Paprocki püspök “eretnekséggel” vádolja McElroy bíborost, azt mondja, hogy talán kiközösítette magát

A katolikus egyház bíborosa, mint minden más katolikus, aki megtagadja az állandó katolikus tanítást, eretnekséget fogad el, aminek következménye az automatikus kiközösítés.

(LifeSiteNews) – Thomas Paprocki püspök fokozta Robert McElroy bíboros bírálatát, “eretnekséggel” vádolva a San Diegó-i bíborost és más disszidens prelátusokat, és azt sugallva, hogy kiközösítették magukat a katolikus egyházból.

A First Things című lapban kedden megjelent írásában Paprocki püspök azt mondta, hogy McElroy felhívása, miszerint a súlyos bűnösöknek, köztük a homoszexuálisoknak és a házasságtörőknek szentáldozást kell adniuk, megfelel az eretnekség definíciójának, amelynek büntetése “automatikus kiközösítés“.

Anélkül, hogy megnevezte volna McElroyt, a püspök közvetlenül egy széles körben kritizált cikkből idézett, amelyet McElroy a múlt hónapban írt az America magazin számára, amelyben kifejezetten elutasította “az eucharisztikus koherencia teológiáját“.

Képzeljük el, ha a katolikus egyház egy bíborosa olyan cikket közölne, amelyben elítéli ” az eucharisztikus koherencia teológiáját, amely megsokszorozza az eucharisztia kegyelmének és ajándékának akadályait”, és kijelenti, hogy “a méltatlanság nem lehet a kegyelem és irgalom Istenének tanítványai számára a kísérés prizmája” – írta, idézve McElroy cikkét.

Paprocki püspök, aki az Illinois állambeli Springfield egyházmegyét vezeti és az amerikai püspöki konferencia egyházkormányzati bizottságának megválasztott elnöke, célba vette azokat a bíborosokat is, akik tagadták a homoszexualitásról szóló katolikus tanítást.

Vagy mi lenne, ha a katolikus egyház egy bíborosa nyilvánosan kijelentené, hogy a homoszexuális aktusok nem bűnösek, és az azonos neműek egyesülését az egyháznak meg kellene áldania?” – írta. “A közelmúltig nehéz lenne elképzelni, hogy az apostolok bármelyik utódja ilyen heterodox kijelentéseket tegyen“.

Az elmúlt hónapokban több bíboros, köztük Jean-Claude Hollerich és Reinhard Marx nyilvánosan visszautasította a homoszexualitás bűnösségéről szóló katolikus tanítást. Hollerich, Luxemburg város érseke és Ferenc pápa szinódusának általános prelátora tavaly kijelentette, hogy a szodómiával szembeni katolikus tanítás “hamis“, és meg kell változtatni. A néhai George Pell bíboros “kifejezett eretnekséggel” vádolta Hollerichet, és sürgette a Vatikánt, hogy elmarasztalja őt.

Marx, München érseke és Ferenc pápa bíborosi tanácsának tagja, azonos neműek “megáldását” végezte, és áprilisban azt állította, hogy a homoszexualitás “nem bűn“. Mario Grech bíboros, a püspöki szinódus főtitkára szintén felvetette, hogy az egyház “megáldhatja” az azonos neműek egyesüléseit. McElroy a maga részéről támadta a katolikus tanítást, miszerint a homoszexuális aktusok “eredendően rendellenesek“, és azt sugallta, hogy nem feltétlenül bűnösek.

Sajnos manapság nem ritka, hogy katolikus vezetők olyan unortodox nézeteket erősítenek meg, amelyeket nem is olyan régen még csak az eretnekek vallottak volna” – folytatta Paprocki püspök.

“Az ‘eretnek‘ és az ‘eretnekség‘ erős szavak, amelyeket a mai egyházi udvariasság szelídebb kifejezésekkel puhított fel, mint például ‘elszakadt testvéreink‘ vagy ‘a katolikus egyházzal nem teljes közösségben élő keresztény hívek‘” – tette hozzá. “A valóság azonban az, hogy azok, akik ‘elszakadtak’ és ‘nem teljes közösségben’ vannak, elszakadtak és nem teljes közösségben vannak, mert elutasítják ‘annak a hitnek lényeges igazságait, amely egyszer és mindenkorra átadatott a szenteknek’ (Júdás 1:3)”.

Bár az a gondolat, hogy egy püspök “eretnekség miatt lehet elkülönítve vagy nem teljes közösségben“, “mélyen aggasztó” – írta -, a McElroy és a hasonló gondolkodású prelátusok által hirdetett tévedések valóban “eretnekséget tartalmaznak”.

Pedig mindkét említett eset valójában eretnekséget foglalna magában, mivel az eretnekséget úgy definiálják, mint “valamely igazság makacs tagadása vagy makacs kételye a keresztség felvétele után, amelyet az isteni és katolikus hit alapján hinni kell”” – magyarázta Paprocki püspök, az Egyházi Törvénykönyv 751. kánonjára hivatkozva.

Idézte a 750. kánont is, amely kimondja, hogy a hívek minden tagjának “isteni és katolikus hittel kell hinnie mindazt, amit Isten írott vagy átadott szava, vagyis a hit egyetlen letéteménye tartalmaz“, és hogy “aki elutasítja a véglegesen tartandó tételeket, az szembefordul a katolikus egyház tanításával”.

Paprocki püspök megjegyezte, hogy az eretnekség büntetése rendkívül súlyos – automatikus vagy “latae sententiae” kiközösítés – és a prelátusokra éppúgy vonatkozik, mint a hívekre.

Az egyházjog a cselekmény természete miatt ír elő ilyen súlyos büntetést, “mivel az a személy, aki hitehagyást, eretnekséget vagy skizmát vall, de facto ontológiailag – vagyis a valóságban – elválasztotta magát az Egyház közösségétől” – írta. “Így az eretnekek, a hitehagyottak és a skizmatikusok a kiközösítés büntetését róják magukra“.

Mint minden katolikus, az a bíboros, “aki megtagadja az állandó katolikus tanítást, eretnekséget fogad el, aminek következménye a katolikus egyházból való automatikus kiközösítés” – tette hozzá.

Paprocki püspök: McElroy, a LMBT-párti bíborosok elutasítják a végleges katolikus tanítást

McElroy bíborosra utalva Paprocki püspök hangsúlyozta, hogy “ellentétes az “isteni és katolikus hit által elhintendő igazsággal“, ha elutasítjuk vagy elítéljük “az eucharisztikus koherencia teológiáját, amely megsokszorozza az eucharisztia kegyelmének és ajándékának akadályait”, mintha ilyen akadályok nem léteznének“.

Az eucharisztia akadályai “léteznek, és ezek az isteni kinyilatkoztatás kérdései” – hangsúlyozta.

Az eucharisztikus összetartozásról szóló igazságot, amelyet az isteni és katolikus hitnek kell hinnie, Szent Pál fogalmazta meg a korintusiakhoz írt első levelében: “Aki méltatlanul eszi a kenyeret vagy issza az Úr kelyhét, bűnös lesz az Úr testének és vérének meggyalázásában… . Mert aki eszik és iszik anélkül, hogy megkülönböztetné a testet, az ítéletet eszik és iszik önmagán” (1Kor 11,27-29). Ez volt az Egyház állandó tanítása az elmúlt kétezer évben. Így a Katolikus Egyház Katekizmusa kimondja: “Aki tudatában van annak, hogy halálosan vétkezett, nem részesülhet a szentáldozásban anélkül, hogy a bűnbánat szentségében feloldozást kapott volna“. A halálos bűn olyan bűn, amely “az Isten törvényének súlyos megsértése által elpusztítja a szeretetet az ember szívében; elfordítja az embert Istentől“.

A Korinthusiakhoz írt első levél nevezetesen a homoszexualitást, a házasságtörést és a nemi halhatatlanságot sorolja fel súlyos bűnökként.

Ami a homoszexuális cselekedetek bűnösségét illeti” – írta továbbá Paprocki püspök – “az igazság, amelyet isteni és katolikus hittel kell hinni, a Katekizmusban is világosan kimondatott“:

A Szentírásra alapozva, amely a homoszexuális cselekedeteket súlyos romlottságot mutató cselekedetként mutatja be, a hagyomány mindig is azt vallotta, hogy “a homoszexuális cselekedetek eredendően rendellenesek”. Ellentétesek a természeti törvénnyel. Elzárják a szexuális aktust az élet ajándékától. Nem a valódi affektív és szexuális komplementaritásból indulnak ki. Semmilyen körülmények között nem hagyhatók jóvá.

Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció korábbi prefektusa hasonlóan “eretnekségnek” nevezte a homoszexualitásról szóló katolikus tanítás elutasítását.

Paprocki püspök ismét az egyházjogot idézve megjegyezte, hogy az eretnek klerikusok az egyházi államtól és egyházi hivataluktól való megfosztással büntethetők, bár ezeket a büntetéseket csak a pápa szabhatja ki egy bíborosra.

Ha nem teszi ezt meg, akkor az a méltatlan kilátás merül fel, hogy egy eretnekség miatt latae sententiae kiközösített bíboros egy pápai konklávéban szavazzon” – figyelmeztetett. “Imádkoznunk kell, hogy a Szentlélek ne engedje, hogy ez megtörténjen, és arra ösztönözzön mindenkit, aki eretnek nézeteket vall, hogy mondjon le róluk, és keresse a megbékélést Urunkkal és az ő Egyházával”.

Szélesedő visszatetszés McElroy ellen

Paprocki püspök legutóbbi írása napokkal azután született, hogy a Catholic World Reportban írt egy cikket, amelyben McElroy támadásait a katolikus szexuális etika ellen ostorozta, és azzal vádolta, hogy az eretnek “fundamentális opció” elméletet hirdeti.

A springfieldi püspök kifejezetten elítélte McElroy kijelentéseit, amelyeket a hónap elején az Amerikának adott interjúban tett, amelyben McElroy azt állította, hogy az egyház túlságosan a “szexuális dolgokra” összpontosít, és lazább “keretre” van szüksége a szexualitással kapcsolatban.

Úgy tűnik, a bíboros arra szólítja fel az egyházat, hogy értékelje le a szexuális bűn súlyosságát, de a szexuális bűn része annak a “keretnek”, amely Isten Igéjében található” – reagált Paprocki püspök.

McElroy közelmúltbeli heterodox megjegyzései sorozatos kritikát váltottak ki, többek között olyan amerikai püspökök részéről, mint Samuel Aquila denveri érsek, Joseph Naumann kansasi érsek, Joseph Strickland texasi Tyler püspök és James Conley nebraskai Lincoln püspök.

Charles Chaput érsek, Philadelphia nyugalmazott érseke felszólította McElroy-t, hogy a Szentszék “nyilvánosan javítsa ki“.

Ferenc pápa tavaly augusztusban bíborossá nevezte ki McElroyt annak ellenére, hogy a San Diego-i prelátus hosszú időn át nem engedelmeskedett és kritizálta a katolikus tanítást.

Forrás: LifeSiteNews

Legolvasottabb írások175 times!

Print Friendly, PDF & Email