Előkészület a következő konklávéra II.

Ferenc pápa 2021. szeptember 12-én Szlovákiában, a jezsuitákkal tartott találkozóján elítélte egyes prelátusok gyanús viselkedését, a július 4-i műtétje alatt és után: “A konklávéra készültek” – mondta.

Az első részben bemutatta azt a három tendenciát, amely a bíborosok körében megfigyelhető. A második rész az egyik legbefolyásosabb lobbicsoportot mutatja be.

A Sant ‘Egidio-művelet

Sandro Magister a maga részéről – Settimo Cielo című blogján október 12-én – úgy látja, hogy a Sant’ Egidio Közösség befolyása nagyban befolyásolja Ferenc utódjának megválasztását. E progresszív közösség – az assisi (1986. október 27.) és az azt követő vallásközi találkozó lelkes szervezője – jelöltje Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek.

Ez a prelátus, Zuppi, Sandro Magister szerint Andrea Riccardi árnyékában áll, “a Sant’ Egidio közösség egyik alapítója, amely kétségtelenül az utóbbi évtizedek legerősebb katolikus lobbija világszerte”.

Ez “annál befolyásosabb lesz egy jövőbeli konklávéban, minél inkább a bíborválasztó kollégium – miután Ferenc pápa mind a kinevezések, mind a konzisztóriumok összehívásának elmulasztása miatt rosszul bánt velük – rendezetlenné vált, bizonytalan az ítélőképességében, és könnyen manőverezhetővé vált a belső és külső nyomás által”.

A római vatikánista szerint “az 1978-as, 2005-ös és 2013-as konklávékon is Sant’ Egidio emberei próbálták irányítani az eredményt. Minden alkalommal sikertelenül, de utána mindig azzal az akkori kaméleonszerű képességgel, hogy tökéletesen alkalmazkodtak az egyes új pápákhoz, egészen addig a pontig, hogy Ferenc pontifikátusával elérték a csúcspontot, aki nemcsak Zuppit léptette elő bolognai érsekké és bíborossá, hanem Vincenzo Pagliát helyezte a vatikáni Élet- és Családügyi Intézetek élére, Matteo Brunit állította a sajtóiroda élére, és végül az újjáalapított Joh Paul II. pápai Intézet a házassággal és a családdal kapcsolatos tanulmányokért alelnökeivé nevezte ki Agostino Giovagnoli és Milena Santerini házastársakat, az előbbi egyben a jelenlegi katasztrofális pápai Kína-politika fáradhatatlan szószólója is. “

A Sant’ Egidio Közösség nem várta meg a jelenlegi világjárványt. Sandro Magister felfedi vezetőinek taktikáját: “a Sant’Egidio embereinek ravaszsága abban rejlik, hogy nem foglalnak nyilvánosan állást az egyház legigazibb vitás kérdéseiben, különösen, ha azok a tanítás alapjait érintik, hanem nyugodt és nyilvánosság-barát vizeken hajóznak, mint például a szimpóziumok a békéért és az anyaföldért, valamint a szegényekkel folytatott karitatív tevékenységek.”

“Amikor viszont a betöltött szerepük miatt valóban nem kerülhetik el, hogy állást foglaljanak, akkor az a szabályuk, hogy a Bergoglio pápának oly kedves “pasztorális” terepen helyezkednek el, ami lehetővé teszi számukra, hogy a legkülönfélébb megoldásokat hirdessék és gyakorolják, különösen, ha azok megfelelnek a korszellemnek, szavakkal bizonygatva, hogy a tanítás mindig ugyanaz marad”.”

“Paglia zavaros nyilatkozatai az eutanáziáról csak egy példa a sok közül, akárcsak Zuppi bíboros rejtélyes előszava a Ferenc által nagyra becsült jezsuita James Martin Building a Bridge című könyvének olasz kiadásához, amelyben a homoszexuálisok új lelkipásztori megközelítését támogatja”.”

Sandro Magister megerősíti, hogy aki az egyházat kormányozni fogja, ha Zuppi bíborost “megválasztják, nem ő lesz az, hanem Andrea Riccardi, a mindenható alapító és a közösség feje, ahol soha egyetlen levél sem hullott le az ő beleszólása nélkül”.

“Riccardi azt is tudja, hogy Ferenc utódlásának elnyeréséhez bizonyos taktikai távolságtartásra van szükség a jelenlegi pápától, ahogyan azt minden pápaváltás fiziológiája megköveteli”.

“És ezt tette az Egyház jelenlegi állapotáról szóló, nemrég megjelent elemző könyvében is, amely már a címétől kezdve nagyon kritikus, La Chiesa brucia [Az Egyház ég], mintha egy irányváltásra hívna fel, de nagyon homályos is a követendő új utat illetően, mintha nem akarná senkit sem felzaklatni.””

A vatikánista pedig óvatosan zárta le a cikket: “De hogy a művelet sikeres lesz-e, azt még nem tudjuk. Sőt, egyáltalán nem fog sikerülni, ha egyszer levesszük az álarcot”.

Legolvasottabb írások331 times!

Print Friendly, PDF & Email