Róma: Roche bíboros figyelmeztető levelet küldött a német püspököknek.

Az Istentiszteleti és Szentségi Dikasztérium prefektusa, Arthur Roche bíboros 2023. március 29-én, szerdán hétoldalas levelet intézett Georg Bätzing püspökhöz, a Német Püspöki Konferencia (DBK) elnökéhez, hogy figyelmeztesse a német püspököket.

A katholisch.de oldal megszerezte a levél másolatát. A levél célja, hogy figyelmeztesse a DBK-t az egyház tanításával vagy a hatályos kánonjoggal összeegyeztethetetlen gyakorlatra, olyan gyakorlatra, amelyet a zsinati út legutóbbi, március elején tartott közgyűlése hagyott jóvá.

A szentmise alatt prédikáló laikusok

Az Istentiszteleti Dikasztérium prefektusa a hatályos liturgikus törvényre hivatkozik, amely csak a klerikusoknak engedélyezi a misén való prédikálást. “Nem a laikusok kizárásáról van szó, sem pedig arról, hogy minden megkeresztelt embernek joga és kötelessége lenne az evangélium hirdetése, hanem inkább a prédikáció e formájának, a homíliának a sajátosságát kell megerősíteni” – mondta.

Nem arról van szó, hogy egyenlőtlenségeket teremtsünk a megkereszteltek között, hanem arról, hogy elismerjük, “hogy vannak a Lélek által tett különbségek, amelyek különböző, különböző és egymást kiegészítő karizmákat szülnek” – folytatódik a levél. A felszentelt pap a felszentelés szentsége alapján felelős az Ige hirdetése mellett a szentelésért is.

Az Ige és a szentség elválaszthatatlan valóságok, és amennyiben ezek nem csupán a ‘sacra potestas’ [szent hatalom] gyakorlásának formális kifejeződései, nem választhatók el egymástól, és nem delegálhatók” – zárul a levél.

Roche bíboros azt javasolja, hogy a laikusok által elsajátított készségeket a katekézis és a liturgikus ünnepen kívüli prédikáció más formáiban használják fel.

A keresztség laikusok általi kiszolgáltatása

A Zsinati Út utolsó, március 11-én, pénteken tartott közgyűlésén megszavazott szöveg elvi felhatalmazást kér a német püspököktől “a keresztség rendkívüli kiszolgáltatásának bevezetésére vonatkozóan a can. 230. §3 CIC 1983”. Más szóval, hogy rendes módon engedélyezzék azt, ami a rendkívüli esetek tárgya.

Roche bíboros a hatályos törvényre hivatkozik, amely csak egy klerikus távolléte vagy akadályoztatása esetén írja elő a laikusok általi keresztelést. Ez a feltétel akkor teljesül, ha egy hónapon belül nem érhető el lelkész. Ilyen körülmények “úgy tűnik, hogy a Német Püspöki Konferencia hatáskörébe tartozó egyetlen egyházmegyében sem állnak fenn” – teszi hozzá.

A keresztelés “ökumenikus szertartása” érvénytelenítve van

Levelében Roche érsek jelzi, hogy a különböző felekezetű családok gyermekei számára a keresztelés ökumenikus rítusát, amelyet 2021-ben egyes német egyházmegyék és egyes regionális protestáns egyházak adtak ki, nem hagyták jóvá, ezért nem lehet használni.

Végül Roche bíboros emlékeztet a liturgikus szövegek fordítására vonatkozó szabályokra, amelyeknek “hűségesnek és megfelelőnek” kell lenniük, és amelyeket “elismerés” vagy jóváhagyás céljából továbbítani kell a Szentszéknek.

Reakciók Németországban

A püspöki konferencia nevében egy szóvivő csütörtökön azt mondta, hogy továbbra is keresik a párbeszédet Rómával, ahogyan azt maga a levél is sugallta.

A Német Katolikusok Központi Bizottságának (ZdK) sajtótitkára elmondta, hogy a bizottság üdvözli a római levelet. Kifejtette azonban, hogy a német egyház gyakorlata már most is fejlettebb, mint az egyház jelenlegi tanítása a keresztségről és az igehirdetésről: “Néhány éven belül senki sem fog tudni komolyan ellene fellépni“.

A laikusok általi prédikációt legalábbis évek óta tolerálják néhány egyházmegyében. A rottenburg-stuttgarti egyházmegyében ez 1999 óta létezik az akkori püspök, Walter Kasper ösztönzésére. A jelenlegi rottenburgi püspök, Gebhard Fürst 2022 végén lépett életbe egy olyan rendelet, amely lehetővé teszi, hogy laikus teológusok végezhessék a keresztséget.

Tavasszal az esseni egyházmegye már megbízta az első lelkipásztori és közösségi megbízottakat a keresztség kiszolgáltatásával. A svájci bázeli egyházmegyében már évek óta keresztelnek laikusok, 2019 óta olyan plébániákon is, amelyeket nem laikusok vezetnek. A lista nem teljes.

Következtetés

Roche bíboros felszólalása mindenképpen üdvözlendő, világos és jól érvel. De a kérdés, amit fel kell tenni, a következő: meddig fog elmenni, hogy a német püspököket visszahozza a sorba? Az első reakciók nem hagynak kétséget afelől, hogy a németországi püspökök és hívek végre akarják hajtani a zsinati út döntéseit.

Sokkal nehezebb lesz őket összhangba hozni, mint megkettőzött csapásokkal sújtani a hagyományos rítust használó papokat és híveket. Eddig a Zsinati Út kezdete óta egyetlen római beavatkozásnak sem volt semmilyen hatása, akár a pápától, akár a Kúriától származik, kivéve a Statútumok módosítását.

Ennek az akciónak az eredményei a Kúria és különösen az Istentiszteleti és Szentségi Dikasztérium prefektusának valódi erejének próbakövei lesznek a német püspöki karral szemben.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások163 times!

Print Friendly, PDF & Email