Térden áldozáshoz: Írásbeli felelősségi nyilatkozat

A Vatikán világossá tette, hogy egyetlen pap sem tagadhatja meg a szentáldozást a jóhiszemű katolikusoktól azért, mert térdelve akarják fogadni a szentséget. A San Bernardino Egyházmegye egyik katolikus plébániája azt követeli a hívektől, hogy írjanak alá felelősségi nyilatkozatot, mielőtt térdelve részesülnének a szentáldozásban – ez a lépés sér(the)ti az egyházi törvényeket.

Szentostya a pap kezében az oltárnál a szentmise alatt

A kaliforniai Beaumontban és Banningban található Szent Kateri Tekakwitha katolikus közösség a 2022. december 18-i hétre szóló bulletinben jelentette be a szabályt.

A bulletin megjegyzi, hogy az egyházközség “erősen lebeszél a az Eucharisztia térdelve való vételéről“, mivel a múltban nem részletezett “incidensek történtek, amelyeket az emberek térdelve fogadták az Eucharisztiát“.

A plébániatemplomban “nincsenek áldozórácsok vagy térdelőtámaszok, amelyek segítenének, amikor felállsz, és így te leszel felelős minden olyan kárért, amely a testedben vagy a körülötted lévő papokban és emberekben keletkezik, ha balesetet szenvedsz” – teszi hozzá a közlemény. “Ha továbbra is térdelve szeretnéd az Eucharisztiát fogadni, kérünk, hogy írj alá egy lemondó nyilatkozatot, amely felmenti egyházközségünket minden olyan felelősség alól, amely a cselekedeted miatt felmerülhet“.

Ön jogi felelősséggel tartozik továbbá” – folytatódik a közlemény – “minden olyan kárért, amelyet a cselekedete okozhat a papoknak vagy a körülötte lévő embereknek, amikor térdelve fogadja az Eucharisztiát“, ami a katolikus egyházban évszázadokon át, egészen az 1960-as évek közepéig bevett gyakorlat volt.

Az Eucharisztia térdelve való vételére vonatkozó ajánlás “az Ön biztonsága, valamint ministránsaink és az Önt körülvevő emberek biztonsága érdekében, továbbá Krisztus Teste és Vére szentségének védelme érdekében” – áll a közleményben továbbá.

Az egyházközség azonban elmulasztotta megjegyezni, hogy az Eucharisztia kézben való vétele elkerülhetetlenül azzal a kockázattal jár, hogy az Oltáriszentség részecskéi a földre esnek és eltapossák őket, amit Athanasius Schneider püspök “az Egyházon belüli egyik súlyos jelenségként és rosszként” kárhoztatott.

A katolikus egyház dogmatikusan tanítja, hogy az Eucharisztia minden egyes részecskéje Jézus Krisztus teljes Testét, Vérét, Lelkét és Istenségét tartalmazza.

A Szent Kateri Tekakwitha plébánia lemondási követelménye ráadásul sérti a kánonjogot.

A Redemptionis Sacramentum vatikáni instrukció hangsúlyozza, hogy a papok nem tagadhatják meg az Eucharisztiát azoktól a jóhiszemű katolikusoktól, akik térdelve kívánják fogadni a szentséget. “Ezért nem szabad megtagadni a szentáldozást Krisztus bármely hívétől kizárólag azon az alapon, hogy például az illető térdelve vagy állva kívánja az Eucharisztiát fogadni“.

A dokumentum az Egyházi Törvénykönyv 843. kánonjára hivatkozik, amely kimondja: “A szent szolgálattevők nem tagadhatják meg a szentségeket azoktól, akik a megfelelő időben keresik azokat, megfelelő hajlandósággal rendelkeznek, és a törvény nem tiltja a szentségek vételét“.

A Római Misekönyv Általános Utasítása (GIRM) is világossá teszi, hogy a hívek akadály nélkül, térdelve is részesülhetnek az Eucharisztában.

Az ortodoxiájukról ismert egyházi vezetők az Eucharisztia térdelve és a nyelvén való vételét az áldozás vételének legtiszteletteljesebb formájaként dicsérik.

Robert Sarah bíboros, a Vatikán Istentiszteleti és Szentségi Kongregációjának korábbi vezetője azt mondta, hogy az áldozás térdelve és nyelven való vétele “sokkal jobban illik magához a szentséghez” és “az imádat és a szeretet egy újabb cselekedete, amelyet mindannyian felajánlhatunk Jézus Krisztusnak“. Megjegyzései más korábbi vatikáni liturgikusok, köztük Antonio Cañizares Llovera bíboros megjegyzéseit idézik.

Sarah bíboros az Eucharisztia álló és kézben való vételét a katolikus hit elleni “ördögi támadással” hozta összefüggésbe. Megjegyezte, hogy II. János Pál pápa még előrehaladott korában is “térdre kényszerítette összetört testét” a szentáldozáshoz.

A Szent Kateri Tekakwitha plébánia felsorolja az LMBT “szolgálatot“.

A lemondási szabály bejelentése mellett a Szent Kateri Tekakwitha plébánia december 18-i értesítője felsorol egy LMBT-témájú “szolgálatot“, amelynek címe “Az LMBT családokkal és barátokkal foglalkozó szolgálat“, koordinátora pedig Gloria Austin.

A San Bernardino Egyházmegyének van egy hasonló nevű “Meleg és leszbikus katolikusok családjaival foglalkozó minisztérium“, amely szintén Austin-t tünteti fel kapcsolattartóként. Az egyházmegyei szervezet honlapja linkeket tartalmaz az Outreachhez, egy heterodox LMBT aktivista csoporthoz, amelyet James Martin SJ atya alapított, valamint a Human Rights Campaignhez, az Egyesült Államok legnagyobb LMBT nyomásgyakorló csoportjához, amely a gyermekek “nemváltoztatásának” elkötelezett híve.

A San Bernardino-i egyházmegye püspöke Alberto Rojas, egyike annak a több amerikai prelátusnak, aki tavaly aláírta a Tyler Clementi Alapítvány, egy másik LMBT-párti aktivista csoport által szervezett nyilatkozatot, amelyben a homoszexuális fiataloknak azt üzente, hogy “Isten a ti oldalatokon áll“.

A mexikói állampolgárságú Rojas a chicagói érsekség spanyolajkú bevándorlóknak szóló hírhedt Casa Jesús programjának diákja volt, amelyet 2016-ban pedofília- és homoszexualitási botrányok közepette bezártak.

Forrás: lifesitenews.com

Legolvasottabb írások248 times!

Print Friendly, PDF & Email