Paprocki püspök megkérdőjelezi a legújabb latin misekorlátozásokat, megvédi a hagyományos katolikusok hűségét

Paprocki püspök megkérdőjelezi a legújabb latin misekorlátozásokat, megvédi a hagyományos katolikusok hűségét
‘Úgy gondolom, hogy a helyi egyházmegyés püspökök sokkal jobban képben vannak azzal, hogy mi történik az egyházmegyéjükben, mint egy római hivatal’ – mondta a püspök.

SPRINGFIELD, Illinois (LifeSiteNews) – Annak közepette, amit sokak szerint a Vatikán által elrendelt, a hagyományos latin mise ünneplésére vonatkozó fokozott szigorításnak tartanak, Thomas Paprocki, az Illinois állambeli Springfield püspöke határozottan kiállt azon katolikusok mellett, akik szeretik az Egyház ősi liturgiájának szépségét.

Ezen a héten Paprocki megvédte a latin misén részt vevő hagyományos katolikusokat, megerősítve az egyházhoz való hűségüket. “Úgy találom, hogy az ottani emberek nagyon engedelmesek az Egyház tanításaihoz, nagyon szívesen követik az Egyház tanítását” – jelentette ki Paprocki arra a vádra reagálva, hogy a latin misén résztvevők nem fogadják el az Egyház tanítását. “Nagyon hűséges katolikusok” – erősítette meg nyomatékosan.

A püspök ezután megkérdőjelezte Róma legutóbbi lépéseinek bölcsességét, hogy központosítja az összes döntést a régi rítus ünneplésével kapcsolatban. Azt mondta, hogy az egyházmegyék helyi igényeit és lelkipásztori körülményeit a latin misés közösségekkel kapcsolatban jobban ismerik és a helyi püspök dönti el.

Úgy gondolom, hogy a helyi egyházmegyés püspökök sokkal jobban tisztában vannak azzal, hogy mi történik az egyházmegyéjükben, mint egy római hivatal” – jelentette ki Paprocki, megjegyezve, hogy a Traditionis custodes motu proprio-t kísérő levélben Ferenc pápa kifejezte azt a szándékát, hogy felhatalmazza a püspököket a motu proprio egyes részleteinek végrehajtására vagy feloldására.

Ebben a levélben, jegyezte meg Paprocki, a pápa kijelentette a püspököknek: “Önökön múlik, hogy engedélyezzék … az 1962-es ‘Missale Romanum’ használatát … Önökön múlik, hogy … esetről esetre meghatározzák azoknak a csoportoknak a valóságát, amelyek ezzel a ‘Missale Romanummal’ ünnepelnek“.

Paprocki megkérdőjelezte a pápa nemrégiben kiadott reszkriptumának bölcsességét, amelyben a pápa megerősítette Arthur Roche bíboros egy olyan állítását, amely a kánonjogászok szerint ellentétes az egyházjoggal; nevezetesen, hogy a püspököknek engedélyt kell kérniük Roche-tól mint a Római Istentiszteleti Dikasztérium vezetőjétől, mielőtt engedélyt adnak arra, hogy a latin misét egy plébániatemplomban celebrálják.

Több püspök az Egyházi Törvénykönyv 87. kánonjára hivatkozott, amely lehetővé teszi számukra, hogy a gondjaikra bízott lelkek lelkipásztori java érdekében eltekintsenek az Egyház egy bizonyos törvényétől. Roche bíboros a püspököknek küldött levelekben azt állította, hogy nem hivatkozhatnak a kánonra, hogy eltekintsenek a motu proprio előírásaitól.

Az egyházmegyés püspökökhöz rendelt hatáskör és a szubszidiaritás elvének fényében Paprocki kijelentette: “Megkérdőjelezem [a rescriptum] bölcsességét a szubszidiaritás elve alapján”, amely szerint az ilyen döntéseket “általában helyi szinten” hoznák meg.

Mivel a reszkriptum a pápa válasza volt Roche azon állítására, hogy a püspökök ne hivatkozzanak a 87. kánonra, a reszkriptum nem csak a püspököket fosztotta meg minden tényleges hatalmától, hogy “engedélyezzék … az 1962-es ‘Missale Romanum’ használatát“, és “esetről esetre határozzák meg azoknak a csoportoknak a valóságát, amelyek ezzel a ‘Missale Romanummal’ ünnepelnek“, hanem ez a lépés nem is a pápa, hanem Roche bíboros kezdeményezése volt.

 

Nem a Szentatya volt a kezdeményező” – mutatott rá Paprocki. Inkább “Roche bíboros kezdeményezése volt“.

Paprocki egyházmegyéjében két helyen – a springfieldi Sacred Heart templomban és a quincyi Szent Rózsa templomban – rendszeresen tartanak hagyományos latin misét.

Tavaly, a pletykált korlátozásokra számítva – amelyek most a közelmúltbeli újraszabályozással valósággá váltak, és a közeljövőben esetleg további korlátozások várhatóak – Paprocki átnevezte a Sacred Heart templomot, így az már nem plébánia.

A Szent Katalin Drexel plébániának, amelyhez tartozott, már két temploma volt. Paprocki ezzel kijelentette, hogy a latin mise ünneplését a motu proprio nem érinti. “Csak hogy minden kétséget eloszlassak… átnevezhettem azt a templomot” – mondta Paprocki. “Ezzel elintéztem a Szent Szív templomot“.

A Lima Szent Rózsa plébániatemplom, de a Szent Péter Papi Testvériség működteti, akikre a motu proprio nem vonatkozik.

A Vatikán közelmúltbeli, a hagyományos latinra vonatkozó megszorításai és a további szigorításokra vonatkozó egyértelmű pózolása egyre több kritikát vált ki a püspöki kar soraiból. Thomas Tobin, a Rhode Island-i Providence püspöke a következőket mondta a rescriptumról: “Az a mód, ahogyan a Vatikán a hagyományos latin misével bánik, számomra nem tűnik ‘Isten stílusának’. Maga Ferenc pápa is hangsúlyozta, hogy azokat, akik ragaszkodnak a TLM-hez, ‘el kell kísérni, meg kell hallgatni, és időt kell adni nekik’“.

A múlt héten a New York-i kánonista, Gerald Murray atya elítélte az átiratot, mint a Vatikán újabb lépését a “latin misézők marginalizálására, korlátozására és száműzésére“. Murray elítélte a hagyományos katolikusok kitaszítását a plébániáikról, mint “az egyházi rend alapvető megsértését“, és ragaszkodott hozzá: “Nincs ok arra, hogy egyetlen plébánost is kidobjanak a plébániatemplomából“.

Ennek egyáltalán nincs értelme” – jelentette ki a pap az EWTN-en. “Ez a latin misés katolikusok üldözése, egyszerűen és világosan. És nem lehet azzal indokolni, hogy ‘nos, ez segíteni fogja az Egyház küldetésének előmozdítását’. Ez kárt okoz az Egyháznak. Ez abszolút így van.

A tridenti mise megóvása és visszaállítása érdekében hamvazószerdán elindult a “Missae Pro Missa”, latinul “misék a miséért” elnevezésű kezdeményezés, amelyet amerikai laikus katolikusok egy csoportja indított el, akik “szeretik a hagyományos latin misét, és szeretnék, ha az továbbra is virágzó és normális része maradna az Egyház életének“.

Forrás: LifeSiteNews

Legolvasottabb írások180 times!

Print Friendly, PDF & Email