Murray atya “beszólt” a Vatikán bíborosának a szodómiáról szóló egyházi tanítás elutasításáért: “Le kellene mondania”

Ha nem hisz a tanításban, akkor le kellene mondania hivataláról és távoznia kellene’ – mondta P. Murray Jean-Claude Hollerich bíborosról, aki többször támadta a homoszexualitásról szóló katolikus tanítást.

Gerald Murray atya (balra), Jean-Claude Hollerich bíboros (jobbra)

(LifeSiteNews) – Gerald Murray atya éles szemrehányást tett Jean-Claude Hollerich SJ bíborosnak, amiért vitatja a katolikus tanítást a papságról és a homoszexualitásról, mondván, hogy a vatikáni bíborosnak és pápai tanácsadónak “le kellene mondania”, ha nem fogadja el az Egyház tanítását.

Az EWTN The World Over című műsorában csütörtökön Murray, aki kánonjogász és a New York-i érsekség papja, Hollerichet a közelmúltban tett azon állításaiért, miszerint a nők felszentelésével szembeni katolikus tanítás nem tévedhetetlen, és hogy az Egyház homoszexualitásról szóló tanítása “kétes” és “lehetetlen” egyesek számára.

Fr. Murray: A nők felszenteléséről szóló egyházi tanítás tagadása “eretnek”.

A Glas Koncila című horvát napilapnak adott hétfői interjújában Hollerich luxemburgi érsek azt mondta, hogy “idővel” egy pápa “dönthet II. János Pál pápa Ordinatio Sacerdotalis című apostoli levele ellen“.

II. János Pál az Ordinatio Sacerdotalisban azt tanította, hogy az Egyház nem szentelhet nőket pappá, és “ezt az ítéletet az Egyház minden hívőjének véglegesen meg kell tartania“. Az Egyház képtelensége a nők pappá szentelésére tévedhetetlen tanítás, amely “végleges egyetértést igényel” – erősítette meg később a Hittani Kongregáció egy responsumban.

Hollerich, aki egyben Ferenc pápa szinódusi zsinatának relátora és a pápai bíborosi tanács tagja, azt mondta, hogy “nem biztos, hogy tévedhetetlennek lehet nevezni” az Ordinatio Sacerdotalis-t, és azt állította, hogy “talán van némi tér a tanítás kibővítésére – hogy megnézzük, mely érveket lehetne továbbfejleszteni II János Pál pápa érvei közül“.

Ha az egyház több “lelkipásztori felelősséget” ad a nőknek, “akkor talán megnézhetjük, hogy van-e még vágy a nők körében a felszentelésre” – mondta.

Ferenc pápának “kell eldöntenie“, hogy az egyház felszentelhet-e nőket pappá – szögezte le továbbá a bíboros. “De egyelőre, ha Ferenc pápa azt mondja, hogy ez nem opció, akkor ez nem opció“.

Murray bírálta Hollerich megjegyzéseit, hangsúlyozva, hogy a kizárólag férfiakból álló papságról szóló katolikus tanítás elutasítása “eretnek“, és sürgette Ferenc pápát, hogy “dorgálja meg” őt.

Az Egyház ünnepélyes tanítása, hogy csak megkeresztelt férfiakat lehet pappá szentelni, mert ez Krisztus akarata, ahogyan azt az utolsó vacsorán tett tette” – magyarázta a pap.

Ennek ellenkezőjét állítani eretnek kijelentés“.

Hozzátette, hogy “érvénytelen lenne egy nőt pappá szentelni“, ahogyan azt az egyházjog is tükrözi. “Valójában ez kánonjogi vétség, ami automatikus kiközösítéssel jár“.

Hollerich megjegyzései egyébként azt jelzik, hogy a zsinat a zsinatról szóló zsinat “szabadelvűséggé” válik – panaszolta Murray.

Hollerich bíboros pontosan azt teszi, amitől féltünk, hogy a zsinat a zsinati szinódus szabadelvűvé válik” – mondta. “Ez nem az Egyház. A katolikus egyházat Jézus Krisztus alapította olyan tanításokkal és gyakorlatokkal, amelyek nem változnak, amikor a naptár változik“.

Hollerich bíboros tehát valami nagyon súlyosan ártalmasat tett az Egyház egységére, és remélem, hogy a Szentatya meg fogja őt dorgálni” – mondta.

Hollerichnek “le kellene mondania hivataláról”, ha elutasítja a szodómiáról szóló katolikus tanítást

Murray Hollerichet a homoszexualitással kapcsolatos megjegyzései miatt is felelősségre vonta.

A luxemburgi bíboros a Glas Koncilának adott interjújában azt mondta, hogy “a tanításnak azt a részét, amely a homoszexualitást ‘eredendően rendellenesnek’ nevezi, kissé kétesnek tartja“, és azt sugallta, hogy egyesek számára lehetetlen, hogy ne kövessenek el szodómiát.

Néhányuk számára lehetséges az erényesség, de másokat erényességre szólítani olyan, mintha egyiptomiul beszélnénk velük” – mondta. “Ha lehetetlen dolgokat kérünk tőlük, akkor elriasztjuk őket“.

Ha azt mondjuk, hogy minden, amit tesznek, eredendően rossz, az olyan, mintha azt mondanánk, hogy az életüknek nincs értéke” – folytatta, nyilvánvalóan egyenlőségjelet téve a szodomita cselekedetek és az ember “élete” közé. “Csak olyan erkölcsi magatartást róhatunk fel az embereknek, amelyet el tudnak viselni a világukban” – tette hozzá.

De Hollerich “teljesen eltévesztette a katolikus igazságot ebben a kérdésben” – válaszolta Murray.

Isten törvényét nem lehetetlen betartani, így Isten szodómiát tiltó törvényét sem lehetetlen betartani senkinek” – mondta a pap. “Az ember egyszerűen tartózkodik attól a gonosz cselekedettől“.

A Trienti Zsinat dogmaként jelentette ki, hogy Isten parancsolatait nem “lehetetlen betartani“, amit több pápa is megerősített, köztük II. János Pál pápa a Veritatis Splendorban és XI. Pius pápa a Casti Connubii-ban.

Murray megjegyezte, hogy Hollerich “az ‘LMBT’ nyelvet használja – homoszexuálisok, transzszexuálisok, biszexuálisok“. Az egyház azonban “nem hiszi, hogy léteznek transzszexuálisok vagy biszexuálisok. Vannak heteroszexuális emberek, akik deviáns viselkedést folytatnak. Ez szexuális erkölcstelenség” – mondta.

A katolikus egyház katekizmusát is idézte, amely azt tanítja, hogy a homoszexualitás “eredendően rendellenes“, “ami azt jelenti, hogy a testnek olyan módon való visszaélése, amelyet Isten nem szándékozik, és ez a kinyilatkoztatásban és a természetben is megmutatkozik” – magyarázta Murray.

A tévedhetetlenséget jelző nyelvezetet használva a Katekizmus kimondja: “A Szentírásra támaszkodva, amely a homoszexuális cselekedeteket súlyos romlottság cselekedeteként mutatja be, a hagyomány mindig is kijelentette, hogy ‘a homoszexuális cselekedetek eredendően rendellenesek’.”. Hozzáteszi, hogy a homoszexuális hajlam “objektíve rendellenes”.

Ha Hollerich nem fogadja el a homoszexualitásról szóló katolikus tanítást, “le kellene mondania hivataláról és távoznia” – jelentette ki Murray.

Azt mondani az embereknek, hogy a bűn nem bűn, és nem várható el, hogy kövessék az ősi szabályokat, ez romboló hatású” – mondta. “Miért teszi ezt ez az ember bíborosként? Hát nem érti, hogy ő egy felforgató?

Ha nem hisz a tanításban, akkor le kellene mondania hivataláról és távoznia kellene, mert a katolikus bíborosoknak nem így kellene viselkedniük“.

Hollerich korábban tavaly azt állította, hogy a homoszexuális aktusok bűnösségéről szóló katolikus tanítás “már nem helyes“, ami arra késztette a néhai George Pell bíborost, hogy eretnekséggel vádolja őt és a Vatikán elmarasztalására szólítsa fel.

A The World Over című műsorban Murray emellett megdorgálta Robert McElroy San Diegó-i bíborost, amiért azt mondta, hogy a “rendellenesség” szót ki kellene venni a katekizmusból a homoszexualitásra utalva.

Ez egy szörnyű szó, és ki kellene venni a katekizmusból” – mondta McElroy az America magazinnak adott múlt havi interjújában. Blase Cupich chicagói bíboros és John Stowe lexingtoni püspök hasonló megjegyzéseket tett az elmúlt hetekben.

Nem, McElroy bíboros téved” – vágott vissza Murray. “Az Egyház azért tette ezt a katekizmusba, mert ez az igazság“.

A zsinati vezetők “eretnek, erkölcstelen eszméket” népszerűsítenek

Visszatérve a zsinati zsinatra, Murray atya figyelmeztetett a zsinati vezetők által támogatott “eretnek eszmékre“, és a kezdeményezést alapvetően “politikai” kezdeményezésnek nevezte.

Lényegében ez egy politikai folyamat, amelyben olyan emberek irányítják a folyamatot, akik egy dolgot favorizálnak, és mindenféle rossz ötletet, eretnek, erkölcstelen ötleteket támogatnak, nekünk pedig ott kellene ülnünk és azt mondani, hogy ‘Azt hiszem, erről kell beszélnünk’. Egyáltalán nem erről kell beszélnünk” – mondta.

Figyelemre méltó, tudják, mint katolikus pap itt New Yorkban, elmentem a zsinati találkozóra, amely a mi területünkön volt, és az aggodalmak nagyrészt arról szóltak, hogyan tehetnénk a plébániáinkat élénkebbé?” – mesélte.

Nos, garantálom, hogy nem ez lesz az első téma a római zsinaton” – mondta Murray atya.

Az alapvető téma az lesz, hogy női diakónusokat akarunk szentelni, aztán talán papokat. Azt akarjuk, hogy az elvált és “újraházasodott” katolikusok szabadon hozzáférhessenek a szentségekhez. Meg akarjuk erősíteni a homoszexuális életmódot, mint olyasmit, ami jó és áldandó. És ez így megy tovább és tovább. Azt akarjuk, hogy a papok is megházasodhassanak, és hol ér véget mindez?

Ez nem más, mint a 60-as évek liberális programja, amit úgy tálalnak, mintha ez lenne a Szentlélek mozgalma az egyházban” – mondta. “Ez nem így van.”

Szomorúan mondom – és ezt nagyon sajnálom -, hogy ez egy hatalmas időpocsékolás, de ami még ennél is rosszabb, hogy elbizonytalanítja a híveket“.

Az elmúlt hónapokban több prelátus is felszólalt a zsinat ellen, bírálva a zsinati dokumentumokat, mert azok ellentmondanak az apostoli hagyománynak, és elítélték a zsinat vezető tisztségviselőit, köztük Hollerichet, amiért ellentmondanak a katolikus tanításnak.

A Vatikán által októberben nyilvánosságra hozott zsinati munkadokumentum kritikátlanul idézte a nők felszentelésére és “egy befogadóbb tér” kialakítására vonatkozó felhívásokat a “többnejű házasságban élők“, a házas volt papok és az “LMBTQ emberek” számára.

Májusban a zsinat hivatalos vatikáni honlapja sokkolta a katolikusokat azzal, hogy dicsérte az azonos neműek örökbefogadását, amely az egyház tanítása szerint súlyosan erkölcstelen, és valójában a gyermekek elleni “erőszak” egyik formája.

Mario Grech bíboros, a zsinatot felügyelő püspöki szinódus főtitkára tavaly felvetette, hogy az egyház megváltoztathatná az azonos neműek “megáldásáról” és az elvált és “újraházasodott” katolikusok áldozásáról szóló tanítását, amiért Gerhard Müller bíborostól éles szemrehányást kapott.

Forrás: LifeSiteNews.com

Legolvasottabb írások213 times!

Print Friendly, PDF & Email