⧈Május 3. – Az FSSPX Immaculata Conception templomának felszentelése a kansasi St. Mary-ban – videó a szentelésről

A Szent X. Pius Társaság (SSPX) 2023. május 3-án tartja az új Immaculata Conception (Szeplőtelen Fogantatás – december 8.) templom felszentelését a történelmi Szűz Mária Akadémia és Főiskola területén. Több mint 1 500 férőhellyel ez lesz a legnagyobb katolikus templom Kansasban és a Társaság legnagyobb temploma a világon.

Bernard Fellay püspök, az SSPX segédpüspöke lesz a celebráns. Az Amerika közepén épült gyönyörű neoromán stílusú gyöngyszem felszentelésének élő szertartásáról, amely a hitvallás kinyilatkoztatása a hitetlenség korában, hamarosan további információkat közöl a Rorate, valamint sok képet a templomról és az ünnepségről.

A templomszentelés egy katolikus szertartás, amelynek során egy közönséges épületet egy kifejezetten Isten szolgálatára szentelt templommá változtatnak. A templom felszentelésének hagyományos szertartása lesz, majd a templomban először celebrált szentmise következik. A szertartás körülbelül négy és fél órán át tart. Ezt követően nyílt napra kerül sor, amelyre mindenkit szeretettel várnak.

*A jezsuiták 1848-ban alapították az egyetemet a potawatomi indiánok missziójaként.
*A Szent X. Pius Társaság 1978-ban szerezte meg a kampuszt.

*A campus központjában álló eredeti Immaculata 1978-ban tűzvészben elpusztult a felújítás során.
*Az új Immaculata építésére 1978-ban kezdődött az adománygyűjtés; az építkezés 2020-ban kezdődött az új helyszínen.

*Kizárólag a hagyományos latin misének és más szentségeknek szentelték a katolikus egyház hagyományos rítusa szerint.
*Tizenkét emelet magas, belül több mint 65 000 négyzetméteres,

*A Marcel Lefebvre érsek által 1970-ben alapított Szent X. Pius Társaság a világ legnagyobb hagyományos katolikus papi társasága, több mint 700 pappal és számtalan testvérrel és nővérrel világszerte.

[Köszönet az SSPX Egyesült Államokbeli körzetének az információért. Köszönet Shawn Tribe-nak az építészek és a fejlesztők által a Liturgikus Művészetek folyóiratának rendelkezésére bocsátott képekért].

Forrás: rorate-caeli.blogspot.com

És álljon itt némi kiegészítése a hírnek:

A Szent X. Pius Társaságnak (SSPX) nagy iskolája, kollégiuma és perjelsége van a Kansas állambeli Saint Marys kisvárosában. Az ingatlant 1978-ban vásárolták meg. Jezsuita missziónak indult, majd jezsuita kollégium (1869-1931), majd szeminárium (1931-1967) lett belőle, amely az Egyesült Államok szívében található. P. Francis Finn, aki ott tanított, Tom Playfair című regényében halhatatlanná tette.

Egy kis történelem

Az első jezsuita atyák 1848-as érkezése óta St. Marys a Szűzanya védelme alatt áll, és katolikus hitünk szimbóluma. Számtalan lélek – papok, testvérek, apácák és laikusok – érkezett St. Marysba Urunk hívására, hogy itt az Ő folyamatos gondviselése alatt munkálkodjon.

1848 – A Szent Marys missziót a jezsuiták alapítják. Ez a székhelye az első székesegyháznak, amelyet a Missouri folyótól nyugatra és a Sziklás-hegységtől keletre emeltek a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére. St. Marys városát 1869-ben hozták létre.

1906 – A Szeplőtelen Fogantatás ünnepén Fr. Shyne bemutatta a tervet, hogy az új jezsuita szemináriumnak szentelt, a plébániától elkülönített kápolnát építsenek. 300 főiskolai öregdiákot hívtak meg, hogy ajánljanak fel 100 dollárt. Az alapkőletételre 1907-ben került sor. Az Immaculatát, a gótikus építészet ékkövét 1909-ben szentelték fel.

1948 – A Szent Mária Kollégium százéves fennállását ünnepli. Eddig 300 papot szenteltek fel az Immaculatában.

1967 – A jezsuiták távoznak. Az Immaculata és a Szent Mária Kollégium elhallgat.

1977 – Marcel Lefebvre érsek meglátogatja a Szent Máriát, és úgy dönt, hogy iskolát alapít ott, ahol egy perjelséget hoz létre. Az SSPX lesz a tulajdonos.

1978 – A templom felújítása során tűz üti ki, amely tönkreteszi a tetőt és a belső teret. Lefebvre érsek 1979-ben visszatér, hogy újjáépítésre szólítson fel. 1980-ban a viharok ledöntik az álló falakat.

2000-es évek – Az újjáépítési munkálatok újraindulnak, először Griego atya, majd Fullerton atya vezetésével. Több évnyi odaadó munka és a Gondviselés csalhatatlan keze megalapozza a végleges újjáépítést.

2019 – Az összegyűjtött pénzből a Társaság elöljárói jóváhagyják a Szűzanya tiszteletére épülő nagy templom építésének projektjét. A templom a több mint 4000 lélekből álló, növekvő közösséget fogja szolgálni, és világszerte a reménység jelzőfénye lesz a hagyományos katolicizmus számára.

Az új Immaculata templom felszentelésére május 3-án kerül sor. Ez lesz a legnagyobb katolikus templom Kansasban, két, közel 34 méteres harangtoronnyal és egy 12 oldalú kupolával – amely a Boldogságos Szűz Máriát megkoronázó 12 csillagot jelképezi -, amelyre egy Szűzanya-szobrot helyeztek, hogy a Szent Máriák csúcspontja legyen. A templom területe több mint 60 000 négyzetméter (6000 m2).

A templom a tűz előtt és utána

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások414 times!

Print Friendly, PDF & Email