Megtalálták Szent Miklós nyughelyét

Kicsit megkésett hírközlés részünkről, de az ünnep közeledtével [december 6.] aktuálissá válik.

Régészek rábukkantak, a több, mint 1600 éve elhunyt Szent Miklós nyughelyére Törökországban egy bizánci templom alatt. A szakértők már régóta végeztek a templomban munkálatokat, és most sikeresen rátaláltak a Szent sírjára.

Szent Miklós sírját azután fedezték fel, miután a régészek egy ősi templom maradványaira bukkantak Törökországban, amelyet még a középkorban a Földközi-tenger elárasztott.

A szent alak, aki Kr.u. 270 és 343 között élt, arról a leghíresebb, hogy minden pénzét a szegényeknek adta, illetve egy konkrét történetről, melyben megajándékozott három lányt arannyal, hogy megmentse őket a prostitúciótól.

Az ókori bazilika alapzatára egy másik templomot építettek a szent sírjának védelmére, de a régészek csak a most fedezték fel az előző szentély alatti mozaik- és kőpadlózatot, amely a ma álló szentély alatt vezette őket Szent Miklós végső nyughelyére.

A felfedezések alátámasztják azt, hogy Szent Miklós Törökországban élt és halt meg, és a régészek azt is bejelentették, hogy ugyanazon a kőpadlón, amelyet üledékrétegek alatt találtak, ő is járt.

“Most elértük az első templom maradványait és azt a padlót, amelyen Szent Miklós is lépdelt”

– írja a Demirören hírügynökség.

Az ókori alapokra épült bizánci templom az 5. és 12. század között az ortodox keresztények istentiszteleti helye volt.

 

A régészek évek óta dolgoznak a helyszínen, gondosan eltávolítva Törökországban álló Szent Miklós-templom padlózatát. Az eltávolítás során láthatták az templom eredeti padlózatát, amelyet Szent Miklós Kr.u. 343-ban bekövetkezett halála után építettek.

 

Az eredeti alapot 2017-ben fedezték fel, amikor a kutatók elektronikus felmérések segítségével résekre bukkantak a templom padlója alatt.

A templomot 1982-ben felvették az UNESCO Világörökség listájára is.

Forrás: szentkoronaradio.com

Legolvasottabb írások200 times!

Print Friendly, PDF & Email