Az egyház szentsége (4): A hit erénye-2

A szentség megnyilvánulása az Római Egyházban a hit erényén keresztül folytatódik. Láttuk, hogyan megnyilvánul a szent orvosok munkájában, akik leleplezték és megalapozták kinyilatkoztatott tanokat és megcáfolták az eretnekségeket a legmesszebbmenő csodálatos módon.

A hit erénye by Santo Varni

Most azt kell megvizsgálnunk, hogyan lehet a hitet cselekedetekkel megvédeni, és hogyan, ha belsőleg él, olyan elv, amely megvilágosítja a keresztényt választásokat.

A szentek és az ortodoxia védelme

Az igaz hitvallás védelme nem csak azáltal történik, hogy tanulmányozással, amely intellektuálisan és teológiailag cáfolja az eretnekséget, hanem hanem tettekkel is, amelyek megakadályozzák az eretnekség elterjedését, akár prédikálással, akár vagy azokkal az eszközökkel, amelyeket az isteni törvény és a természetjog az Igazsághoz rendel.

Ez mindenekelőtt a nagy szentek munkája, akik prédikáltak az eretnekség ellen, meglepő eredményekkel: gondoljunk csak Szalézi Szent Ferencre. (+1622), aki Chablais egész lakosságát visszavezette a római hitre szelídségével és tanításával.

De azoknak a szenteknek a munkája is, akik harcoltak az eretnek sodródás ellen az igazság eszközeivel, hogy megóvják a katolikusokat a mérgező a tévedés mérgeitől. Az igazság terjesztése valóban az igazság kizárólagos joga, miközben a tévedés terjesztése bűn. Az ilyen terjesztésnek, minden igazság szerint, a megakadályozni vagy büntetni, amennyire csak lehetséges, a integritásának nevében.

Azok a szentek, akik kitüntették magukat ebben a harcban, nem hiányoznak. Mártír Szent Péter (Veronai Szent Péter) domonkos volt, inkvizítor, akit 1252-ben Como és Milánó között eretnekek öltek meg. Ő volt gyermekkora óta a katolikus hitet vallotta a katharok ellen. Haldoklás közben megvallotta előttük az Isten egységébe vetett hitét azáltal, hogy “Credo in unum Deum” feliratot írt a földre a saját vérével.

Maga V. Szent Pius (+1572), mielőtt pápa lett, inkvizítor volt és rendkívüli buzgalommal dolgozott azon, hogy véget vessen az eretnekségek terjesztésének tévedéseiket prédikációik és könyveik révén, úgy vélve, hogy elviselhetetlen rossznak tartotta a kinyilatkoztatott tévtanok szabad prédikálását hit ellen.

A hit szelleme

A hit azonban nemcsak az Istenről szóló igazságok összessége, hogy megőrizni és megvédeni a spekulatív tévedésekkel szemben; ez egy olyan fény is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy meglássuk a dolgok valódi valóságát, még azokét is, amelyeket mi mindennapjainkat.

Itt nem a magatartásunk és a viselkedésünk közötti koherenciáról beszélünk hanem valami sokkal mélyebbről: ha az ember valóban és bensőségesen hisz a láthatatlan igazságokban, többé nem hozhatja meg döntéseit csakis az alapján, hogy amit érzékszerveivel lát és ismer.

Anélkül, hogy egyelőre figyelembe vennénk az esetet a mártírokat, akik a láthatatlant részesítették előnyben, éppen azért, mert hittek benne, hogy a hit szellemének köszönhetően még valóságosabb, mint a látható, megemlítjük a szentek példáit, akik nem számoltak az emberi hanem a túlvilági élet alapján végeztek értékelést.

Ily módon egy szent választása elsőre úgy tűnt, hogy érthetetlennek tűnt az emberek számára. Gyakran vakmerőnek, sőt ostobaságnak tűnt. Néhány esetben azonban a szent választásának helyessége a hit által választott döntése nem csak a túlvilágon vagy az Ítéletnapon fog megmutatkozni, hanem már ebben az életben vagy a történelemben is, hogy egy olyan
apologetikus érvként.

Számos nagyszerű példa

Minden bizonnyal a hit szelleme volt az, és nem csak a teológia, amely Szent X. Piusnak, hogy ne csak a modernisták tévedéseit lássa meg, hanem a hanem azt a rendkívüli veszélyt is, amit az Egyház kockáztatott, ha eltűrte őket, vagy ha úgy gondolta másodlagos irányzatnak tekintve őket, ahogyan az egyháziak között kezdtek terjedni.

Ez az oka annak, hogy még a józan tanítású emberek sem tudták megérteni a a szentéletű pápa szigorúságát a modernistákkal szemben: nem értették a hitet, hanem a hit szellemét.

Hofbauer Szent Kelemen (1750-1820), a szerény származású és a anyagi eszközök nélkül, kilépett a bécsi szemináriumból, ahol a tévedéseket tanították a jozefinizmus tanításait, elvesztette minden reményét, hogy pap legyen, és elment Rómába, hogy Szent Alfonzussal találkozzon.

Bár nem kényszerítették arra, hogy ezeket a tévedéseket hallgassa, mégis kész volt feladni a hivatását, minden erőfeszítése ellenére, amit azért tett, hogy segítséget kapott, hogy bejuthasson a szemináriumba. Pedig ez a szeminárium elméletileg katolikus, és el tudta volna tűrni, és hallgatni, hogy hogy felszenteljék: de a hallgatás gyanússá tette volna őt, hogy elfogadta ezeket az egyház által elítélt eszméket.

A hit szelleme emberileg kétségbeesett választásra késztette. Azonban nemcsak pap lett belőle, hanem az egyik gyülekezetének legkiválóbb tagja és szónoka lett.

A hit szelleme a természetfeletti óvatosság elve és a a szentek erejének. Ez volt a középpontjában Marcel Lefebvre érsek a zsinat utáni döntések középpontjában, amikor a zsinat után értékelte az eszközöket, hogy megvédje a egyház tanítását, nem emberi megfontolások szerint, amelyek elrettentették volna a vállalkozástól, hanem az alapján, ahogyan ő látta a Isten akaratát, amely lassan tárult fel előtte, az események olvasása által a hit szerint.

Egy prelátus a jelenlegi válságban, aki arra szorítkozik, hogy elítélje a tévedésekre és a modernizmus támadására, bizonyára azt mutatja, hogy meg akarja védeni a hitet; de ha nem tudja, és nem tud konkrétan cselekedni, akkor az ilyen szellem hiányát mutatja, és az eseményeket pusztán a hitvallás alapján értékeli emberi szempontok alapján, cselekvése megbénult maradna.

A katolikus szentség jele tehát nemcsak az, hogy ismeri kinyilatkoztatott tanítás ismerete, de még az sem, hogy azt jól megvédjük érvekkel, hanem az is, és mindenekelőtt az, hogy ténylegesen tudja, mit kell tenni a a hit igazságainak fényében, amelyeket a szent mélyen átélt kapott és magáévá tette, és azt meg is teszi. Ez az a pont, ahol a legtöbb erény természetfeletti aspektusa jelenik meg.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások252 times!

Print Friendly, PDF & Email