Marx bíboros: “Kicsik és törékenyek vagyunk”.

Istentisztelet a Liebfrauendom kulturális dolgozóival a “Művészek hamvazószerdája” alkalmából.
München, 2023. február 22. Reinhard Marx bíboros az ember sebezhetőségére emlékeztetett a “Művészek hamvazószerdája” alkalmából tartott istentiszteleten szerda este a müncheni Liebfrauendomban. “Milyen kicsik és törékenyek vagyunk – ez egész életünkre vonatkozik” – mondta prédikációjában München és Freising érseke.

Marx felidézte az olyan aktuális katasztrófákat, mint Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja vagy a török-szíriai határvidéken történt pusztító földrengés. Az ezekből a régiókból származó képek “hihetetlenül megrázták“. A bíboros bevallotta: “Néha el kell fordítanom a tekintetem, amikor halott gyerekeket hoznak ki a romok alól“. De a “Fehér Rózsa” tagjainak 80 évvel ezelőtti kivégzése is megértette vele, “amikor az emberek azt kérdezik: Hol van a ti Istenetek? Hogyan van jelen Isten?

Marx felidézte, hogy Isten a bűnösök oldalára állt, és maga is bűnné vált. “Ez az egyik hely, ahol Isten megtalálható: az eltemetettek között, a háború és az erőszak áldozatai között“. A másik hely, mondta, “a rejtett“, ahol Isten “az abszolút titok” marad: “Istent saját szívünkben és saját vágyakozásunkban kereshetjük“.

A húsvéti bűnbánati időszak különleges emlékeztető arra, hogy az élet és a halál összetartozik – mondta Marx. A hamvazószerdai istentiszteleteken a hamvazás szertartása is szerepel. Ilaria Igliani művésznő, akinek “Sdraiati” (“A hazugok”) című alkotása különleges hangsúlyt adott a szertartásnak, hamuból készült keresztet rajzolt az érsek homlokára, és a Teremtés könyvéből mondott egy verset: “Emlékezz, ember, hogy por vagy, és újra porrá leszel.

Igliani munkásságának középpontjában az emberi lény törékenysége áll. A Corona-járvány idején kifejlesztett egy rituálét: Minden nap megformált egy néhány centiméter magas kis emberi alakot egy darab kerámia agyagból. A “Sdraiati” a kultúrmunkások generációjának lelkiállapotát képviselik, amelyet különösen a járvány által hazájukban bevezetett korlátozások alatt éreztek: a kerámia testek az elszigeteltség és az időbe fagyás érzését szimbolizálják.

A “Sdraiati” így alapvetően azt az emberi tapasztalatot fejezi ki, hogy az élet törékeny. “A felhasznált anyag és a figurák mérete a törékenységet hangsúlyozza. Az emberi lény metaforája, kicsi és sebezhető” – mondja Igliani. Az agyagfigura-installáció március 26-ig, nagyböjt ötödik vasárnapjáig tekinthető meg a Liebfrauendom Bartholomew-kápolnájában.

A “művészek hamvazószerdáját” Paul Claudel katolikus író és diplomata alapította Párizsban a második világháború után. Ma már világszerte több mint 100 városban ünneplik. Hamvazószerda a 40 napos böjti időszak kezdetét jelzi, amely a megtérés és a bűnbánat ideje, amelyben a hívek felkészülnek a húsvétra. (uq)

 

Forrás: erzbistum-muenchen.de [München- Freising Érsekség]

Legolvasottabb írások271 times!

Print Friendly, PDF & Email