Uganda: Anglikán egyház elítéli az anglikán egyház döntését

Az Ugandai Anglikán Egyház 2023. február 10-én közzétett levelében határozottan elítélte az anglikán egyházat, amiért az elfogadta és megáldotta az azonos neműek egyesülését, annak ellenére, hogy a házasság definíciója – egy férfi és egy nő egyesülése – nem változott.

Stephen Samuel Kaziimba ugandai anglikán érsek

Az Ugandai Anglikán Egyház érseke, Stephen Samuel Kaziimba reagált az anglikán egyház közelmúltbeli szavazására, amellyel az anglikán egyház jóváhagyta az azonos neműek egyesülésének liturgikus megáldását.

Kritizálva a döntést, mint egy kísérletet arra, hogy mindkét oldalt megnyugtassák … azzal, hogy ellentmondást javasolnak“, Stephen Kaziimba azt mondta, hogy az anglikán egyház “úgy döntött, hogy engedélyezi a papoknak, hogy részt vegyenek az azonos neműek egyesüléseinek megáldásakor, és jóváhagyta az ilyen alkalmakra vonatkozó kiegészítő imákat és liturgiákat”. Hozzátette, hogy “az anglikán egyház nagyon jó abban, hogy ellentmondásos kijelentéseket tegyen, és elvárja, hogy mindenki elhiggye, hogy mindkettő egyszerre igaz lehet“.

Kaziimba a manipuláció elítélésével folytatja:

“Az anglikán egyház ragaszkodik ahhoz, hogy nem változtatja meg a házasságról szóló tanítását. A gyakorlatban azonban pontosan ezt teszik”. Ragaszkodik hozzá: “De azt szeretném, ha tudnátok, hogy ha úgy néz ki, mint egy esküvő, és úgy hangzik, mint egy esküvő… akkor az egy esküvő”.

Az anglikán prelátus ezután emlékeztet arra, hogy a szodómia elítélése benne van a Szentírásban, és a család központi helye, amelyet egy férfi és egy nő szövetségeként határoz meg, a Biblia minden lapján megtalálható.

Az ugandai tisztségviselő ezután megerősítette, hogy az Ugandai Anglikán Egyház hű marad a bibliai tanításhoz az “egy férfi és egy nő közötti élethosszig tartó és kizárólagos házasságról“, elutasítva a szexuális bűnök elfogadását vagy áldását. Elítélte, hogy az anglikán egyház eltér ettől a kinyilatkoztatási tanítástól.

Stephens Kaziimba ezután felidézte az ugandai katolikus mártírok tanúságtételét,

akiket azért öltek meg, mert nem voltak hajlandóak az ország uralkodói által követelt homoszexuális cselekményekre. Ezeket az 1885 és 1887 között meggyilkolt mártírokat az anglikánok is annak tekintik.

Mindannyian ismerjük az ugandai mártírok történetét” – folytatja Kaziimba – “hogyan tagadták meg a homoszexuális szexet a vezetőikkel. Szilárdan kitartottak keresztény hitük mellett, és ezért mártírhalált haltak. Nem árulhatjuk el őket vagy Urunkat, Jézus Krisztust“.

A prelátus ezután kihívta az anglikán egyházat, hogy lépjen ki az “anglikán közösségből”: “Most meg akarjuk kérdezni az anglikán egyházat: “Van-e bennetek annyi tisztesség, hogy kilépjetek az anglikán közösségből, mert eltértetek az anglikán hittől?”“.

Imádkozunk értük, hogy térjenek meg” – folytatta. “És ha nem hajlandók megbánni, akkor felszólítjuk őket, hogy legyen bennük annyi tisztesség, hogy megalakítsák a saját Canterbury-i közösségüket…”. Szerintünk ez egy rossz ötlet, de ők szabadon megtehetik. De nem szabad nekik az egész anglikán közösséget magukkal rántaniuk. Az anglikán közösség nem az anglikán egyház kiterjesztése“.

Az anglikán vezető zárta mondandóját:

Ma azért vagyok itt, hogy kijelentsem: Ami engem és a házamat illeti, mi az Urat fogjuk szolgálni. A Püspöki Ház ebben egységes. A Tartományi Gyűlés ebben egységes – ‘Ami engem és az ugandai egyházat illeti, az Urat fogjuk szolgálni’.

Az erkölcsi nézeteltérések több mint 20 éve gyötrik az anglikán közösséget, és többször is kompromisszummal kerülte el a kettészakadást. A leghagyományosabb irányzat mindenekelőtt az afrikai anglikánok között képviselteti magát. Úgy tűnik, hogy most már közel van egy komoly szakadás.

Forrás: LifeSiteNews/InfoCatolica – FSSPX.Actualités

Legolvasottabb írások198 times!

Print Friendly, PDF & Email