Egyesült Államok – Maryland: Katolikus kórházat ítéltek el a méheltávolítás megtagadásáért

Kerületi bíróság, Greenbelt, Maryland állam.
Egy bíró ítéletet hozott egy katolikus alapítású marylandi kórház ellen, amiért az megtagadta a méheltávolítást – a méh eltávolítását – egy “transznemű” nőnél, mondván, hogy ez nemi diszkrimináció.

Jesse Hammons, egy transzneműként azonosított nő pert indított a marylandi Towsonban található St. Joseph’s Medical Center ellen, azt állítva, hogy nemi alapon történő “diszkrimináció” áldozata lett, miután a kórház megtagadta tőle a “nemi átalakulás” részeként végrehajtani kívánt méheltávolítással járó csonkítást.

A méheltávolítást 2020. január 6-ra tervezték, de napokkal korábban a katolikus kórház közölte, hogy az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB) által kihirdetett “Katolikus Egészségügyi Szolgáltatási Irányelvek” (HCDS) alapján nem végzi el az orvosi beavatkozást.

Ezekben az irányelvekben a püspökök kifejtik, hogy “férfiak vagy nők közvetlen sterilizálása nem megengedett katolikus egészségügyi intézményben“. A közvetlen sterilizáció azt jelenti: kizárólag sterilizációs céllal motivált, és nem orvosi okból, például méhrák miatt. Az erkölcsteológia ezt a közvetlen sterilizációt “csonkításnak” nevezi.

Ezzel az elutasítással szembesülve Jesse Hammons pert indított a kórház ellen, amelyet a Nemzeti Katolikus Bioetikai Központ (NCBC) is támogatott. A Központ azzal érvelt, hogy “a nemi átmenet, bármi legyen is az, eredendően rendellenes“.

Az NCBC hozzáteszi, hogy az ilyen eljárások “nincsenek összhangban az emberi személy igazi javával, amely a test és a lélek egyesülése, amely változatlanul férfinak vagy nőnek teremtetett“. Megállapítják: “A katolikus egészségügyben soha nem szabad a nemi átváltozást mint jót megvalósítani, bátorítani vagy pozitívan megerősíteni“.

A marylandi kerületi bíróság vezető bírája, Deborah K. Chasanow azonban Hammos mellé állt, és erősen bírálta az NCBC által bemutatott etikai álláspontot, “diszkriminatívnak” nevezve azt.

Ítéletében a bírónő megállapította, hogy a tények “bizonyítják, hogy a Hammons asszony méheltávolítását megtagadó döntés a nemi érzékeny ellátást tiltó politika alapján a neme alapján történő diszkriminációnak minősül“.

Joseph Meaney, az NCBC elnöke hangsúlyozta, hogy ez az ítélet fő veszélyt jelent az Egyesült Államok katolikus kórházai számára, mert ezeket az egészségügyi központokat “kényszeríteni fogják és jogilag támadni fogják azért, mert nem nyújtanak transznemű beavatkozásokat“. Majd kijelentette: “A transznemű beavatkozások elvégzésére való kötelezés valójában a katolikus egészségügyi ellátás megsemmisítését jelentené. Ez tehát rendkívül komoly” – mondta Meaney.

Ha ez az ítélet a jövőben megerősítést nyerne, az valóban komoly veszélyt jelentene a katolikus gondozóközpontokra. Ráadásul ez az ítélet szembemegy Joe Biden elnök nemrég tett ígéretével, amelyben megerősítette, hogy ezeknek az ellátóközpontoknak nem kell aggódniuk, és hogy a lelkiismereti tiltás előnyös lenne számukra.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások150 times!

Print Friendly, PDF & Email