó vakcinával oltatja be magát, nagyon távoli közvetett módon működik együtt az abortusszal” – írtuk. – „Az ilyen cselekedet etikai megítélése kizárólag akkor lehet elfogadható, ha jelentős veszély van a személy életére vagy a társadalomra nézve, illetve ha nem elérhető etikusan előállított alternatíva. Ellenkező esetekben morális kötelességünk az alternatívát választani.

Szerkesztő:
ha tudható, hogy egy vakcinát abortált magzatok sejtvonalának felhasználásával fejlesztettek/teszteltek/gyártottak, akkor MORÁLISAN NEM MEGENGEDETT a beadatásuk.

Gondoljon bele mindenki:
Mert mi is a bűn r.k. definíciója? “Isten parancsát tudva és akarva megszegni.
Ha valamilyen személyes cselekedet esetében felmerül – idézem – “… nagyon távoli közvetett módon működik együtt a …” a bűnnel, akkor az elfogadható?
Ez az 5. parancsba ütközik.
E
gyértelmű a válasz, hogy NEM. Akkor hogyan lenne elfogadható egy ember élete árán fejlesztett vakcina, gyógyszer befogadás, alkalmazása.
De ne legyenek kétségeink: a MAMMON hatalmas kényszer (vagy inkább nyomás) mindenkin, ezért adnak a tanítás alkalmazása alól felmentést. Mert mindenki részesül belőle. Keveset, vagy többet. Ez egy másik kérdéskör, de hozzátartozik az oksági láncolathoz.

A pandémia erősödése és az oltások közeli megindítása okán december 21-én, hétfőn a vatikáni Hittani Kongregáció közzétett egy jegyzéket a Covid-19 elleni vakcina használatának morális kérdéséről. A jegyzéket Ferenc pápa jóváhagyta, és ő rendelte el a közzétételét. A jegyzék magyar nyelvű, részletes ismertetését a Vatican News cikkében olvashatják.

A Hittani Kongregáció azért látta szükségesnek a vatikáni értelmezés és útmutatás elkészítését, mert az elmúlt időszakban a tömegtájékoztatásban püspökök, katolikus egyesületek és szakértők nagyon sokféle és néha ellentmondó kijelentéseket tettek, amelyek kétségeket ébresztettek az oltások használatának erkölcsiségével kapcsolatban.

A Vatikán jegyzéke erkölcsileg elfogadhatónak tartja az etikailag kifogásolható (azaz abortált magzatok sejtjei felhasználásával készített) vakcinák használatát abban az esetben, ha egy adott országban nem állnak rendelkezésre etikailag kifogástalan oltóanyagok, esetleg tárolásuk és szállításuk különleges nehézségbe ütközik, vagy ha az egészségügyi hatóságok az állampolgároknak nem engedik meg a vakcinák szabad megválasztását.

A jegyzék megállapítja, hogy a kutatás folyamán a rosszban (tehát az abortuszban) való együttműködés tekintetében eltérő felelősségek léteznek. Az abortált magzatok szöveteinek felhasználásával előállított oltások alkalmazásakor a közreműködés a rosszban nem szándékos, hanem közvetett formájú, pusztán anyagi (materiális) jellegű. Az ilyen közreműködés elkerülésének erkölcsi kötelességét nem szükséges figyelembe venni akkor, ha komoly veszély áll fenn, például egy súlyos kórokozó egyébként visszafordíthatatlan terjedése, mint amilyen most a Covid-19.

Az ilyen vakcinák alkalmazása pedig nem jelent szándékos együttműködést az abortuszban, és semmilyen módon nem jelentheti az elvetélt magzatokból származó sejtvonalak használatának erkölcsi jóváhagyását.

A vakcinákat a közjót szolgálva fejlesztették ki, és a beoltás elfogadása erkölcsi felelősségünk, nem pusztán az egyéni egészség, hanem a közegészség érdekében is. A jegyzék arra kéri a gyógyszeripari vállalatokat és a kormányzati egészségügyi szerveket, hogy olyan, etikailag elfogadható oltásokat állítsanak elő és kínáljanak fel, amelyek nem okoznak lelkiismereti problémákat sem az egészségügyi szakembereknek, sem pedig maguknak a beoltandó személyeknek. Azok pedig, akik lelkiismereti okokból esetleg megtagadják a magzati sejtvonalakból előállított vakcinákat, törekedjenek arra, hogy más megelőző eszközökkel és megfelelő magatartással ne váljanak a fertőzés terjedésének hordozóivá – mondja ki a vatikáni ismertető.

Forrás: katolikus.ma

Frissítés… [2021.01.21.]

Engedélyezték a magyar hatóságok
az AstraZeneca- és a Szputnyik V koronavírus-vakcinát

A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputnyik V oltását – tudta meg az Origo. Vagyis az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával.

AZ ASTRA ZENECA ÉS A SZPUTNYIK V OLTÁSA IS AZONOS ALAPOKON NYUGVÓ, BIZTONSÁGOS VAKCINA.

Az oxfordinak is nevezett előbbivel Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni.

A két gyártó (vagyis a britek és az oroszok) egyébként már december 8-a óta tárgyalnak az együttműködésről. 

Angela Merkel az elmúlt héten telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, és megkérte, hogy az orosz hatóságok nyújtsák be az EU-nak engedélyeztetésre a Szputnyik V-t. Ez a folyamat azonban majd csak februárban kezdődhet meg.

AZ ASTRA ZENECA OLTÁSÁBÓL MÁR 2020 VÉGÉIG 200 MILLIÓ ADAGOT GYÁRTOTTAK, A MENNYISÉG AZÓTA TOVÁBB NŐTT, A TERVEK SZERINT AZ ENGEDÉLYEK BIRTOKÁBAN HAVONTA AKÁR 200 MILLIÓ ADAGOT TUDNAK ELŐÁLLÍTANI. 

A vakcina egy biztonságos, ismert módszeren alapszik: csimpánzokat megfertőző, de

EMBERRE TELJESEN VESZÉLYTELENNÉ TETT ADENOVÍRUSSAL JUTATTJÁK BE A KORONAVÍRUSRA JELLEMZŐ TÜSKEFEHÉRJÉT A SZERVEZETBE, AMELY AZONOSÍTJA, ÉS ANTITESTEKET FEJLESZT ELLENE.

Az AstraZeneca a malária ellen például már fejlesztett egy másik hasonló, csimpánz-adenovírusvektorra épülő vakcinát, és ez nagyon jó eredményeket ért el. Nagy-Britanniában már 2020 végén megkapták az engedélyt, azóta oltanak is vele.

A Szputnyik V alapja is az, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal Juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt. Oroszországban már másfél millió embert oltottak be vele, hat országban már bejegyezték (köztük a szomszédos Szerbiában), és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül.

Forrás: origo.hu

Frissítés… [2021.01.29.]

Új, magyar fejlesztésű gyógyszer (nem vakcina!)

Forrás: Metropol.hu és Email váltás

Frissítés… [2021.02.03.]

Szinte biztos, hogy az új koronavírus laboratóriumból ered egy ismert tudós szerint

Frissítés… [2021.02.17.]

Már vizsgálják a Johnson & Johnson vakcináját is

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat benyújtotta kedden az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának engedélyeztetési kérelmét.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye szerint az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) gyorsított eljárás keretében kezdi meg a COVID-19 Vaccine Janssen névű oltóanyag vizsgálatát, amelynek során értékelni fogja a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó, már rendelkezésre álló adatokat. Az oltóanyag feltételes forgalomba hozatalára vonatkozó ajánlását az ügynökség várhatóan március közepéig közzéteszi – írták.

A rövidített értékelési folyamat azért lehetséges, mert az EMA korábban már megkezdte a Johnson & Johnson által fejlesztett oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát.

Amennyiben a gyógyszerhatóság arra a következtetésre jut, hogy az oltóanyag azonnali rendelkezésre állásából származó előny egyértelműen meghaladja a gyógyszerrel összefüggő kockázatokat, akkor javasolni fogja a feltételes uniós forgalomba hozatali engedély megadását. Az Európai Bizottság így adhat feltételes forgalombahozatali engedélyt a vakcina európai alkalmazására.

Az uniós bizottság korábban 400 millió adag vakcina beszerzéséről szóló szerződést kötött a Johnson & Johnson vállalattal. A Johnson & Johnson oltóanyagában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

Az új típusú koronavírus járványának kezdete óta ez a negyedik kérelem, amelyet oltóanyagaik uniós használatára nyújtottak be gyógyszergyártó vállalatok az EMA-hoz. Ezt megelőzően a német BioNTech és az amerikai Pfizer, a szintén amerikai Moderna, valamint az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca vállalat fordult a gyógyszerügynökséghez. Vakcináikat azóta engedélyezték, és az uniós tagállamok alkalmazzák őket a koronavírus ellen.

A gyógyszerügynökség korábban már megkezdte a Novavax amerikai és a német CureVac gyógyszeripari vállalatok által fejlesztett oltóanyagok folyamatos értékelését (rolling review) is.

Forrás: hang.hu

Frissítés… [2021.02.28.]

Oltás kínai vakcinával [videó]

Frissítés… [2021.03.05.]

National Catholic Register cikke a vakcinákról és az abortált vonalakról

Az abortuszból származó szövetekkel kifejlesztett COVID-19 vakcinák erkölcsiségének értékelése

Mely oltások tűnnek a legmegfelelőbbnek, figyelembe véve az amerikai püspökök új irányelveit az oltásokkal kapcsolatban, amelyek fejlesztésénél és tesztelésénél abortuszból származó szöveteket használtak fel?
WASHINGTON – Röviddel azután, hogy a Johnson & Johnson új, egyadagos COVID-19 vakcináját engedélyezték az USA-ban, Gregory Aymond New Orleans püspök közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette a híveket, hogy a vakcina abortuszra való hagyatkozása miatt „erkölcsileg veszélyes” sejtekből származnak mind a fejlesztés, mind a tesztelés során, és azt tanácsolják a katolikusoknak, hogy ennek következtében erkölcsileg elfogadhatóbb vakcinákat kell használniuk, ha ezek az oltások rendelkezésre állnak.

Az amerikai katolikus püspökök konferenciájának nevében Kevin Rhoades Fort Wayne-South Bend püspök, Indiana, az USCCB Tanácsa Bizottságának elnöke és Joseph F. Naumann Kansas City, Kansas érseke, az USCCB Életbarát tevékenységek bizottsága kedden közleményt adott ki az ügyben, és óvatosságra intett az új vakcina alkalmazását illetően, és tájékoztatta a híveket arról, hogyan válasszanak a legetikusabban a rendelkezésre álló COVID-19 vakcinák közül.

A püspökök nyilatkozatának teljes szövege:

„A Johnson & Johnson COVID-19 vakcina jóváhagyása az Egyesült Államokban történő használatra ismét felveti az abortuszból származó sejtvonalak segítségével kifejlesztett, tesztelt és / vagy előállított vakcinák morális megengedhetőségét.

„A Pfizer és a Moderna oltások aggályokat vetettek fel, mert abortuszból származó sejtvonalat használtak tesztelésükhöz, de a gyártásukhoz nem. A Johnson & Johnson vakcinát azonban abortuszból származó sejtvonalakkal fejlesztették ki, tesztelték, és további morális aggodalmakat vetnek fel. A Hittani Kongregáció úgy ítélte meg, hogy „ha etikailag kifogásolható COVID-19 vakcinák nem állnak rendelkezésre … erkölcsileg elfogadható olyan Covid-19 vakcinák kapása, amelyek kutatási és gyártási folyamatuk során abortált magzatok sejtvonalait használták fel” [ 1] Ha azonban egyformán biztonságos és hatékony COVID-19 vakcinák közül lehet választani, akkor az oltást kell választani, amely a legkevésbé kapcsolódik az abortuszból származó sejtvonalakhoz. Ezért, ha valaki vakcinát választhat, akkor a Pfizer vagy a Moderna oltásokat a Johnson & Johnsoné helyett kell választani.

„Bár továbbra is ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a gyógyszergyárak abbahagyják az abortuszból származó sejtvonalak használatát, tekintettel a világméretű szenvedésre, amelyet ez a járvány okoz, ismételten megerősítjük, hogy az oltás jótékonysági cselekedet lehet, amely a közjót szolgálja.

„További részletekért utaljuk az embereket korábbi, 2020. decemberi nyilatkozatunkra, a COVID-19 oltásokkal kapcsolatos legfontosabb etikai kérdésekre adott válaszainkra, a Hitoktani Kongregáció jegyzetéhez és a Vatikáni Covid-19 Bizottság nyilatkozatához. az Élet Pápai Akadémiájával együttműködve. ”

Az összes vakcina értékelése

A Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson oltások az egyetlenek, amelyeket az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala eddig sürgősségi felhasználásra engedélyezett. Az USA-ban is vannak más fejlesztés alatt álló oltások.

A következő táblázat a Charlotte Lozier Institute adatait felhasználva jelzi, hogy a COVID-19 vakcinákat abortuszból származó sejtvonalakkal fejlesztették-e ki vagy tesztelték-e:

A kereskedelemben jelenleg [2021.03.04.] elérhető COVID-19 vakcinák

A jelenleg [2021.03.04.] fejlesztés alatt levő COVID-19 vakcinák

Folytatás: A jelenleg [2021.03.04.] fejlesztés alatt levő COVID-19 vakcinák

Forrás: National Catholic Register

Frissítés… – [2021.03.11.]
Megdöbbentő tények derültek ki a Pfizer vakcinájáról

A British Medical Journal (BMJ) nevű brit orvosi folyóirat tegnapi cikkéből megtudhattuk, hogy hekkerek a „sötét weben” (Dark Web) hozták nyilvánosságra az Európai Unió Gyógyszerügynöksége (EMA) levelezését a Pfizerrel. Az EMA vizsgálata ugyanis kiderítette, hogy a hatékonysági és biztonságossági vizsgálatokban használt vakcina minősége sokkal jobb volt, mint a sorozatban gyártotté.

Egy 2020. november 23-i e-mail szerint különösen a sértetlen mRNS – lényegében a hatóanyag – molekulák alacsony aránya volt feltűnő. Sok molekula hiányos, vagy éppen módosult állapotban került a fiolákba. A kifogástalan molekulák aránya hetvennyolcról ötvenöt százalékra csökkent. Ennek a hatása kiszámíthatatlan – írták a szakértők.

Az EMA végül december 21-én engedélyezte a Pfizer/Biontech vakcináját, azzal a megjegyzéssel, hogy a járvány körülményei között elegendően biztonságos és állandó a minőség. Nem világos, hogy az ügynökséget mivel győzték meg. Egy november 25-i, ismeretlen, USA-beli címről érkező e-mail szerint a kifogástalan RNS aránya visszament hetven-hetvenöt százalék közé.

Az EMA szerint a kiszivárgott levelezés ugyan hiteles, de az azt nyilvánosságra hozók a saját szempontjaik szerint válogattak belőlük, és címeket adtak hozzájuk. Az ügy most lehetőséget ad arra, hogy a gyártók az RNS instabilitásának problémájáról nyílt vitát folytassanak. Az összes új generációs RNS-vakcina – a Pfizeren felül például a Moderna, CureVac gyártmányai – emiatt igényelnek komoly hűtést.

Az mRNS szálon még a kismértékű degradáció is nagyon lelassíthatja vagy megakadályozhatja a szál transzlációs képességét, emiatt a célantigén nem teljes kifejeződéséhez vezethet

– írta a biofarmakológia professzora, Daan J. A. Crommelin egy szaklapban. Szerinte az engedélyező hatóságoknak még ki kell dolgozniuk az mRNS vakcinákra illő előírásokat. A BMJ hiába kérdezte a Pfizert, a Modernát, a CureVacot, a brit engedélyező hatóságot (MHRA) és az amerikai engedélyező hatóságot (FDA), egyik sem válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen mennyiségű sértetlen mRNS-t tartanak elfogadhatónak. Mindannyian arra hivatkoztak, hogy az adatok bizalmasak és kereskedelmi titkot képeznek.

Vessük ezt össze a magyar ellenzék és az Európai Unió illetékeseinek azzal a folyamatosan hangoztatott vádjával, hogy a kínai és az orosz vakcinákról nem tettek közzé elegendő adatot, nem elég „átláthatóak”. A helyzet az, hogy sürgős volt a vakcinák kifejlesztése, az emberiség legjobb tudósai ennyi idő alatt ennyire voltak képesek. Minden félnek ennek megfelelő szerénységet kellene tanúsítania, és be kellene látni, hogy a tudósok nem istenek, a politikusok pedig még kevésbé. Igen, a nyugati tudósok és politikusok sem azok!

Forrás: Pesti Scrácok

Az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazásra ajánlja a Johnson & Johnson oltóanyagát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta csütörtökön az Európai Unióban a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot.
Ez a negyedik vakcina, amely az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ajánlása szerint hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, de az első, amely egydózisú.
Az amszterdami székhelyű EMA ez idáig a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagot ajánlotta forgalmazásra.
A Johnson & Johnson vakcinájának európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

Forrás: k.u.r.u.c.info

Vérrögképződés: Dániában és több másik országban felfüggesztették az astra-zenecás oltakozást

Dániában elővigyázatosságból két hétre felfüggesztették csütörtökön az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében – közölték a dán egészségügyi hatóságok.

Öt másik európai országban is ilyen intézkedést hoztak, de csak egy bizonyos Astra-Zeneca szállítmányra vonatkozóan.
A brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazásának átmeneti időre szóló felfüggesztésével kapcsolatban a dán egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy “jelen pillanatban nem lehet azt a következtetést levonni, hogy van összefüggés az oltás és a vérrögképződés között”.
A közleményből nem derül ki, hogy hány ilyen esetről tudnak. Soren Brostrom, a dán egészségügyi hatóság igazgatója közleményében arról tájékoztatott, hogy hivatalának a dán gyógyszerügynökséggel karöltve kell reagálnia az állítólagos súlyos mellékhatásokról szóló jelentésekre, amelyek Dániából és más európai országokból érkeztek. Brostrom hangsúlyozta, hogy az intézkedéssel nem állították le, hanem csak felfüggesztették az AstraZeneca vakcina alkalmazását.
A dán gyógyszerügynökség közölte, hogy más európai uniós országok illetékes ügynökségeivel és az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) együtt folytat vizsgálatot.
Ausztriában vasárnap függesztették fel egy bizonyos AstraZeneca sorozat használatát, és vizsgálják a vakcinák biztonságosságát, miután egy ápolónő véralvadási komplikációk következtében tíz nappal az oltás beadása után elhunyt, egy beoltott kolléganője pedig tüdőembóliával került kórházba.
Négy másik európai országban – Észtországban, Litvániában, Luxemburgban és Lettországban – a vizsgálat idejére elővigyázatosságból ugyancsak felfüggesztették az oltást a kérdéses szállítmányban lévő vakcinákkal – olvasható az EMA honlapján.
A szóban forgó, egymillió adagot tartalmazó szállítmányból Ausztrián, Észtországon, Litvánián, Lettországon és Luxemburgon kívül 12 európai ország kapott: Bulgária, Ciprus, Dánia, Franciaország, Görögország, Izland, Írország, Málta, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Svédország.
Az EMA kockázatfelmérő bizottsága (PRAC) közölte, habár nem tartja valószínűnek jelen szakaszban, hogy minőségi problémák merülnének fel a vakcinával, megvizsgálják a szállítmány minőségét, és nemcsak a vele kapcsolatba hozott trombo-embolikus eseteket veszik górcső alá, hanem minden más ilyen esetet.
Az EMA közleményben arról tájékoztatott, hogy nincs olyan bizonyíték, amely kapcsolatba hozná a két ausztriai esetet a vakcinával. A beoltott embereknél a trombotikus esetek gyakorisága nem magasabb, mint átlagosan a lakosság körében: március 9-ig hárommillió embert oltottak be ezzel a vakcinával az Európai Gazdasági Térségben, és a közülük 22-nél állapítottak meg vérrögképződést.
Az Astra-Zeneca cég közölte, messzemenőkig támogatja a vizsgálatot. Emlékeztetett arra, hogy az EMA és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a globálisan 23 ezer emberen végzett klinikai kísérletek alapján adta meg az engedélyt a vakcinának, és ezek az értékelések bizonyítják, hogy az Astra-Zeneca vakcinája hatékony és biztonságos.

Frissítés: Norvégia és Izland is felfüggeszti az oltást, Olaszország megtiltja egy szállítmány alkalmazását

Norvégia és Izland is felfüggeszti elővigyázatosságból az Astra-Zeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását – közölték az egészségügyi hatóságok.
Előzőleg Dánia döntött úgy csütörtökön, hogy elővigyázatosságból két hétre felfüggesztik az Astra-Zeneca koronavírus elleni oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Öt másik európai országban is ilyen intézkedést hoztak, de csak az ABV5300 jelzésű szállítmányra vonatkozóan. Hozzájuk csatlakozott Olaszország is, amely az ABV2856 jelzésű szállítmányban lévő vakcinával történő oltást tiltotta meg.

Forrás: k.u.r.u.c.info

Frissítés… – [2021.03.19.]

Ezért függesztették fel az AstraZenecát – már 19 európai ország szünetelteti a használatát

A brit-svéd vakcina felfüggesztését javasló német hatóság elnöke azt állítja: több olyan agyi vénás trombózisról kaptak bejelentést a beoltottak esetében, mint amennyi szerintük normális lett volna. A felfüggesztésre elővigyázatosságból tettek javaslatot. Klaus Cichutek egyúttal tanácsot adott azoknak, akik már megkapták az első oltást. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint ugyanakkor nincs arra utaló jel, hogy a vakcina vérrögképződést okozna. Használatát legkevesebb 19 európai ország szünetelteti részben vagy egészben, köztük az EU legnagyobb tagállamai, valamint több térségbeli állam. Magyarország továbbra is olt vele. 

A német Paul Ehrlich Intézet azért javasolta az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának felfüggesztését Németországban, mert egy „feltűnő, részben halálos kimenetelű” jelenségre lettek figyelmesek – erről Klaus Cichutek, az intézet vezetője beszélt a Die Weltnek adott interjúban. (A Paul Ehrlich Intézet egy országos hatóság, amely a többi közt az oltóanyagok engedélyezéséért felel.)

Feltűnt nekik valami

Klaus Cichutek szerint múlt hétvégén újabb jelentéseket kaptak az AstraZenecával beoltottakat ért trombózisokról, aminek hatására alaposabban megvizsgálták az addigi jelentéseket, további elemzéseket végeztek, és további eredményekhez jutottak hozzá.

A vizsgálatok során feltűnt, hogy

hat, 20 és 50 év közötti, az AstraZeneca vakcinájával beoltott nőnél állapítottak meg úgynevezett sinus trombózist (ennek során az agyi vénákban keletkeznek vérrögök), közülük ketten meghaltak. Egy férfinál pedig agyi vérzést diagnosztizáltak trombózissal.

Ezt követően megállapították azt is, hogy

ez az esetszám 1,5 millió oltásnál a normál előfordulási gyakoriság felett van

– tehát több annál, mint amennyi a nem beoltott népességnél általában előfordul.

Ez ösztönözte az intézetet arra, hogy az oltás felfüggesztését javasolja, amíg ezt az úgynevezett kockázati jelzést alaposabban meg nem vizsgálja.

Az intézet vezetője szerint mindezt szakértőkkel is megvitatták, akik szintén arra a következtetésre jutottak, hogy nem lehet kizárni az oltóanyag felelősségét a történtekben. Kiemelte ugyanakkor, hogy “ítéletet” még nem hoztak, további vizsgálatokra van szükség.

Forrás: privatbankar.hu
 

Norvég szakértők: az AstraZeneca-vakcina okozta a halálos vérrögöket

Norvég szakértők szerint bebizonyosodott az elméletük, miszerint a koronavírus elleni vakcina okozta a vérrögök képződését három beoltott betegüknél. Egyikük életét vesztette. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint biztonságos az oltóanyag, de nem zárható ki az összefüggés nagyon ritka agyi trombózisokkal.

Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája okozta a – részben halálos következménnyel járó – vérrögképződést három kórházba került betegnél, állítja Pål Andre Holme, az Oslo Egyetemi Kórház professzora és főorvosa a North Norway HF Egyetemi Kórház szakértőivel közösen végzett vizsgálatra hivatkozva.

“Megtaláltuk az okot”

A vizsgálatra azután került sor, hogy a közelmúltban három, 50 év alatti norvég egészségügyi dolgozót szállítottak kórházba vérrögök és alacsony trombocita-szint miatt, miután megkapták az AstraZeneca vakcináját. Egyikük hétfőn életét veszítette. 

Megtaláltuk az okot, amiért a betegeink ilyen állapotba kerültek    

– idézte a professzort a ScienceNorway.no a VG norvég napilapra hivatkozva.

Pal Andre Holme a témában tartott sajtótájékoztatón Oslóban 2021. március 18-án.

Szerinte bebizonyosodott az elméletük, miszerint valóban a vakcina váltott ki váratlan és erőteljes immunreakciót a vizsgált betegeknél. Megtalálták azokat a speciális antitesteket, amelyek ezeket a reakciókat okozhatják.

Semmi más, csak a vakcina magyarázhatja ezt az immunreakciót ezeknél a személyeknél

– állítja a professzor. Mint mondta, a vizsgált személyek betegtörténetében nincs más olyan tényező, ami ilyen erőteljes immunreakciót okozhatna.

A Norvég Gyógyszerügynökség egyelőre nem kívánta kommentálni a vizsgálatot, előbb elemezni akarják annak eredményét. Az AstraZeneca szintén nem kívánta kommentálni a hírt.

Az EMA szerint biztonságos a vakcina

Az uniós gyógyszerfelügyeleti hatóság szerepét betöltő szervezet, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ma biztonságosnak minősítette az említett vakcinát. Ugyanakkor – tették hozzá – nem lehet kizárni, hogy az oltás összefüggésben áll nagyon ritka agyi trombózisokkal, ezért tovább folytatják a vizsgálatokat. (Részletek: Kitart az AstraZeneca mellett az EMA.)

Az EMA korábban azt közölte: nincs arra utaló jel, hogy a vakcina vérrögképződést okozna.

A brit-svéd gyógyszergyár pedig a lapunknak is megküldött korábbi közleményében azt írta:

Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beoltott 17 millió személy adatai azt mutatják, hogy az AstraZeneca vakcina alkalmazása nem mutat nagyobb kockázatot tüdőembólia, mélyvénás trombózis vagy trombocitopénia tekintetében bármely életkori, nem szerinti, gyártási tétel szerinti vagy országcsoportban.

Ugyanakkor a vakcina felfüggesztését javasló német hatóság, a Paul Ehrlich Intézet elnöke, Klaus Cichutek azt állítja: több olyan agyi vénás trombózisról kaptak bejelentést a beoltottak esetében, mint amennyi szerintük normális lett volna.

Forrás: privatbankar.hu

Frissítés… – [2021.03.22.]

Egyadagos kínai oltást is engedélyeztek hazánkban – ezt lehet tudni a Convideciáról

A Reuters híre alapján derült ki, hogy a Sinopharm oltás után egy újabb kínai vakcina kapott engedélyt sürgősségi alkalmazásra Magyarországon. A hírügynökség a CanSinoBIO gyógyszergyártó közleményére hivatkozva azt állítja, hogy Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a III. fázisú vizsgálat időközi eredményei alapján engedélyt adott CanSino oltás, a Convidecia márkanévvel illetett készítmény felhasználására.
 
A CanSino egy sanghaji vállalat, a Convidicea nevű egyadagos koronavírus-vakcináját a pekingi Katonai Orvostudományi Akadémiával közösen fejlesztette ki. Ez volt az első olyan vakcina, amelyet az új típusú koronavírus ellen kezdtek el tesztelni, annak ellenére, hogy a CanSino később lemaradt a két másik kínai gyártóhoz, a Sinopharmhoz és a Sinovachoz képest. A fázis egyes klinikai kutatások eredményeit 2020 májusában hozták nyilvánosságra, tavaly júniusban pedig a kínai katonákat már oltani is kezdték vele. 2021 februárjában kapott aztán csak Kínában is vészhelyzeti engedélyt a vakcina, azóta viszont már Mexikóban és Pakisztánban is oltanak vele.
 
A Convidecia egy andenovírusos vakcina, hasonlóan a Szputnyik V és a Sinopharm oltásához, ezzel a kettővel ellentétben azonban csak egyadagos, nem kettő. A vakcinában az 5-ös típusú emberi vektorvírus található, ez az egyik vektorvírusa a Szputnyiknak is.
 
Elérhető tudományos tanulmány csak a fázis 2-es vizsgálatokról van a The Lancet tudományos folyóiratban, ez egy 508 fős klinikai kísérletről számol be, amely alapján a vakcinát biztonságosnak nevezték. Fázis hármas, azaz nagy résztvevőszámú, hosszabb megfigyelésre alapuló klinikai kutatásról azonban nincs hír, legalábbis tudományos lapban nincs – az egyetlen információ, ami fellelhető, az a pakisztáni egészségügyi miniszter, Faisal Sultan Twitterén található, aki egy 30 ezer főt számláló kutatásról ír, 65,7 százalékos védelemmel a tünetes megbetegedés, és 90,98 százalékos védelemmel a súlyos betegség ellen.
Clinical trial data (phase-3) of a one-dose Ad5-nCoV vaccine for Covid (Cansino Bio) received. Interim analysis by the Independent Data Monitoring Committee shows 65.7% efficacy at preventing symptomatic cases and 90.98% at preventing severe disease (multicountry analysis). — Faisal Sultan (@fslsltn) February 8, 2021
Ez egy több ország kutatásaiból elvégzett metaanalízis, a miniszter szerint a vakcinánál nem merültek fel biztonsági problémák. Persze ez még mindig nem tudományos tanulmány, amit független kutatók is ellenőrizni tudnak – nem csoda, hogy a keleti vakcinákkal kapcsolatban a dokumentáció átláthatatlansága miatt nincs túl nagy bizalom.
 
Elméletileg a CanSino vakcinája lehetett az is, amellyel tavaly februárban a kínai katonai akadémia egy tudósa, Csen Vej oltatta be magát néhány társával együtt, még azelőtt, hogy akár állati kísérletek is zajlottak volna a szerrel. Az akadémia ugyan nem erősítette meg, hogy melyik oltóanyaggal történt a vakcinázás, és később minden lehetséges bejegyzést törölt róla, de az internet nem felejt: a közösségi médiában fennmaradtak a bizonyítékok. Pierre Morgon, a CanSino nemzetközi üzletekért felelős vezető alelnöke a Fortune-nak elmondta: azért maradt ennyire le a fejlesztéssel a vállalat, mert újabb technológiát használ, mint a Sinopharm vagy a Sinovac, amelyek elölt vírusos vakcinák. Ezen kívül a CanSino még mindig viszonylag kis cég, így a munkafolyamatok lassabban zajlanak.
 
A CanSino és a Katonai Orvostudományi Akadémia egyébként korábban ebolára is fejlesztett közös vakcinát, ugyanúgy vektorvírusosat, mint amilyen a koronavírus elleni oltásuk. A CanSino vakcinájáról érdemes azt is tudni, hogy andenovírusos oltóanyagként 2-8 Celsius-fokon, azaz hűtőszekrényben is tárolható, ami logisztikai szempontból szerencsésebbé teszi például a messenger RNS-es vakcinákkal szemben, hiszen ezeket sokkal hidegebb hőmérsékleten lehet csak tárolni. Tervben van az, hogy induljon egy közös kutatás a Szputnyik V vakcinával is, hogy kiderüljön: lehet-e keverni a két oltóanyagot, és ki lehet-e váltani a második Szputnyikot egy CanSino vakcinával. Ezen kívül tesztelik azt is, hogy orrspray formájában hatékony lehet-e az oltóanyag. Jelenleg zajlik egy második fázisú klinikai kutatás toborzása is, amelyben a gyerekek (6-17 év) és az idősebbek (56 év felett) immunválaszát fogják tesztelni.
Forrás: k.u.r.u.c.info a 24.hu alapján

Frissítés… – [2021.04.06.]

Megkezdődik az oltóanyaggyártás Franciaországban

Megkezdődik a héten az Európai Unió által már engedélyezett koronavírus-elleni oltóanyagok gyártása Franciaországban, a Delpharm nevű francia gyógyszergyártó üzemeiben – jelentette be hétfőn a gazdasági minisztérium.
A tájékoztatás szerint a Delpharmnak a északnyugat-franciaországi Saint-Rémy-sur-Avre nevű településen található üzemében szerdától gyártják a Pfizer-BioNTech vakcinát.
Először tesztkészletek gyártásával kezdik, annak szavatolására, hogy minden megfelel az elvárt minőségi normáknak, majd a lehető leggyorsabban átállnak a forgalomba kerülő készletek gyártására” – közölte a gazdasági tárca.
A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a Delpharm francia alvállalkozót az állam egy 2020 júniusában meghirdetett pályázat keretében támogatja. Az összegnek köszönhetően az amerikai-német oltóanyag ampullába töltése részben Franciaországban történik.
A Delpharm mellett a svéd Recipharm gyártó az amerikai Moderna vakcina gyártását vállalta április közepétől a franciaországi Mont településen található üzemében.
 
A Fareva május végén, június elején kezdi meg a még az engedélyezési eljárás alatt álló német CureVac oltóanyag gyártását Franciaországban, a délnyugati Pau és a nyugati Val-de-Reuil településen található üzemeiben.
 
A Sanofi pedig a Johnson & Johnson által gyártott Janssen-vakcinát fogja előállítani a közép-franciaországi Marcy-l’Etoile-ban.
Ha mindezt összeadjuk, legalább 250 millió adag fog a francia gyárakból kikerülni az év végéig” – hangsúlyozta a közlemény.
Ezenfelül a francia Sanofi az év második felére ígéri a saját oltóanyaga piacra kerülését, amennyiben a klinikai vizsgálatok befejeződnek.
Forrás: k.u.r.u.c.info az MTI alapján

Csak most ismerték el:
van összefüggés az AstraZeneca-oltás és a vérrögképződéses esetek között

Összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által az új koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között – jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban.
Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: “véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés” a vakcina és az utóbbi hetekben az oltásokat követően tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.
A beoltott emberek között nagyobb arányban lépett fel agyi trombózis a fiatalok körében, mint ahogy vártuk. Ezt ki kell mondanunk” – mondta Cavaleri, hozzátéve, hogy igyekeznek pontos képet kapni arról, hogy mi történik, hogy pontosan lássák, hogyan váltja ki ezt a reakciót az oltóanyag.
Utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását.
Néhány hete merült fel aggodalom amiatt, hogy néhány esetben agyi trombózis lépett fel olyanoknál, akiket előzetesen az AstraZeneca vakcinájával oltottak be. Elővigyázatosságból több ország leállította a 60 év alatti korosztály oltását ezzel a vakcinával, amíg nem tudnak meg többet erről a jelenségről. Ugyanakkor mindeddig még egyetlen hatóság sem mondta ki, hogy okozati összefüggés lenne az AstraZeneca-vakcina alkalmazása és a vérrögképződéses esetek között.
A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) kimutatása szerint az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból eddig több mint 18 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában, és az e vakcinával beoltottak közül harmincnál fordult elő vérrögképződés, az esetek zömében az agyi trombózis egy ritka formája, és hét páciens meghalt. A brit hatóság ugyanakkor – az EMA eddigi álláspontjával összhangban – azt hangsúlyozta, hogy az adatok változatlanul arra vallanak, hogy e vakcina alkalmazásának előnyei messze felülmúlják az esetleges kockázatokat.
Az AstraZeneca gyógyszercég március végén azt hangsúlyozta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy komoly kockázat állna fenn az oltóanyag használata és a vérrögképződés között, és egy szombati nyilatkozatukban pedig biztosítottak afelől, hogy a cég legfontosabb prioritása a páciensek biztonsága.
Forrás: k.u.r.u.c.info az MTI alapján

Frissítés… – [2021.04.06.]

Felfüggesztik az USA-ban a Johnson & Johnson vakcinájának használatát

A döntés hátterében a nagyon ritka vérrögképződés miatti aggodalmak állnak.

Az amerikai egészségügyi hatóságok a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcina használatának azonnali felfüggesztését javasolják – írja a Deutsche Welle.

Az Egyesült Államok Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyelete (FDA) keddi közleménye szerint a beadást követő két hétben hat személynél jelentkezett ritka vérrögképződés. Ezért az ország járványügyi hivatalának (CDC) véleményével összhangban lévő bejelentés alapján fel fogják függeszteni az államokban az oltás alkalmazását. A CDC tanácsadói testülete szerdán ülésezik, itt vitatják majd meg a hat esetet.

A vérrögképződéses esetek miatt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálatot folytat.

Forrás: mandiner.hu

Európában is országok sora függeszti fel a Johnson and Johnson vakcina használatát

Svédország mellett Ausztria, Hollandia, Dánia és Olaszország is felfüggeszti a Johnson & Johnson (J&J) koronavírus elleni vakcinájának használatára vonatkozó terveit.

A svéd egészségügyi hatóság szerdai tájékoztatás szerint nem kezdik meg az oltásokat a Johnson & Johnson vakcinájával, és kivárják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálati eredményeit az ügyben.    

„Várjuk az EMA felülvizsgálatának eredményeit, illetve további információkat az Egyesült Államokból, mielőtt Svédországra vonatkozóan javaslatot tennénk” – mondta Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi intézet járványügyi főszakértője. „Addig is, azt tanácsoljuk, hogy ne használják a vakcinát” – tette hozzá.

Tegnell nem tudta megmondani, mikorra várható végleges döntés az ügyben.    

Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter a nap folyamán közölte, hogy a készítmény újbóli alkalmazása előtt ki kell deríteni többet a trombózisos esetekről. A tárcavezető hozzáfűzte, hogy Hollandia most bevárja az EMA szakvéleményét. 

Olaszország szintén leállította a J&J vakcina alkalmazását

Az első szállítmány kedden érkezett meg Olaszországba, de a készítményt egyelőre nem osztják szét a regionális oltóközpontok között. A regionális hatóságok szerint emellett egyre nagyobb a bizalmatlanság az AstraZeneca vakcinája iránt, az utóbbi időben egyre többen mondják le oltási időpontjukat azok, akiket ezzel a szerrel immunizálnának.    

Olaszországban csaknem egy tucat nyomozás folyik az oltóanyagokkal állítólag kapcsolatban álló halálesetek miatt.

Egy 75 éves palermói nő lányai például keresetet nyújtottak be, mert anyjuk néhány nappal az AstraZeneca-vakcinával történt beoltását követően elhunyt, bár nem volt semmi alapbetegsége – közölte a Corriere della Sera olasz napilap szerdán.    

Az AstraZeneca kapcsán is nyomozások indultak Itáliában

Az olasz ügyészséget emellett egy másik hasonló eset is foglalkoztatja, amelyben egy 26 éves milánói nőnek vérrög képződött az agyában, miután megkapta az AstraZeneca vakcináját. A nőt jelenleg intenzív osztályon kezelik.    

Az uniós gyógyszerügynökség a nap folyamán közölte, hogy folytatja a J&J csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés pénteken megkezdett vizsgálatát.    

Svédországba eddig 31 ezer adag érkezett a készítményből, de ezeket még nem használták fel.    

Az amerikai egészségügyi hatóságok, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel, a J&J egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták kedden.

A bejelentést követően nem sokkal a J&J közölte, hogy elhalasztja az oltóanyag kiszállítását Európába.    

Franciaország egyébként szerdán jelentette be, hogy a J&J vakcináját ugyanolyan feltételek mellett fogják forgalmazni és alkalmazni, mint jelenleg az AstraZeneca oltóanyagát, azaz csak a legalább 55 évesek kaphatják.

Forrás: mandiner.hu (MTI)

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is oltják a Heim Pál kórházban, a 12-16 év közötti gyerekek is sorra kerülhetnek

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a koronavírus-járvány kezdete óta kijelölt ellátóhely a fertőzöttek számára, ezért az ott dolgozók rengeteg olyan gyerekkel találkoztak, akiknél Covid–19-et vagy az ahhoz kapcsolódó sokszervi gyulladásos szindrómát állapították meg. Dr. Szabó László, az intézmény gyermekgyógyász professzora úgy látja, ezek ellen a védőoltás a megoldás.

“A 16–18 év közötti krónikus betegeinket a kórházban már elkezdtük oltani, és várhatóan a következő időszakban a 12–16 év közötti gyerekekre is alkalmazható lesz nálunk a védőoltás” – mondta az orvos az M1-nek. Hozzátette azt is: “Nagyon bízom abban, hogy a nyári időszakban már az egész korosztályt, tehát a gyermekkorosztályt fogjuk tudni oltani.

A járványról tájékoztató kormányzati honlap szerint a Magyarországon elérhető vakcinákat egyelőre csak 18 évesnél idősebbeknél alkalmazzák, bár ugyanerről a felületről az is kiderül, hogy a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga, “a Corminaty 16 éves és idősebb személyeknél alkalmazható“.

Szabó László a tévéinterjúban arról is beszélt, hogy az első és a második járványhullám során is sok gyereket vettek fel lázas betegség miatt, akik nagy részéről beigazolódott, hogy koronavírusosak, de náluk a betegség lefolyása megfelelt egy korábbi, a járvány előtt is tapasztalt vírusfertőzésnek. “Most viszont megháromszorozódott azoknak a betegeknek a száma, akiknek típusos koronavírus-betegségre utaló tünetei vannak, illetve ezek súlyosabban zajlanak.

A gyerekek egy részének vírusos tüdőgyulladása van, hármuknak lélegeztetőkészülékre is szükségük volt – számolt be a professzor, hozzátéve: szerencsére mindegyiküket meg tudták gyógyítani.

A vírusfertőzés okozta sokszervi gyulladással ötven gyerek feküdt a Heim Pál kórházban, akiknek legalább a fele intenzív ellátást igényelt.

Szabó László azt tanácsolta a szülőknek, hogy forduljanak orvoshoz, ha a gyereküknél három napnál régebb óta tartó, magas lázzal járó betegséget tapasztalnak, amely mellé társul még legalább két szervet érintő tünet az alábbiak közül: száraz kötőhártya gyulladás, szájnyálkahártya-eltérés, torokgyulladás, alacsony vérnyomás, keringési elégtelenség, szívizom, szívbelhártya betegsége, éreltérések, alvadási problémák, fájdalmas légutak, hasfájás, hasmenés, hányás.

Forrás: k.u.r.u.c.info (M1 – hvg nyomán)

Lengyel egyházi szakértők:
erkölcsileg kifogásolhatók az AstraZeneca és a Johnson&Johnson oltóanyagai

Erkölcsileg kifogásolhatók az AstraZeneca és a Johnson&Johnson cégek koronavírus elleni vakcinái, mert gyártásuk során az abortált magzatok sejtvonalait használták fel – ismertette álláspontját szerdai sajtóértekezletén a lengyel püspöki kar kötelékében működő bioetikai szakértői csoport.

A lengyel püspöki konferencia székhelyén tartott tájékoztatón a Józef Wróbel lublini segédpüspök vezetése alatt dolgozó szakértők egyúttal leszögezték, hogy mindazonáltal e két vakcina valamelyikével is beoltathatják magukat a hívek, ha nincs lehetőségük más oltóanyagot választani.

Az állásfoglalásban kifejtették: a “komolyabb erkölcsi aggályokat nem keltő“, RNS technológián alapuló vakcináktól eltérően az AstraZeneca és a Johnson&Johnson oltóanyagának gyártása során az abortált magzatoktól nyert biológiai anyagon szaporított sejtvonalakat használták fel.

A sejteket a vakcina úgynevezett aktív összetevőjének, vagyis a virulenciát vesztett adenovírusnak a szaporítási folyamata során alkalmazzák” – magyarázták. “Ez a tény komoly erkölcsi ellenkezést vált ki, mivel adott esetben az abortált magzatoktól származó sejtek nélkülözhetetlen láncszemet képeznek a vakcinaelőállító technológiában” – szögezték le.

Andrzej Kochanski genetikus, orvosprofesszor az eseményen hangsúlyozta: “a sejtvonalak felhasználása a gyártási folyamatban nem azt jelenti, hogy maga a vakcina tartalmazná a magzati sejteket, és a gyártási folyamat sem igényli a sejtek állandó adagolását“.

Az egyházi szakértők szerint a katolikusoknak nem lenne szabad beleegyezni a két fenti vakcinával történő oltásba, hiszen léteznek a koronavírus elleni más, erkölcsi kétségeket nem keltő oltóanyagok.

Józef Wróbel azonban azt is aláhúzta: “erkölcsi vétek elkövetése nélkül” élhetnek a két kifogásolt oltóanyaggal azok a hívek, akik nem választhatnak más vakcinát, de be kell oltatniuk magukat, akár munkaügyi kötelességekből fakadóan, akár saját vagy felebarátaik egészségének megvédése érdekében.

Az ilyen kivételek az egyházi felfogás szerint azzal indokolhatók, hogy az oltás elfogadása nem egyenlő a terhességmegszakításban történő részvétellel, az abortusz helyeslésével, illetve kikényszerítésével sem – állapították meg a lengyel katolikus szakértők.

A kifogásolt vakcinákkal beoltottaknak azonban “a számukra elérhető módon” hangot kell adniuk tiltakozásuknak az erkölcstelen módon előállított biológiai anyag felhasználása ellen – húzták alá a katolikus bioetikai szakértők.

Az állásfoglalás lényegében hasonlít a vatikáni Hittani Kongregáció tavaly decemberi jegyzékére, mely szerint “erkölcsileg elfogadható” a művi vetélés nyomán nyert sejtvonalakat felhasználó vakcinák használata, amennyiben nem elérhetőek “az erkölcsileg feddhetetlen” oltóanyagok.

Az állásfoglalásra még szerdán reagáltak a lengyel oltási kampányról tájékoztató, a kormány információs központja (CIR) által működtetett honlap Twitter-fiókján. “A vakcinázásnak mindnyájunk élete a tétje, világszerte beoltatta magát már több mint 800 millió személy, köztük Ferenc pápa és a lengyel püspökök egy része is” – írták, azzal is érvelve, hogy az oltás “lehetővé teszi a visszatérést a normális élethez, többek között a megszokott vallásgyakorláshoz is“.

A folyamatban lévő, az Európai Bizottság által engedélyezett oltóanyagokat, köztük az AstraZeneca és a Johnson&Johnson által gyártottakat is felhasználó lengyelországi oltási kampányban egyelőre nem lehet különféle típusú vakcinák közül választani.

Az AstraZeneca tavaly ősszel, a vakcina kutatási szakaszában cáfolta, hogy abortált humán magzatból származó sejtvonalakat használt volna fel az oltóanyag fejlesztésekor.

Forrás: k.u.r.u.c.info (MTI)

Frissítés …. [2021.08.20.]

Indiában jóváhagyták a világ első, koronavírus elleni DNS-alapú vakcináját

A három dózisból álló ZyCoV-D elnevezésű vakcinát egyelőre csak sürgősségi használatra hagyták jóvá. A vakcinát gyártó Cadila Healthcare által idézett előzetes tanulmány szerint a DNS-alapú vakcina a beoltottak 66 százalékánál előzte meg a tüneteket okozó megbetegedést.

A Cadila Healthcare közölte, hogy Indiában eddig a legnagyobb klinikai vizsgálatot végezték el a vakcinával kapcsolatban, több mint 50 központban, 28 000 önkéntes bevonásával. Ez volt az első eset az országban, hogy egy vakcinát fiatalokon is teszteltek: ezer adagot 12 és 18 év közöttieknek adtak be.

A klinikai vizsgálatok harmadik szakaszát a járvány második hullámának csúcsán végezték, a gyártó szerint ez megerősítette a vakcina „hatákonyságát a variánsokkal szemben”, az oltást „biztonságosnak és jól tolerálhatónak” találták. Terveik szerint évente 120 millió adagot gyártanának a DNS-alapú Indiában. Az országban ez a második, saját fejlesztésű vakcina. Viszont ez az első olyan oltás az országban, amit egy eldobható, tű nélküli injektorral adnak be.

A DNS-alapú vakcinák az mRNS vakcinákhoz – mint a Pfizer vagy a Moderna – hasonlóan arra „tanítják” a szervezet immunrendszerét, hogy harcoljon a vírus ellen. ZyCoV-D plazmidokat, vagyis kis DNS-gyűrűket használ, ezek genetikai információt tartalmaznak és így juttatják be az oltást a bőr két rétege közé. A plazmidok információt hordoznak a sejtek számára a tüskefehérje előállításához, amit a vírus alapesetben arra használ, hogy megtapadjon, így azonban a már előre előállított tüskefehérje miatt beindul az immunrendszer és az antitest-termelés.

Ez az első olyan DNS-alapú vakcina, amit emberi használatra is engedélyeztek, korábban ilyen típusú vakcinákat csak állatoknál használtak, például lovaknál vagy kutyáknál, utóbbiak esetében egy bőrrák elleni vakcinát.

Az Egyesült Államokban közel 160 különböző DNS-vakcinát tesztelnek, a legtöbbet rákos megbetegedések, a vakcinák harmadát pedig a HIV kezelésére szánják. A DNS-vakcinák előnye, hogy viszonylag olcsók és biztonságosak, illetve magasabb hőmérsékleten, vagyis -2 és 8 Celsius-fok között is tárolhatók.

Forrás: 444.hu (BBC)

Frissítés… – [2021.10.07.]

“Bűnbánó Magdolna” – Whistlebowler

Frissítés… – [2021.10.09.]

Mégis laboratóriumból szabadult el a Covid?

Szerk.: nem orvosként, nem virológusként, olyan emberként aki szigorlatozott mikrobiológiából – tehát van némi ismerete -, mondogatom ismeretségi körben közel másfél éve – ha úgy hozza a beszélgetés -, hogy a COVID és mutációi katonai vírusnak készültek, ami véletlenül elszabadult, vagy szándékosan elengedtek tesztelés céljából (minden új fejlesztésű fegyvert élesben is ki kell próbálni, mert ahogy a magyar mondás tartja: “A puding próbája az evés”. Az eleresztéshez tartozik az is, hogy nem lehet kerek-perec azt mondani, hogy ez, vagy az az állam, mert ismerjük a háborúkból a “Hamis zászló – Fals flag” támadást. És azt sem merném teljes biztonsággal leírni, katonaság, vagy szakszolgálatok engedték el, mert van egy – most – francia mondás: “Cherchez la femme”, azaz keresd a nőt – kinek fűződik hozzá érdeke.

Számos jel utal arra, hogy a koronavírus néven elhíresült SARS-CoV-2 laboratóriumi eredetű – olvasható a The Wall Street Journal cikkében.

A cikk szerint 

mind a 2003-as SARS-1, mind a 2012-es MERS esetében sokan megfertőződtek a vírussal, mielőtt az képes lett volna ember és ember közötti terjedésre, 

míg a Covid esetében egy késő 2019-es, 9 ezer elemű kínai mintán – mely influenzához hasonló tüneteket produkáló emberektől származik – nem talált egy Covid-fertőzöttet sem az azt vizsgáló Egészségügyi Világszervezet(WHO). A SARS-1 és a MERS alapján egy állatról emberre átugró vírus esetében 100 és 400 közötti esetszám lenne valószínű.

A cikk szerint mind a 2003-as SARS-1, mind a 2012-es MERS esetében számosan megfertőződtek a vírussal, mielőtt az képes lett volna ember és ember közötti terjedésre, míg a Covid esetében egy késő 2019-es, 9 ezer elemű kínai mintán – mely influenzához hasonló tüneteket produkáló emberektől származik – nem talált egy Covid-fertőzöttet sem az azt vizsgáló Egészségügyi Világszervezet(WHO). A SARS-1 és a MERS alapján egy állatról emberre átugró vírus esetében 100 és 400 közötti esetszám lenne valószínű.

Az érvelést ezután azzal folytatják a szerzők, hogy mind a SARS-1, mind a MERS esetében megtalálták az azokat eredetileg hordozó állatokat, ám hiába teszteltek 2020 elején kínai tudósok 209 fajból több mint 80 ezer állatot, egyetlen egyet sem találtak, mely Covid fertőzésen esett át.

Ezek után a koronavírusok adaptációjáról értekezik a cikk, azt állítván, hogy a gazdatesthez alkalmazkodnak ezek a vírusok, majd egy amerikai tudósok által végzett kutatásra hivatkozik, ami szerint 

a koronavírus genomjának 4 ezer féle mutációjával a tudósok egyrészt eljutottak a delta variánshoz, másrészt arra a megállapításra jutottak, hogy a SARS-CoV-2 99,5 százalékosan az emberi fertőzésre van optimalizálva.

A SARS-CoV-2 laboratóriumi eredetére utalhat az úgynevezett furin hasítási hely is, mely az írás szerint egyszerű mutációval nem, csupán emberi vagy természetes úton. Ez utóbbit rekombinációnak nevezik, amik ha egy sejtet egyszerre két vírus fertőz meg, lehetővé teszi azok kombinálódását. 

Ám a Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) adatbázisa szerint a több mint 1200 vírus, ami képes lenne a Coviddal rekombinálódni egyike sem tartalmaz ilyen furin hasítási helyet.

Ezzel szemben a The Intercept írt egy 2018-as pályázati anyagról az amerikai Darpa felé, amiben a pályázók ilyen furin hasítási helyet szerettek volna denevér vírusokba helyezni, hogy a fertőzőképesség változásait vizsgálják. Noha a Darpa nem hozta ki ezt a pályázatot győztesnek, annak léte bizonyítja, hogy  tudomány képes ilyesmit csinálni.

Az írás szerint mindezek alapján több mint 99 százalékos valószínűséggel arra lehet következtetni, hogy a SARS-CoV-2 laboratóriumi eredetű.

Forrás: vg.hu

Frissítés… – [2022.01.10.]

Az amerikai hadsereg vakcinája elsöpörheti a járványt

Minden jelenlegi, sőt jövőbeli variánssal leszámol. Megunták a gyógyszercégek bénázását, saját fejlesztésbe kezdtek.

Lassan és kis adagokban, de egyre több információ szivárog ki az amerikai hadsereg fejlesztői által készített Covid-vakcináról. Az új oltást az igen patinás Walter Reed Intézet munkatársai fejlesztik Washingtonban, a Henry M. Jackson alapítvány támogatásával.

Nem hasonlít a mostaniakra

Először múlt hónapban hallottunk róla, és amit eddig tudni lehet, annak alapján szinte semmiben nem fog hasonlítani a jelenleg elérhető koronavírus-vakcinákhoz, tehát sem a Pfizer, sem a Moderna, sem pedig a Janssen, illetve AstraZeneca oltás által járt utat nem követi majd.

Ezek ugyanis, ahogyan azt egyre inkább látjuk, nem vezetnek sem igazán tartós, sem pedig igazán széles körű védelemhez, különösen az új és egyre gyakrabban látott mutáns vírusokkal szemben. Ennek oka tulajdonképpen már az alapelv megismerésekor felmerült. Az Indexen már 2020 decemberében írtunk erről a lehetőségről, miszerint az ilyen jellegű oltások az esetleges mutálódott vírusvariánsokkal szemben tehetetlenek lesznek, mivel kizárólag a vírus fertőzőképességéhez elengedhetetlen, és éppen ezért folyamatos evolúció alatt álló részét, a tüskefehérjét támadják.

Ez az alapelv, illetve a gyakran és gyorsan mutálódó RNS-vírusok magyarázzák részben azt is, hogy például influenza ellen is évente kell oltani. Az influenza elleni oltások egy része, példának okáért a Sanofi-Pasteur által kifejlesztett Flublok nevű oltás ugyanis hasonló alapelven működik, vagyis kizárólag az influenza fertőzőképességében kulcsszerepet játszó hemagglutinin nevű fehérjét támadja.

Ez pedig a koronavírus tüskefehérjéhez hasonlóan gyorsan mutálódik.

Részben ez is lehet az oka annak, hogy például a Sanofi és a Glaxo rekombináns tüskefehérje alapú Covid-oltását a mai napig nem vezették be. 

Az amerikai hadsereg kutatói ezért más módszert választottak. Ők a vírus olyan részeit próbálják megtámadni a vakcinával, amelyik nem játszik döntő szerepet a fertőzőképesség megőrzésében, és ezért evolúciós okokból nem is mutálódik, vagy legalábbis nem ennyire gyorsan. Meg kell jegyeznünk, hogy hasonló törekvések folynak már az úgynevezett univerzális influenza vakcina létrehozására is, mely hasonló elv szerint működik majd. A Walter Reed kutatói egy fehérje (ferritin) nanorészecske-vakcinát fejlesztettek, liposzóma kiegészítővel. Ehhez a vírus több alkotórészét, illetve variánsát is hozzá tudják kötni, amivel sokoldalú immunválaszt hoznak létre. 

Preklinikai vizsgálatban van

A Walter Reed Intézet munkatársai jelenleg azt állítják, hogy vakcinájuk nemcsak a jelenlegi járványt okozó koronavírus, hivatalos nevén a Sars-CoV-2  jelenlegi és jövőbeli variánsai ellen fog védeni, hanem például a 2003-as SARS-, majd pedig az azt követő MERS-járványt okozó koronavírusok ellen is. Ez utóbbiak a jelenleginél is sokkal súlyosabb betegséget okoztak, és visszatérésük lehetősége azóta is aggasztja a járványügyi szakembereket. 

Az amerikai hadsereg vakcinája Jelenleg a preklinikai, illetve a klinikai egyes fázisú vizsgálatokon vannak túl, és az első eredmények igen biztatóak.

Ezek szerint az alapkoncepció helyes, és az oltás védeni fog az omikron variáns ellen is.

Ha valóban beválik az elképzelés, akkor pedig a jövőbeli mutánsok ellen is megvéd majd. Az oltóanyag tartalmaz egy újonnan kifejlesztett molekulát is, ami az oltás hatását erősíti, illetve tartósabbá teszi. Az ilyen adalékanyagokat szaknyelven adjuvánsnak nevezzük.

A jelenleg koronavírus ellen használt védőoltások a Sinopharm és a Sinovac kivételével nem tartalmaznak adjuvánst, de ilyen hatású szereket más betegség elleni vakcinák korábban is tartalmaztak. Az amerikai hadsereg azonban nem a már bevált adjuvánsok közül választott egyet az új vakcinájahoz, hanem egy teljesen új molekulát fejlesztett ki. A klinikai egyes fázisú vizsgálat protokollját már közzé is tette a hadsereg kutató gárdája, így ez bárki számára elérhető.

Ami eddig kiderült, az többek között az, hogy az oltást egyenlőre 18 és 55 éves kor között tesztelik, másfél éves időtartammal. 

A szerző allergológus és klinikai immunológus szakorvos.

Frissítés… – [2023.01.08.]

Egy következmények nélküli mondat a Pfizer egyik igazgatójától

Legolvasottabb írások19516 times!

Print Friendly, PDF & Email