Viganò érsek húsvét vasárnapján: “Krisztus igazságához való visszatérés, aki valóban feltámadt.”

Homília húsvét vasárnapjára

IN AZYMIS SINCERITATIS

Fratres: Expurgate vetus fermentum
ut sitis nova conspersio, sicut estis azymi.
Etenim Pascha nostrum immolatus est Christus.
Itaque epulemur: non in fermento veteri,
neque in fermento malitiæ, et nequitiæ:
sed in azymis sinceritatis et veritatis.

Testvérek: Takarítsátok ki a régi élesztőt
hogy új tésztává váljatok,
mert kovásztalanok vagytok.
Mert Krisztus a mi pászkánk feláldoztatott.
Ünnepeljünk tehát: ne a régi kovásszal,
sem a rosszindulat és gonoszság kovászával:
hanem az őszinteség és az igazság kovásztalan kenyerével.
[1Kor 5:7-8]

A modern világot a hazugságok tartják fogva. Minden, amit az elit elmélkedik, az intézmények megerősítenek, és a média propagál, hazugság, hamisság és megtévesztés.

A pszichopandémiás vészhelyzet hazugság, mindez egy laboratóriumban létrehozott vírus miatt, amelyet egy tömeges oltás érdekében hoztak létre, amely éppoly hatástalan, mint amennyire káros az egészségre. A nemek elmélete hazugság, amely tagadja a nemek megkülönböztetését, amelyet a Teremtő akart, és amely arra törekszik, hogy eltörölje Isten képmását és hasonlatosságát az emberben. Az éghajlatváltozás hazugság, amely az ember okozta éghajlati válság hamis előfeltevésén és azon a még hamisabb kimérán alapul, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése bizonyos országokban akár csak minimálisan is megváltoztathatja a Föld hőmérsékletét. Az ukrán válság hazugság, amelyet azért idéztek elő, hogy az Orosz Föderáció elleni észszerűtlen szankciókkal tönkretegyék az európai nemzetek társadalmi és gazdasági szerkezetét. Az Agenda 2030 egy hazugság, amelyet egy felforgató banda kényszerített ki az emberiség leigázása érdekében. Az éber ideológia egy hazugság, amely identitásunk, történelmünk és hitünk eltörlését okozza annak érdekében, hogy az Új Világrend pokoli vallását és a Nagy Újraindítás barbarizmusát erőltessék.

Ami a legmegdöbbentőbb, hogy ez a népek elleni csalás – amelyet azok a hatalmon lévők követnek el, akiknek ehelyett védeni és védelmezniük kellene őket – megfertőzte az egyházi testületet is, ahol más, nem kevésbé súlyos hazugságok megrontják a Hit tisztaságát, sértik az Isteni Felséget és sok lélek kárhozatát okozzák, akikért az Úr drágán fizetett, megváltva őket az Ő Legdrágább Vérével. Az ökumenizmus hazugság, amely az Élő és Igaz Istent a nemzetek bálványainak szintjére alacsonyítja. A zsinati út hazugság, amely felforgatja az Egyház Krisztus által szándékolt isteni alkotmányát, azzal a hamis ürüggyel, hogy Isten népére hallgat. A liturgikus reform hazugság, amelyet azzal az ürüggyel vezettek be, hogy a hívek számára érthetővé tegyék a misét, azzal az egyetlen szándékkal, hogy Istentől elvegyék a tiszteletet és az eretnekeknek kedvezzenek.

A női diakonátus hazugság, amely azzal az alibivel, hogy szerepet ad a nőknek, megtámadja a misét és a szentségeket, és megbolygatja a mi Urunk által bevezetett szentáldozást. Az elvált és élettársi kapcsolatban élő párok szentáldozáshoz jutásának lehetősége hazugság, a homoszexuális házasságok megáldása hazugság, a transzszexuálisok bejutása a szemináriumba hazugság: Az erkölcs nem követi a napi divatot, bármit is mondjon Bergoglio. A szodómia elfogadása hazugság, amely túl gyakran úgy tűnik, hogy sok prelátus és papság magatartását akarja legitimálni, ahelyett, hogy a szegény bűnösök lelkét mentené.

Ezek a hazugságok szemtelenül nyilvánvaló hazugságként nyilvánulnak meg, megfosztva minden racionális vagy hiteles érvtől. Ezek nem azok a hazugságok, amelyekkel az ember ügyetlenül megpróbál elrejteni valamit: ezek a hamisítás, a logika felforgatásának, az igazság tagadásának arrogáns megerősítése.

De miért döntenek oly sokan önként úgy, hogy lemondanak saját kritikai ítélőképességükről, és elfogadják a szemenszedett hazugságokat racionálisnak és igaznak? Mert a tévedéshez való ragaszkodás az az ár, amelyet a világ kér imádóitól, azoktól, akik nem akarják, hogy marginalizálják, kriminalizálják és üldözzék őket. És ki a hazugság fejedelme, ha nem a Sátán, a hazugság atyja, aki kezdettől fogva gyilkos volt? A Sátán, aki megkísértette első szüleinket egy nem kevésbé szemtelen hazugsággal: Ha esztek ebből a gyümölcsből, olyanok lesztek, mint az istenek. Ez egy szemtelen hazugság volt, és Ádám és Éva azzal, hogy elhitték, úgy döntöttek, hogy lemondanak az értelemről, és nem engedelmeskednek Istennek, hogy egy visszataszító teremtmény hamis ígéretét kövessék.

Amit a Sátán ígért Urunknak, amikor megkísértette Őt a sivatagban, az szintén hazugság volt: Mindez a tiéd lesz. . valamiért, aminek Krisztus már nemcsak a Mestere, hanem a Teremtője is volt.

Ezen a legszentebb napon, amikor Urunk Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük a halálból, a szentmise episztolájában az apostol arra buzdít bennünket, hogy szüntessük meg a régi kovászt: expurgate vetus fermentum. Aki ismeri a kenyérkészítés ősi módszereit, az tudja, hogy az anyatészta a liszt és a víz azon része, amely, ha erjedni hagyják, kovászos masszává válik. Évtizedekig eltartható, rendszeresen új liszttel és új vízzel újra dagasztva, így a mai kenyér lényegében kapcsolódik az összes korábbi kenyérhez az időben visszamenőleg. De ha a fermentum vetus, ha a kovász régi, az kihat az új tésztára és az új kenyérre. A régi kovász megtisztítása azt jelenti, hogy kezdjük elölről az egészet, hogy minden egyes egyéni lélek és a társadalmi test igazi “nagy újrakezdését” végezzük el, hogy eltöröljük a rosszindulat és a perverzitás erjedését, és újrakezdjük kovásztalan kenyérrel, amely a Krisztus által az Ő Egyházával kötött új és örök Szövetség szent Eucharisztiájának és áldott szentségének az alakja, amely újjá lett a Kegyelemben, és nem függ az idő, a divat és a körülmények változásától.

Ezért beszél Szent Pál az azimákról, a kovásztalan kenyérről. Az aszú kenyere, azoknak a kenyere, akiknek nincs idejük az anyatésztát életben tartani, azoknak a kenyere, akik ágyékkötővel készülnek a hibátlan Bárány és a keserű füvek elfogyasztására, mielőtt elhagyják Egyiptom földjét és átkelnek a Vörös-tengeren. A visszaállítás, az Új Teremtés, az Új Páska Krisztusban, az egyedülálló, nélkülözhetetlen, örök Igazságban, az Örök Atya Élő és Igaz Igéjében teljesedik be. Az igazi visszaállítás a Krisztus Igazságához való visszatérés, annak, aki azt mondta magáról: Én vagyok az út, az igazság és az élet. Az Igazság, amely van, míg a tévedés ezzel szemben nem létezik. Olyan Igazság, amely őszinteséget követel tőlünk – in azymis sinceritatis – mint szükséges választ az Igazság – et veritatis – fényére.

A Sátán, Isten majma, groteszk módon utánozza a Teremtést, olyan szörnyűségeket művel, amelyeket minden értelmes ember felismer. Még groteszkebb módon utánozza a Megváltást, olyan jót ígérve az embereknek, amely számára ismeretlen, és amelyet először ő maga sem birtokol, és cserébe azt kéri, hogy az emberek ismerjék el őt istenüknek. Fel kellene ismernünk ezt a törvényét annak, ami; el kellene utasítanunk és küzdenünk kellene ellene.

Ha az Igazságért – bármilyen igazságért, nem csak a teológiai igazságért – harcolunk, akkor Krisztus oldalán állunk; annak oldalán, aki nem hazudott, amikor apostolainak bejelentette saját halálát és feltámadását.

Ha ehelyett úgy döntünk, hogy nem harcolunk az Igazságért, vagy akár csak hagyjuk, hogy tévedést hirdessenek, vagy mi magunk terjesztjük azt, akkor a Sátán, a hazugság fejedelme oldalán állunk, annak oldalán, aki ígéreteket tesz, de nem tartja be azokat, azzal a kizárólagos céllal, hogy magával rántson minket a kárhozat azon szakadékába, amelybe ő maga is belesüllyedt, amikor a gőg bűnét elkövetve azt hitte, hogy Isten helyébe léphet, és eldöntheti, hogy mi az és mi nem, azaz mi igaz és mi hamis, mi a jó és mi a rossz, mi a szép és mi a csúnya. És valóban, a pokoli világ, amelybe ma fejjel előre rohanunk, hazugságból, rosszindulatból és csúfságból áll. Nem is lehetne másként.

Nem véletlenül nevezik a Sátánt e világ fejedelmének: ő nem király; hatalma múlandó, és Isten csak addig engedi meg, amíg el nem jön az idő, hogy véget érjen a próbaidőszak, és el nem jön az Ítélet pillanata. Nincs ez másként a Sátán szolgáival sem. Még ha hatalmuk lehengerlőnek is tűnik, még ha a rendelkezésükre álló eszközök korlátlannak és elsöprőnek is tűnnek, a végük kérlelhetetlenül közeledik, amikor Krisztus visszaveszi az Ő Egyetemes Királyságát. Oportet illum regnare, szükségszerű, hogy ez megtörténjen; ez az Isten akaratának megfelelő sorrendben történik, és senki, még az egész pokol együttvéve sem képes egyetlen pillanattal sem meghosszabbítani a gonoszság látszólagos diadalát.

Alig két nappal ezelőtt még az Úr szenvedésének és halálának misztériumain elmélkedtünk, a Szanhedrin manőverei, a tömeg lármája és a hóhérok kínzása után. Arimateai Józseffel és a jámbor asszonyokkal együtt kísértük Jézus élettelen testét a sír felé. Imádságban maradtunk templomaink puszta csendjében. De a “Consummatum est” nem azt jelenti, hogy “Minden elveszett”, hanem azt, hogy “Minden beteljesedett”, vagyis “A Megváltás műve beteljesedett”.

Χριστὸς ἀνέστη a görög húsvéti üdvözlet: Krisztus feltámadt. Erre a válasz: Ἀληθῶς ἀνέστη – Valóban feltámadt – Surrexit Dominus vere. Ez az ἀληθῶς, ez a vere tartalmazza a Megváltó Feltámadásának valóságát, annak a történelmi eseménynek az igazságát, amelyben az Ember-Isten Irgalma helyrehozta Ádám bűnét, amelyet a Sátán hazugsága okozott, aki tovább hazudott, amikor hamis tanúkkal vádolta Krisztust, és aki ma is hazudik, és megpróbálja meghiúsítani a Megváltás gyümölcseit.

Ma, miután az Exsultet ünnepélyes hangjai a Feltámadás dicsőségét hirdették, ünnepeljük Krisztusnak a halál és a bűn feletti győzelmét, a Sátán feletti győzelmét. Ünnepeljük az Egyház és a keresztény civilizáció győzelmét is a földi ellenségek felett, mert a Misztikus Test sorsa abban a pillanatban dőlt el, amikor isteni Feje a keresztre szegezte az ősi kígyót. Mors et vita duello conflixere mirando: Dux vitæ mortuus, regnat vivus.

+ Carlo Maria Viganò, érsek

Forrás: catholicfamilynews.com

Legolvasottabb írások135 times!

Print Friendly, PDF & Email