Ferenc azt teszi Georg Gänswein-nel, amit a jezsuiták tettek vele Buenos Airesben”:

Pakolj össze és távozz február 1.-vel

A Die Zeit című német hetilap közölte a hírt, miszerint a pápa azt akarja, hogy XVI. Benedek egykori személyi titkára messze kerüljön a Vatikántól.

A német média szerint Georg Gänswein érseknek február 1-jén kell kiköltöznie a Mater Ecclesiae kolostorból, XVI. Benedek lelkigyakorlatos házából. A Die Zeit szerint Georg atya a vatikáni rezidenciáról való kitelepítésének időpontjáról az emeritus pápa temetésével egy napon, Ferenc pápa által személyesen aláírt levélben értesült.

Hétfőn a szentszéki sajtóiroda közölte, hogy a pápa magánaudiencián fogadta Gänsweint. Bár ennek a beszélgetésnek a tartalma nem ismert, több médium arról számolt be, hogy az érseket szombaton korábban Pietro Parolin bíboros államtitkár és Ferenc pápa visszahívta. Így még inkább felerősödnek azok a pletykák, amelyek szerint a pápa vasárnapi Angeluson elhangzott “pletyka” kritikája Ratzinger egykori személyi titkárának szólt.

Normális és érthető, hogy Gänswein könyve nem ült meg a Szent Palotában, de ami szintén nem tűnik normálisnak – és még kevésbé egy olyan pápától, akinek atyai magatartást kellene tanúsítania -, az az, hogy az érsekkel közölje, hogy lelki “atyja” temetésének napján el kell hagynia azt, ami eddig az otthona volt. Ferenc újabb döntése, és nem a szűk köreinek, hanem magának a pápának a döntése, amely nem illik össze az irgalom és együttérzés zsinati hirdetéseivel, amelyekhez annyira hozzászoktunk. De mindennek megvan a magyarázata.

2015 májusában Austen Ivereigh angol újságíró The Great Reformer (A nagy reformer) címmel megjelentetett egy Ferencről szóló életrajzot, amely az argentin éveire összpontosít: Francis, Portrait of a Radical Pope (Ferenc, egy radikális pápa portréja) címmel.

Ivereigh a könyvben elmeséli, hogy Bergoglio és az argentin jezsuita tartományfőnökök közötti feszültségek miatt 1990-ben Bergogliót vád nélkül száműzetésbe küldték Cordobába. Nem sokkal Jorge Mario Cordobába távozása után az akkori Buenos Aires-i érsek, Antonio Quarracino kérte Rómától, hogy Bergoglio legyen segédpüspök. És ez sikerült is neki.

Sandro Magister vatikánista azt írta, hogy “a titkos konzultációk során, amelyek minden új püspök kinevezését megelőzik, hogy a jezsuiták általános elöljárója, Kolvenbach írásban megfogalmazta negatív ítéletét Bergoglio kinevezéséről. De őt nem hallgatták meg. Van azonban egy epizód, közvetlenül Bergoglio püspökké szentelése után, 1992 nyarán, amely mutatja, hogy mennyire keserű maradt a nézeteltérés kettejük között“.

Amíg Bergoglio új otthona kialakítására várt, a jezsuita kúria Buenos Aires-i házában szállt meg, ahol főellenfele, Garcia-Mata időközben provinciális lett.

Ivereigh újságíró azt írja a könyvben, hogy “Bergoglio azzal vádolta García-Matát, hogy rágalmazta őt egy jelentésben, amelyet a provinciális küldött Rómába (a jelentés titkos volt, de az egyik tanácsadó tájékoztatta Bergogliót), García-Mata pedig fenyegetve érezte magát az új püspök népszerűsége miatt, amelyet a fiatalabb jezsuiták körében élvezett”. Ivereigh azt állítja, hogy “ha azt akarta, hogy távozzon, mondta Bergoglio, akkor hivatalosan értesítenie kellett őt. García-Mata ekkor írt Kolvenbachnak, aki támogatta a döntését. A jezsuita tábornok levele Bergoglio szobájában maradt. Garcia-Mata pedig írásos választ kapott Bergogliótól, amelyben tájékoztatta távozásának időpontjáról“.

Most a történelem ismétli önmagát, közös főszereplővel, de a történelem ellentétes oldalán. A legszembetűnőbb – véletlen vagy sem – az egyik és a másik történet között eltelt évek: 33 év telt el attól, hogy 1990-ben Bergoglio kénytelen volt elhagyni a jezsuiták rezidenciáját, egészen 2023-ig, amikor Ferenc most arra utasítja Gänsweint, hogy hagyja el vatikáni otthonát.

Ebből a történetből le lehet vonni a következtetést a párhuzamosságra aközött, amit Bergoglio elszenvedett, és ami most Gänsweinnel történt. De ebben a helyzetben, amikor valakit sérelem ér, az ember kétféleképpen cselekedhet: vagy megismételtetheti másokkal, vagy könyörületből, a személyes tapasztalat bölcsességéből tudva, hogy milyen az, amikor valaki szenved, megkímél másokat. Ebben az esetben Ferenc, úgy tűnik, az első lehetőséget választotta, és nem akarja megkímélni Gänsweint attól, amit a jezsuita tartományfőnökök tettek vele Argentínában.

Forrás: rorate-caeli.com

Legolvasottabb írások311 times!

Print Friendly, PDF & Email