A vatikáni mariológus szerint az Isten büntetéséről szóló jelenések “hamisak” a múltbeli jóváhagyás ellenére is

A római Pápai Mária Akadémia elnöke úgy tűnt, hogy “az isteni kinyilatkoztatással ellentétesnek” bélyegzett megjegyzéseiben hallgatólagosan elutasítja a Fatimai Szűzanyához hasonló jelenések hitelességét.

VATIKÁNVÁROS (LifeSiteNews) – A Pápai Nemzetközi Mária Akadémia (PAMI) elnöke kijelentette, hogy az akadémián belül újonnan alakult csoport “abszolút hamisnak” fog ítélni minden olyan állítólagos Mária-jelenést, amely “Isten büntetéseiről” szól, és ezzel kérdéseket vet fel, hogy milyen tanácsokat fog adni a világ püspökeinek.

2023. április 15-én a PAMI-n belül egy új testületet hoztak létre, amely kulcsfontosságú képzést és útmutatást fog nyújtani a katolikus püspököknek arról, hogyan reagáljanak az állítólagos Mária-jelenésekre. Állítólag ez közvetlen válasz arra a kérésre, hogy maguk a püspökök kérnek segítséget az állítólagos Mária-jelenésekkel kapcsolatban.

A Máriával kapcsolatos jelenések és misztikus jelenségek megfigyelőközpontjának nevezett szervezet megpróbál majd “egyértelműséget” teremteni az állítólagos Mária-jelenésekkel kapcsolatban. “Elemezni és értelmezni fogja a jelenések, a lacrimációk [síró szobrok], de a belső lokulációk, a stigmák és más jelenségek különböző eseteit is a világban, amelyek folyamatban vannak vagy már megtörténtek, de még várnak az egyházi hatóság hitelességről szóló nyilatkozatára“.

A PAMI elnöke, Stefano Cecchin OFM atya áprilisban a Vatican Newsnak nyilatkozva kijelentette, hogy “fontos a tisztánlátás, mert az állítólagos üzenetek gyakran zavart keltenek, szorongató apokaliptikus forgatókönyveket terjesztenek, vagy akár vádaskodnak a pápa és az egyház ellen“.

Hogyan tudná Mária, az Egyház Anyja aláásni annak integritását vagy félelmet és ellenállást szítani, ő, aki az Irgalmasság Anyja és a Béke Királynője?” – tette fel a kérdést. “Hasonlóképpen fontos, hogy formatív támogatást nyújtsunk, mert bizonyos esetek kezelése megfelelő felkészülést igényel“.

Cecchin hasonló módon beszélt az Alfa y Omega spanyol nyelvű csatornának az új obszervatóriumról, és határozott és némileg ellentmondásos kijelentéseket tett az obszervatórium szerepéről.

“Nem azért vagyunk itt, hogy átvegyük a püspökök helyét, mi csak képzést kínálunk” – kezdte, majd folytatta:
Mária alakjának témájában az egész világon csak mi vagyunk illetékesek. Tudósainkat a Szentszék akkreditálta. Vagyis elismert szakértői vagyunk ennek a tudományágnak, és ezért jogunk van beavatkozni. Amikor munkához látunk, a Szentszék által kiállított bizonyítvánnyal tesszük ezt, amely megbízható, külső érdekektől mentes emberként akkreditál bennünket. De a végső döntést a püspökök hozzák meg, és övék az utolsó szó.

Cecchin, aki egy éve van a PAMI második ötéves elnöki ciklusában, azzal folytatta, hogy “hamisnak” utasított el minden olyan állítólagos jelenést, amely isteni büntetésről szólt. A ferences hivatkozott a Hittani Kongregáció (CDF) 1978-as normáira az állítólagos jelenések megítélésére, de beszélt az ilyen események bizonyos más “figyelmeztető jeleiről” is, mondván:

De vannak figyelmeztető jelek. Egy anya úgy akarja büntetni gyermekeit, hogy betegségeket, halált küld nekik… ? Semmiképpen sem. Tehát azok a jelenések, amelyek Isten büntetéséről beszélnek, teljesen hamisak.

A CDF 1978-as normái nem említik, hogy egy állítólagos jelenést az alapján ítélnének meg, hogy az isteni büntetésre utal. Bemutatva a pozitív és negatív kritériumokat egy esemény megítélésére, egyszerűen felsorolja a negatív kritériumokat, többek között:
  • Egyértelmű tévedés az eseménnyel kapcsolatban.
  • Az eseménnyel kapcsolatos tanbeli tévedések.
  • Az állítólagos eseményből származó haszonszerzés bizonyítékai.
  • “Súlyosan erkölcstelen cselekedetek”, amelyeket az állítólagos látnok vagy követői követtek el, ha a látomáshoz kapcsolódnak.
  • Pszichológiai zavar az állítólagos látnok részéről.
Míg Cecchin egyetemes tekintélyt követelt a Mária-jelenések témájában, a PAMI maga nem állít ilyet. A – mára már archivált – honlap szerint a PAMI feladata a mariológiai tanulmányok koordinálása és előmozdítása mellett az, hogy “a katolikus egyház normáival elismert és összhangban lévő, szilárd és integrált mariológiai képzést adjon”. Nem követeli magának azt a tekintélyt ilyen kérdésekben, amit Cecchin.

Cecchin kijelentései azonban riadalmat keltettek a katolikusok körében. A LifeSiteNewsnak nyilatkozva Nick Donnelly diakónus arra figyelmeztetett, hogy a szerzetes állítása “teljesen ellentétes az isteni kinyilatkoztatással”.

“Fr. Cecchin döntése, miszerint kizárja azokat a Mária-jelenéseket, amelyek ‘Isten büntetéseiről beszélnek’, teljesen ellentétes az isteni kinyilatkoztatással” – mondta.

Az ószövetségi próféták figyelmeztetnek az Úr eszkatologikus napjával járó szörnyű büntetésekre. A mi Urunk pedig gyakran említi a pokol büntetéseit és a második eljövetelével kapcsolatos büntetéseket. Ezeket a büntetéseket Szent János Apokalipszisében tovább magyarázza.

“Ezért – folytatta a katekéta – az isteni kinyilatkoztatásból feltételezhetjük, hogy minden hiteles Mária-jelenés, amely az eszkatológiával foglalkozik, kifejezetten megemlíti Isten büntetéseit”.

Donnelly az isteni büntetés kizárását” Cecchin úgy minősítette, mint “csak a legújabb példáját annak, hogy a bergogliai pontifikátus az isteni irgalom hamis értelmezését erőlteti, amely nem ítélkezik és nem büntet”.

Ezzel a bergogliánusok tagadják Isten szentségét és igazságosságát, amely szükségessé teszi bűneink büntetését.

Mi a helyzet azokkal a jelenésekkel, amelyek büntetést említenek?

Valóban, bár Cecchin megfigyelőközpontja az új állítólagos jelenések tanulmányozására szolgál, és nem arra, hogy új ítéletet mondjon a már jóváhagyott jelenésekről, kijelentései mégis aggályos kérdéseket vetnek fel a korábbi jelenésekkel kapcsolatban.

A Fatimai Szűzanya jelenései, amelyeket a katolikusok világszerte széles körben elfogadnak, mint az utóbbi idők egyik legfontosabb jelenését, különösen az ember bűneiért járó isteni büntetésről szólnak. 1917. július 13-án a Szűzanya a három fiatal látnoknak látomást mutatott a pokolról, figyelmeztetve az ember bűnének következményeire.

Kijelentette:
Láttad a poklot, ahová a szegény bűnösök lelkei kerülnek. Hogy megmentse őket, Isten azt akarja, hogy a világban létrejöjjön az Én Szeplőtelen Szívem iránti tisztelet. Ha megteszitek, amit mondok nektek, sok lélek megmenekül, és béke lesz. A háború véget fog érni; de ha az emberek nem hagyják abba Isten megsértését, egy rosszabb háború fog kitörni XI. Pius uralkodása alatt. Amikor ismeretlen fénnyel megvilágított éjszakát láttok, tudjátok, hogy ez az Isten által nektek adott nagy jel, hogy a világot bűneiért hamarosan megbünteti háborúval, éhínséggel, az Egyház és a Szentatya üldözésével.

Megjegyezte továbbá, hogy milyen szörnyű következményekkel járna, ha a pápák elutasítanák az Oroszország felszentelésére vonatkozó kérését, annak megfelelően, ahogyan azt kifejezetten kérte. “Ha kérésemet meghallgatják, Oroszország megtér, és béke lesz; ha nem, akkor tévedéseit az egész világon terjeszteni fogja, háborúkat és egyházüldözéseket okozva” – mondta.

A jók mártírhalált fognak szenvedni, a Szentatyának sokat kell majd szenvednie, különböző nemzetek fognak megsemmisülni. Végül Szeplőtelen Szívem győzedelmeskedni fog. A Szentatya Nekem fogja szentelni Oroszországot, és meg fog térni, és a világnak a béke időszaka lesz megadva.

Miért utasítja el a Vatikán továbbra is a Fatimai Szűzanyát?

Cecchin nyilatkozata, ha mással nem is, de korábbi megjegyzéseivel összhangban van. Órákkal Ferenc pápa 2022-es “megbízás és megszentelés” imája előtt Cecchin az éterbe lépett, hogy Fatima fontossága ellen emelt szót, lekicsinyelve a fatimai üzenetet és kérést, és ehelyett a zsinatosságot népszerűsítette. Legutóbbi interjúja azonban, amelyben elutasítja a büntetésről szóló Mária-üzeneteket, egy hosszú vitát követően érkezik, amely a pápai pápa folyamatos elutasításával kapcsolatos, hogy a fatimai üzenetnek megfelelően elvégezze Oroszország felszentelését.

Bár az elmúlt években a Vatikánban sokan csendben figyelmen kívül hagyták Fatimai üzenetét, vezető prelátusok továbbra is arra szólítottak fel, hogy a Mária-jelenésnek kellő figyelmet kell szentelni. Nevezetesen Raymond Burke bíboros évek óta felszólít arra, hogy a szentté avatást Athanasius Schneider püspökkel együtt kérés szerint végezzék el.

Amint azt ezeken a digitális oldalakon már megjegyeztük, a Vatikán évtizedeken át szorgalmasan kerülte, hogy a Szűzanya kérésének megfelelően elvégezze Oroszország felszentelését. Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a Vatikán miért tagadja meg évtizedek óta az Istenanya kérésének teljesítését, és ez összefüggésbe hozható a titkos Metzi Paktummal, amelyet a Vatikán és Moszkva 1962-ben írt alá.

E megállapodás értelmében “a vatikáni államtitkár 1962 októbere óta vállalta, hogy nem ítéli el Oroszország tévedéseit” – ez a megállapodás a mai napig érvényben van. A metzi paktumot kommentálva Christopher Ferrara fatimai szakértő így írt: “Ez a politika, amely még ma is érvényben van, alapvetően és ezért közvetlenül ellentétes a Fatimai Szűzanya konkrét elítélésével Oroszország tévedéseivel szemben”.

Ugyanis Fatima kifejezett említése elválaszthatatlanul kapcsolódik Oroszország tévedéseinek kifejezett elítéléséhez. Tarcisio Bertone bíboros és az akkori Josef Ratzinger bíboros 2000 júniusában ezt írta:

Fatima kétségtelenül a legprófétaiabb a modern kori jelenések közül… különösen a pokol ijesztő látomása, a Mária Szeplőtelen Szíve iránti tisztelet, a második világháború, és végül annak a hatalmas kárnak a megjóslása, amelyet Oroszország a keresztény hit elhagyásával és a kommunista totalitarizmus felkarolásával fog okozni az emberiségnek.

Tavaly március 25-én a Vatican News interjút közölt Kirill Gorbunov atyával, a moszkvai Istenszülő Főegyházmegye főhelyettesével, aki megjegyezte, hogy a 2022-es szentelési ima “nagyon szorosan kapcsolódik a Szűzanya fatimai magánkinyilatkoztatásához, és az orosz ortodox egyház hivatalosan meglehetősen gyanakvóan viszonyul ehhez a fatimai kinyilatkoztatáshoz, különösen Oroszország megtérésével kapcsolatban”.

A kapcsolat Oroszország kért felszentelése és Oroszország és a kommunizmus tévedései között abszolút. Oroszország felszentelésének a fatimai Szűzanya által kért módon való elvégzése azt jelenti, hogy elismerjük és elítéljük az Oroszországból terjedő tévedéseket.

A LifeSiteNews már feltette a kérdést, hogy vajon ez az indíték állhat-e a pápák korábbi szentté avatási kísérletei mögött, amelyek során többször is elutasították Oroszország kifejezett megnevezését. Lehet, hogy ugyanez a szellem nemcsak a pápákat motiválja, hanem a római mariológusok körében is elterjedt, így ahelyett, hogy a Szűzanya iránti áhítatot hirdetnék és a teológia vonatkozó aspektusait fejtegetnék, inkább a kérésének és az Egyházban betöltött szerepének lekicsinyítése mellett döntenek, hogy megfeleljenek a Vatikán és Moszkva kétes politikájának?
 
Forrás: LifeSiteNews.com

Legolvasottabb írások141 times!

Print Friendly, PDF & Email