Dr. Joseph Shaw új könyve: A hagyományos liturgia megcáfolhatatlan apológiája

Egy olyan korban, mint a miénk, amikor a tudatlanság, a féligazságok és a nyílt hazugságok látszanak uralni az éterben, az osztálytermekben, a hatalom csarnokaiban, sőt még az egyházi szószékeken is, a katolikusoknak szükségük van arra, hogy hozzáférjenek a hit kendőzetlen igazságához, amely erőteljesen szembeszáll a modern kor tévedéseivel és félrevezetéseivel.

De hol találunk ilyen segítséget?

Dr. Joseph Shaw, az Una Voce Nemzetközi Szövetség elnöke és az Angol és Walesi Latin Misetársaság elnöke napjaink egyik legkiválóbb írójaként tűnt ki számos nehéz és ellentmondásos kérdésben. Az Os Justi Press örömmel jelenti be Dr. Shaw legújabb könyvének megjelenését: A liturgia, a család és a modernitás válsága.

A könyv a cím által sugallt módon három részre tagolódik.

Az első rész az ősi katolikus liturgia helyét vizsgálja a modernitásban, megvédve azt a modernisták félreértéseivel szemben, mint olyasvalamit, ami kiválóan alkalmas arra, hogy elkötelezze legmélyebb ösztöneinket Isten imádata iránt. Az 1. fejezet elmondja, hogy Shaw mit fedezett fel az egyházról az ősi római rítus felfedezésének útján; a 2. fejezet a liturgia célját vizsgálja; a 3. fejezet a liturgia történetéről ad számot, elmagyarázva, hogy fogalmilag és gyakorlatilag hogyan lehetséges, hogy egy örökséget egyszerre fogadjunk el “változatlan adottságként“, és hogy az idők folyamán továbbfejlesszük és fejlesszük; a 4. fejezet a latin nyelvnek a részvétel elősegítésében játszott szerepét fejti ki (igen, jól olvasta!); az 5. és 6. fejezet pedig azt vizsgálja, hogy a rituálé – a szokványos narratívával ellentétben – miként lehet a szabadság, és nem a bezártság oka.

A második rész a II. vatikáni zsinat utóhatása felé fordul, és a hagyományos latin miséhez ragaszkodó katolikusok elleni támadások sorával foglalkozik – elsősorban azzal a kísérlettel, hogy az egyházi visszaélések válságával hozzák őket összefüggésbe. Itt dr. Shaw félelmet nem ismerve vizsgálja meg, hogy a II. vatikáni zsinat valójában mit ért el “a földön“; a tanításban az ortodoxia és a liturgiában a hagyomány közötti szoros kapcsolatot (és ennek ellenkezőjét); a sokféleség igaz és hamis fogalmait; a konzervatívok vagy elmaradottak “merevségéről” szóló diskurzus freudi eredetét; a “klerikalizmus” jelentésének helyes értékelésének szükségessége, és annak összefüggése a visszaélésekkel; valamint az úgynevezett “szexuális nevelés” által okozott károk, amelyet a zsinat utáni hierarchia ellenállás nélkül engedett átvenni.

A harmadik részben Dr. Shaw korunk egyik legvitatottabb kérdésével, a szexualitással és a nemi szerepekkel foglalkozik, és felteszi a kérdést, hogy mit mondhat még róluk az Egyház, ha mondhat egyáltalán valamit. Részben egyetértve, részben korrigálva Leon Podles elméletét, Shaw elmagyarázza, hogy milyen értelemben történt meg a kereszténység “elnőiesedése” – amely azonban a katolikus egyházban nagymértékben ellenállt a patriarchális teológiának, liturgiának és struktúráknak egészen a zsinat utáni időkig. Minden bizonnyal az egyik legjobb kifejtést nyújtja a férfi fejedelemségről – természetes és természetfeletti – a rendelkezésre álló irodalomban, és erőteljes kritikát nyújt a szexuális forradalomról, mint a nők elárulásáról. Végül a családot mint a kultúra és a hit átadásának helyszínét vizsgálja, különösen egy olyan korban, amikor a hierarchia nagyrészt mindkettőt elhagyta.

A zsigeri megérzése, hogy valami nagyon elromlott a katolikus egyházban, valójában helyes; az intuíciója, hogy ennek valami köze van az istentiszteletünkhöz, pontosan célba talál; az ösztöne, hogy a válasznak a család mélyéről és a bi-millienáris hagyományunk mélyéről kell jönnie, teljesen pontos. Dr. Shaw könyve elmagyarázza, hogy mindez miért igaz; hogyan kellene értékelnünk azt a szekularizációs utat, amelyen az Egyház az elmúlt évtizedekben járt; és mit tehetünk mi, akik a hitet meg akarjuk élni, itt és most, hogy helyreállítsuk az egészséges és szent kultúrát.

Shaw nem azt javasolja, hogy fordítsuk vissza az idő kerekét, hanem a jelenlegi válságból kivezető utat tár fel egy érett dialektikán keresztül azokkal a modern egyházi fejleményekkel, amelyek lehetővé teszik a hagyomány visszaszerzését, amely joggal minden katolikusé.” – Dr. Sebastian Morello, Európai Konzervatívok

Nagyon lelkesen ajánlom.” – Fr. John Hunwicke, Mutual Enrichment Blog

Joseph Shaw ezzel a könyvvel a tradicionalista katolikusok számára ellenszert nyújt az ilyen őrület ellen, amikor saját legmélyebb gondjainkkal foglalkozunk, megmutatva, hogy a liturgia, a család és a modernitás eredendő bűnei által okozott válságok problémáit egységesen és a történelmi hibák tiszteletben tartásával kell kezelni.” -Dr John Rao, Roman Forum.

Ennyi év után is ritkán találni valami olyan frisset, elgondolkodtatót és eredetit, mint a válság feltárása ezeken az oldalakon – olyat, amely a kibontakozó világi trendek éles, naprakész megfigyelését összeköti e trendek (vagy inkább tragédiák) mély, mögöttes okainak megragadó feltárásával.” – Roger Buck, a The Gentle Traditionalist szerzője.

Ezeket az esszéket nemcsak a stílus tisztasága és az ismeretek széles skálája jellemzi, hanem valami még ennél is üdvözlendőbb: friss gondolkodás.” – Thomas Crean atya, a The Mass and the Saints (A mise és a szentek) szerzője.

* * *

N.B. Az Egyesült Királyságban élő olvasók számára:

Március 9-én, csütörtökön, 18:30-kor lesz a hivatalos könyvbemutató a szerző előadásával, frissítőkkel és a könyv kedvezményes áron való megvásárlásának lehetőségével a londoni Szent Wilfrid’s Hallban, a londoni Oratóriumban.

Forrás: rorate-caeli.blogspot.com

Legolvasottabb írások192 times!

Print Friendly, PDF & Email