Shia LaBeouf: Pio atya képernyőn való ábrázolása elvezetett a katolikus hitre

A ferences szerzetesek, akikkel a szerepre való felkészülés során együtt töltött időt, egyre kíváncsibbá tették az olasz szentet ihlető hitre. Shia LaBeouf, az olyan filmekben játszott szerepeiről ismert színész, mint a Transformers és a Fury, a héten azzal került a címlapokra, hogy személyes részleteket osztott meg arról, hogyan vezetett Padre Pio filmbeli alakítása a katolikus hit újonnan felfedezett szeretetéhez.

A minnesotai Winona-Rochester egyházmegye püspöke, Robert Barron és a Word on Fire 80 perces interjújában LaBeouf hosszasan beszélt Szent Ágoston és Thomas Merton műveinek elismeréséről, a hagyományos latin mise iránti odaadásáról, a rózsafüzér imádkozásakor érzett békéről, és arról, hogy milyen élmény volt először részesülni a Szent Eucharisztiában.

Kezdem érezni a fizikai hatását” – mondta a szentáldozáshoz járásról. “Elkezdem érezni a kegyelmet, és elkezdem úgy érezni, mintha regenerálódnék, és [elkezdem] annyira élvezni, hogy nem akarom kihagyni, soha többé.

Bár az interjú árulkodó – és talán meglepő, hogy egy nagy hollywoodi sztártól származik – nem adott végleges választ arra a kérdésre, amelyet sok katolikus rajongója kérdez: Shia LaBeouf hivatalosan is “áttért-e a katolikus hitre“, ahogyan arról a Fox News és más világi médiumok beszámoltak?

Hogy jobban megértsük a katolikus egyházba való belépéshez szükséges lépéseket és a színész lelki útját, a CNA beszélt egy kánonjogásszal és egy ferences szerzetessel, aki LaBeouf barátja volt a Padre Pio-film projektje során.

LaBeouf: Pio atya megmentette az életemet

A 36 éves LaBeouf azt mondja, agnosztikus volt, mielőtt rátalált Istenre.

Bár 13 éves fiúként bár micvót tartott, soha nem fogadta el teljesen édesanyja zsidó hitét – mondta Barron püspöknek.

Színészi sikerei ellenére az élete zűrzavaros volt. Többször került összetűzésbe a törvénnyel, jelenleg pedig egy volt barátnője által indított perrel néz szembe, amelyben azzal vádolja, hogy bántalmazta őt.

LaBeouf a lefelé tartó spirál miatt eltávolodott az édesanyjától, és elmondta Barron püspöknek, hogy eljutott arra a pontra, amikor kétségbeesett az életben, és azt mondta: “Nem akarok többé itt lenni“.

LaBeouf elmondta, hogy hisz abban, hogy Isten arra használta fel a buzgalmát, hogy feltámassza leálló filmes karrierjét, hogy elindítsa őt a gyógyulás és a személyes béke útján.

A fordulópont egy ajánlat volt, hogy játssza el a főszerepet Abel Ferrara új filmjében, a Padre Pio-ban – amelynek a jövő héten lesz a premierje Velencében.

Bár LaBeouf keveset vagy semmit sem tudott a híres olasz szentről vagy általában a katolicizmusról, mégis megragadta a lehetőséget.

Mint kiderült, LaBeouf szerint Isten nem a karrierjét akarta megmenteni.

A ferences szerzetesek, akikkel a szerepre való felkészülés során sok időt töltött, egyre kíváncsibbá tették őt a Pio atyát inspiráló hitre.

Máté evangéliumához és más fontos katolikus írók műveihez irányították, amelyeket el is fogyasztott.

Az interjúban LaBeouf arról beszélt, hogy az evangéliumok olvasása előtt úgy látta Jézust, mint aki “puha, törékeny, szerető, figyelmes“, de “nincs benne vadság, nincs benne romantika“. Amivel az evangéliumokban találkozott, az egy egészen más, férfias Krisztus volt, mondta.

A szerzetesek LaBeoufot is bemutatták a misének. Elmondta Barron püspöknek, hogy különösen vonzódott a hagyományos latin miséhez. A Novus Ordo misékkel ellentétben, amelyeken részt vett, mondta, a régi liturgia úgy tűnt neki, hogy inkább Istenre összpontosít, mint a gyülekezetre. Azt mondta, úgy érezte, mintha valaki egy “mélységes titkot” osztana meg vele, “nem pedig eladna nekem egy autót“, utalva a gitározásra, amit egy másik katolikus plébánián tapasztalt, ahová járt.

A kaliforniai Oaklandben, a Krisztus Király Intézet által kínált latin miséken – mondta Barron püspöknek – erős érzése volt, hogy “talált valamit“.

Tehát hivatalosan is katolikus?

Alexander Rodriguez testvér egy ferences kapucinus, aki közel került LaBeoufhoz a színész Pio atya szerepére való felkészülése során, amelynek során a színész többek között ellátogatott a kaliforniai Solvangban található Santa Inés régi misszióba.

Ezenkívül Alexander testvér elkísérte LaBeoufot Olaszországba, és még a filmben is szerepel. A Barron püspökkel készült interjúban LaBeouf úgy beszél Alexander testvérről, mint “a jobb kezéről az életben és a filmben“.

Alexander testvér szerint LaBeouf a keresztény beavatási rítusba, vagyis az RCIA-ba (ma OCIA, Order of Christian Initiation of Adults, azaz a felnőttek keresztény beavatási rendje) lépett be Santa Inés-ben. A szerzetes azonban elárulta, hogy LaBeouf soha nem fejezte be a katekézisoktatási programot, mert a forgatási ütemtervével ütközött.

A szerzetes elmondta, hogy a színész az olaszországi San Giovanni Rotondóban, Pio atya szülővárosában, Pio atya szülőfalujában tanulta meg, hogy 13 éves korában nagybátyja, egy metodista lelkész megkeresztelte.

Alexander testvér elmondta, hogy amikor LaBeouf megtudta, hogy meg van keresztelve, az olasz kapucinusok megkérdezték tőle, hogy részesülne-e áldozásban. Alexander testvér szerint az egyik kapucinus azt mondta neki: “Nem játszhatod Pio atyát anélkül, hogy áldoztál volna!“.

LaBeouf elmondta Robert Barron püspöknek, hogy az Eucharisztia vétele után “kegyelmet” érzett, és utána elhatározta, hogy soha többé nem akarja kihagyni a misét.

Alexander testvér elmondta, hogy LaBeouf hétköznapokon annyiszor jár misére, ahányszor csak tud, vasárnap pedig következetesen. LaBeouf kapcsolatban áll Alexander testvérrel, és “mindig tanulni akar” a katolikus hitről, mondta a szerzetes.

A szerzetes szerint azonban LaBeouf még nem részesült a bérmálás szentségében, bár szándékában áll ezt megtenni. Alexander testvér nem tudta, hogy LaBeouf megkapta-e már a kiengesztelődés szentségét.

A hivatalos katolikussá válás feltétele

Philip-Michael Tangorra atya, kánonjogász és a New Jersey-i Paterson egyházmegye papja elmondta, hogy az RCIA/OCIA program a szokásos módja annak, hogy egy meg nem keresztelt személy áttérjen a katolikus hitre.

Más a helyzet azok esetében, akik már érvényesen meg vannak keresztelve – mondta.

Aki már meg van keresztelve, az nem hitre térő, hanem olyan személy, akit teljes közösségbe hoznak az Egyházzal, és csak arra a katekézisre van szüksége, amely a hit megvallásához szükséges, és amely felkészíti a beavatás többi szentségének, a konfirmációnak és az Eucharisztiának a vételére” – mondta Tangorra atya.

Természetesen egy már megkeresztelt személynek is jó hasznát venné a bűnbánat szentségének a bérmálásra és az elsőáldozásra való felkészülés részeként” – tette hozzá.

Ahhoz, hogy valaki teljes közösségben legyen a katolikus egyházzal – tette hozzá a kánonjogász -, “közösségben kell lennie a hittel, a szentségekkel és (a kétezer éves) Vatikánnal (pápasággal)“, konkrétan a pápával.

LaBeouf érvényesen részesülhet a szentáldozásban?

Egyáltalán nem ismerem LaBeouf úr hitbeli hátterét” – hangsúlyozta Tangorra atya.

Ha már megkeresztelkedett, de nem bérmálkozott, és nem részesült az elsőáldozásban, akkor katekézisre lenne szüksége, hogy felkészüljön ezekre a szentségekre” – ismételte meg. “Ha már katolikus, és egy időre elszakadt, de most visszatér, akkor egy jó gyónás lenne a megfelelő“.

A CNA sikertelenül próbálta elérni LaBeoufot. Amikor megkerestük, a Word on Fire nem rendelkezett további részletekkel LaBeouf hitbeli útjának állásáról.

Ha azonban a színész interjúja bármi jelzést ad, úgy tűnik, LaBeouf jó úton halad az egyházba való belépés felé, ha hivatalosan még nem is tette ezt meg.

Végül is” – mondta Tangorra atya a CNA-nak – “örülnünk kell annak, hogy LaBeouf úr akarja és azonosul a katolikus hittel“.

Forrás: ncregister.com

Legolvasottabb írások128 times!

Print Friendly, PDF & Email