A vallás a COVID-19 járulékos áldozatává válik

Egy nemrégiben készült tanulmány azt veszi számba, hogy globális szinten hogyan kezelték a hatóságok a vallást a 2020-as világjárvány kapcsán. Úgy tűnik, hogy a vizsgált országok közel negyedében erőszakot alkalmaztak a vallási összejövetelek megakadályozására a világjárvány idején. Az erősen szekularizált országokban a vallás gyakran – néha önként – engedett ezeknek a korlátozásoknak.

A naptári év vége gyakran jó alkalom az értékelésre. A Pew Research Center (PRC) által most, 2022. november 29-én közzétett tanulmány nem érdektelen, mivel bemutatja, hogy a különböző vallási csoportokat hogyan érintették az egészségügyi korlátozások, és hogyan reagáltak rájuk.

Az amerikai kutatóintézet öt következtetést von le a világ 198 országára és területére kiterjedő kimerítő tanulmányából.

Először is, 46 országban, ami a vizsgált területek 23%-át jelenti, az állam erőszakot alkalmazott a különböző vallásokkal szemben, letartóztatásokat hajtott végre, amelyek néha börtönbüntetésekhez vezettek, hogy érvényt szerezzen az elszigetelési politikájának.

A legszélsőségesebb esetben a rendőrség és a biztonsági erők erőszakot alkalmaztak. Indiában például “két keresztény meghalt, miután a rendőrség őrizetében megverték őket, mert megszegték a COVID-19 kijárási tilalmat“. Ezek ritka tények, de nem elszigeteltek.

Másodszor, 54 országban, vagyis az összes ország 27%-ában “vallási csoportok pert indítottak vagy felszólaltak a közegészségügyi intézkedések ellen“, azzal érvelve, hogy az istentiszteleti helyeket diszkriminatív módon kezelték más világi gyülekezőhelyekkel, például szupermarketekkel szemben. Franciaországban például több katolikus egyesület keresetet nyújtott be az Államtanácshoz.

A PRC felmérésének harmadik megállapítása rávilágít arra, hogy számos vallási csoport ellenségesen viszonyul az egészségügyi korlátozásokhoz. Világszerte 69 országban vagy területen, azaz 35%-ban “egy vagy több vallási csoport szembeszállt a kormányok által hozott közegészségügyi szabályokkal“, egyesek pedig megtámadták azokat.

Egy másik jelentős következtetés, hogy a vizsgált országok közel felében (pontosan 47%) a vallási vezetők az állam nyomdokaiba léptek, ha nem is megelőzve azt, drasztikus korlátozó intézkedések bevezetésével. Az FSSPX.News már többször említette, hogy ez a katolikus egyházakban is megtörtént, különösen Európában és az Egyesült Államokban.

Végül a PRC tanulmánya pontosítja, hogy 18 országban, azaz az összes ország 9%-ában az állami hatóságok vagy bizonyos közösségek nem haboztak kifejezett kapcsolatot teremteni “a COVID-19 terjedése és bizonyos vallási csoportok vagy összejövetelek között oly módon, hogy ezeket a csoportokat emelték ki hibáztatásra“.

Törökországban például az örmény ortodox keresztényeket vádolták azzal, hogy ők hozták be az országba a koronavírust. Ugyanez igaz Egyiptomban is. Argentínában és Franciaországban a zsidó közösség az, amely hasonló támadások tárgya volt a közösségi hálózatokon.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások156 times!

Print Friendly, PDF & Email