“Kezdődik a buli!” – Idézet egy atyától

Római forrásunk újabb információkkal és pontosításokkal állt elő a hagyományos tanítás és annak rítusának az egyház életéből való kiiktatásáról szóló, várható apostoli konstitúcióval kapcsolatban.
A dokumentum szerint a hangsúly a szentségek és szentségek hagyományos formában való kiszolgáltatásának kifejezett tilalmán van, ahogyan azt a hagyományos Rituale Romanum vagy Pontificale szabályozta. Keresztség, házasság, bérmálás — csak az új rítusban és latinul csak annyiban, amennyiben a NEM latin nyelvű misemegünneplés keretében végzik. Forrásunk nem tudta megmondani, hogy ez utóbbiakra milyen mértékben van szükség külön engedélyre, ahogyan ez már egyes amerikai egyházmegyékben így van.

Ez a tilalom kifejezetten vonatkozik a diakónussá és pappá szentelésekre is – ezekre a jövőben még a hagyományosan felépített közösségekben is csak a reform liturgia szerint kerülhet sor. A hagyományosan “kisebb rendek feladásának” kiszolgáltatása – amelyek nincsenek az új rítusban – tilos lesz.

A hagyományhoz hű közösségek papjainak “szabadsága“, hogy külön engedély nélkül a hagyományos misekönyv szerint misézzenek, arra korlátozódik, hogy e közösségek “kánonilag létrehozott” házaiban használják.

Még ez a mostani információ is, amely nyilvánvalóan túlmutat a puszta pletyka státuszán, a dokumentum megjelenésének időpontjaként a Nagyhétre hivatkozik — ami valószínűleg VI. Pál Missale Romanum konstitúciójának április 3-i évfordulója.

Bergoglio pápaságának új és kétségtelenül “alkotmányellenes” törvénykezésének itt részletezett szándékai egyre nyilvánvalóbbá válnak: a hagyományos liturgiát (és a tanítást, mert végső soron erről van szó) egyre láthatatlanabbá akarják tenni, és egyre inkább háttérbe akarják szorítani. Menjetek oda, el az útból! A “normális hívő” lehetőleg ne kerüljön többé kapcsolatba azzal, ami kétezer éve katolikus – és ha mégis, akkor rossz lelkiismerettel, hogy valami “tiltottat” tesz. Lelki visszaélés a legmagasabb szinten; a pápa mint lélekgyilkos?

A támadás második célpontjai a hagyományközösségek, amelyeket legbensőbb lényükben akarnak eltalálni a lelkipásztori tevékenységük betiltásával vagy legszigorúbb korlátozásával, és különösen a hagyományos rítusú felszentelések betiltásával. Tagjaikat is arra akarják kényszeríteni, hogy Krisztus Egyházának kétezer éves történetét elavult, sőt lezárt fejezetként értelmezzék, és hűségesküt tegyenek a “II. vatikáni zsinat szelleme” által újra alapított és a pampai Pistolero által újraalapított Zeitgeist Egyházának. Hogy ennek milyen konkrét hatásai lesznek a szemináriumokra és az intézetekben lévő fiatalok helyzetére, hamarosan kiderül.

Két jelenlegi megfigyelés megerősíti a tendenciát és igazolja a legrosszabb félelmeket. Először is, a Péteri szék jelenlegi birtokosa egy nemrégiben elhangzott beszédében úgy fogalmazott, mintha erkölcsi fenntartásai lennének a homoszexualitással szemben. Ez egy dorgáló “dubium”-ot hozott neki jezsuita rendtársa, James Martin részéről. Erre Ferenc azonnal válaszolt, egészen ellentétben a dubiumokkal való szokásos bánásmódjával, egy kézzel írott levéllel, amelyben szorgalmasan bocsánatot kért, és javasolta a megjegyzései egy olyan olvasatát, amely jobban megfelel P. Martinnak.

A második talán még jellemzőbb: Ferenc részletes rendeletekkel a hónap elején létrehozta a “Laudato Si Oktatási Központ az ökológiai megtérésért” és az “Laudato Si Tanulmányi Központ az ökológiai újjászerveződésért” elnevezésű, minden bizonnyal inkább gyakorlatias irányultságú intézményt. Mindkét intézményt széles körű intézményi és pénzügyi kiváltságokkal ruházzák fel, és kétségtelenül rendkívül hasznos tevékenységükhöz a korábbi pápák által használt Castel Gandolfo nyári rezidenciát jelölték ki helyiségként. Ezt mostantól “Borgo Laudato Si“-nek fogják nevezni. A kiterjedt átalakítási munkálatok állítólag már megkezdődtek.

Michael Charlier
2023. február 4.

* * * * *

Dr. Peter Kwasniewski megjegyzései:

Az utolsó bekezdés, amely az “Ökológiai Átalakítási Központról” szól (amelyet még George Orwell és Evelyn Waugh együttműködése sem tudott volna kitalálni) nem paródia; ez túlságosan is valóságos (itt olvashat róla bővebben: https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-launches-ecological-conversion-training-center-at-papal-summer-residence/).

Ha Michael Charlier információi helytállóak, akkor itt az ideje, hogy minden egyes hagyományőrző és minden hagyományos intézmény, társadalom vagy közösség “vészterveket” készítsen. Három könyv különösen hasznosnak fog bizonyulni ebben a tekintetben: a “Benedek békéjétől Ferenc háborújáig” című antológiában található, több szerzőt felvonultató elemzés a katolikus hagyomány elleni egész háború összefüggéstelenségéről; P. Rivoire kánonjogi kritikája, “Átmegy-e a “Traditionis Custodes” a jogi racionalitás tesztjén?”; és az “Igazi engedelmesség az Egyházban” című traktátus, amely kifejti, hogy miért és milyen körülmények között védhető, sőt szükséges az igazságtalan parancsokkal vagy döntésekkel szembeni közvetlen ellenállás.

Annyi világos: a hagyományos közösségek semmilyen körülmények között nem térhetnek el a hagyományos (kisebb és nagyobb) felszentelési szertartások alkalmazásától. A következetes és koherens hagyományos katolicizmus az egész hagyományt védi és ragaszkodik hozzá, nem csak annak egy kis “megengedett” részét.

Legyen készenlétben minden magán- és földalatti misézőhely. A laikusok készüljenek fel az elbocsátott vagy “nyugdíjas” papok anyagi támogatására. Az ő képességeiket a szükségállapot biztosítása fogja ellátni, ahogy a zsinati modernisták az Egyházban felkészülnek a lex orandi, lex credendi, lex vivendi elszakíthatatlan köteléke integritása elleni végső támadásukra.
Mindenekelőtt tegyétek ezt a Septuagesimát és a nagyböjtöt az Úrhoz való könyörgés időszakává, hogy könyörüljön rajta, és ha megengedi ezt a gonoszságot, adjon erőt, hogy ellene fordulhassunk minden olyan nyílt és rejtett módon, amely összhangban van Isten parancsolataival és a katolikusok szentek hite iránti kötelességeivel.

Forrás: summorum-pontificum.de és facebook: Contra Traditionis Custodes – Pro Immemorial Roman Rite (Usus Antiquior) csoport

Legolvasottabb írások253 times!

Print Friendly, PDF & Email