Eleganti püspök már nem bízik a zsinatban

Marian Eleganti püspök a svájci Chur egyházmegye tiszteletbeli segédpüspöke. Először az einsiedelni apátságban volt szerzetes, majd egy ideig Rómában tanult teológiát, mielőtt a svájci Szent Otmarsberg apátságba került, ahol 1999-től 2009-ig apát volt. 2010-ben püspökké szentelték, majd Chur segédpüspöke lett, amely tisztségéről 2021-ben lemondott.

A Kath.net-en megjelent cikkében Eleganti püspök indoklással ellenzi a kontinentális szakaszába lépett zsinatot a zsinatról. Teszi ezt mindenféle kettős beszéd nélkül.

Kivonatok.

“Az egyház nem azért járta 2000 évig a rossz utat, hogy a 21. században egy zsinati folyamat által megvilágosodjon és meg ne tévesszen. Ehhez nincs szükségünk sem a III. vatikáni zsinatra, sem egy karcsúsított pótcselekvésre, a zsinati zsinatra. Azt hittem, ahogy a cím is jelzi, hogy a feldolgozandó téma a “szinodalitás” mint az Egyház állítólagos új működési módja lesz”.

“Ehelyett ugyanazok a dallamok, amelyeket az 1970-es évek óta sokadszorra is felújítottak: demokrácia, részvétel, a hatalomban való részvétel, nők minden pozícióban és női diakónus vagy papság; a szexuális erkölcs felülvizsgálata a házasságon kívüli szexuális kapcsolatok, az újraházasodás és a homoszexualitás tekintetében, a papok liturgiában betöltött központi szerepének feladása stb.”.”

“Mindezt tudjuk. Az újra és újra megismételt posztulátumokat új palackokba töltik, amelyekre a “Meghallgatás”, “Sokszínűség”, “Üdvözlés”, Sokszínűség”, “Egyenlőség” feliratokat ragasztják, egyfajta marketingkampányban, amely azt, ami tegnap volt, úgy adja el, mint ami ma van, és kedvesen mutatja be a férfi vagy a nő számára”.

“Ezek a kifejezések jól hangzanak és pozitív érzelmi konnotációval bírnak, de üres formulák az igazsághoz képest. A lopás és a harag miatt is kizárólagosak vagyunk. Ráadásul a “kizárólagosság” egyértelműen Jézus szájából hangzik el. Az embereket kizárták a menyegzői lakomáról, vagy kidobták onnan, ahol könnyek és fogcsikorgatás van”.

“Istent úgy adják el nekünk, mint befogadó egyetemes szeretetet, amely jóváhagyja és megáldja mindazt, amit az emberek tesznek, mert mindenki Isten gyermeke. Az ilyen Isten megszűnik igazság és igazságosság lenni, amely kizárja a tévedést és a bűnt, valamint azokat, akik nem tagadják meg ezeket. Legalábbis Jézus Krisztus ezt mondja. De ők is megállnak előtte.”

“Ennek semmi köze a Lelken alapuló reformfolyamathoz. Ez nem más, mint az egyházon belüli politizálás a valódi megkülönböztetéssel szemben, amit nem vállalnak, vagy ami már eldőlt, mint például a női papság kérdése. El kellene utasítani és fel kellene hagyni az Egyház tanításával és hagyományával ellentétes álláspontok támogatásával”.

A forgatókönyv már meg van írva

“A megkülönböztetés azonban csak látszat, mert a tervek már kezdettől fogva készen állnak (vö. a németországi zsinati út és annak rossz másolatai más országokban, mint Svájcban): most már egyetemesen előre akarnak lépni.”

“Minden gyermek láthatja ezt. A képmutatás határtalan. Hatvan éve élem és hallom ugyanazt a régi történetet, ad hányingert. Mert a dolgok nem lesznek jobbak vagy meggyőzőbbek az ismétléstől. Amit tökéletesítettek, azok a tévhitek és a szemantika. Bätzing püspök különösen messzire ment ezen a téren.”

“Péter sziklája egy mozgó homokdűne, amely nehezen vagy tétován követi (a zsinatokat), anélkül, hogy elhozná azt a világosságot, amelyet elődei és az ökumenikus zsinatok teremtettek, és amelyet már nem fogadnak el. Úgy tesznek, mintha ezek mindig nyitott kérdések lennének a tanítóhivatal szempontjából”.

Az egyház igaz tanítása

“Elfelejtettük, hogy az Egyház “tanító” Egyház (ecclesia docens), az igazság, az erkölcs és a hit “mater et magistra”, “anyja és úrnője”, nem pedig egy álmodozó utazó, akit a korszellem kézen fogva vezet körbe. Őt mindig a Szentlélek vezette, és nem mond ellent önmagának tanításában, például a homoszexualitás megítélésében: az elmúlt 50 év nagy gonoszsága a klérusnak, amelyet sikerrel takartak el, még a magas szférákban is .””

“Elnézik, és ehelyett a világi társadalommal együtt megpróbálják a homoszexualitást az egyházon belül, mint a teremtés Isten által akarta változatát, meghonosítani és jóváhagyni. Ezt nem fogják elérni azáltal sem, hogy több nőt helyeznek vezetői pozícióba az Egyházban.”

“Nem ártatlanabb lények, mint a férfiak (vö. az eredendő bűn tanítása), és nem szabad magukat az Egyház minden bajának orvoslásának tekinteni, vagy annak feltüntetni, csak azért, hogy eltöröljék a férfiaknak fenntartott papságot, és egy, a klerikalizmustól állítólag megtisztított Egyházat ígérjenek, ami tiszta illúzió.”

“Az Egyház tanítása megváltoztathatatlan, mert igaz, például a férfi és nő közötti szentségi házasságról. Ezt nem lehet lábjegyzetben elkövetett csalással megingatni. [Ez egy utalás az Amoris Laetitia és a híres 351. lábjegyzetre. A szerk.]

“Nem tanbeli újításokat kell várnunk, hanem a hit továbbadását. Az ilyen hitbeli újítások eretnekségek, amelyek megosztottsághoz vezettek. Ugyanez igaz ma is. Fontos zsinatok biztosították a tisztánlátást, mint például a Trienti Zsinat, míg manapság a zsinati folyamatok a káros anyagok vagy az eretnekség szállítására szolgálnak, és maguk is mérgezőek”.

“Jöjj, Szentlélek! Már semmi jót nem várok a következő zsinattól, amelyet helytelenül “a zsinatról” neveznek. Nem bízom többé benne. A zűrzavar, amelyet már a 2014 óta tartott zsinatok is szítottak, tagadhatatlan, és pesszimistává tesz engem a Lélek megkülönböztető képességét illetően ezekben az eseményekben.”

“A megidézett szellemeket, mint Németországban láthatjuk, olyan nehéz megszelídíteni, mintha egy krokodilt próbálnánk háziállattá tenni. Hogy miért? Mert nem Istentől származnak.”

“A Szentlélek használata, erősebb a saját szánkban, és azt magunknak követelni, nem más, mint propaganda és (ön)megtévesztés, és alapvetően Isten hangszerelése. Én nem ezt teszem, én csak a véleményemet mondom itt.”

Ezek a kijelentések örvendetesek ezekben a rendkívül zűrzavaros időkben. Remélhető, hogy minden püspök, aki kételkedik a zsinatban – és vannak ilyenek -, ugyanilyen bátor lesz.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások223 times!

Print Friendly, PDF & Email