Franciaország: Pünkösdi zarándoklat (1 nap) – május 27. szombat – Sok képpel

A nehéz 2022-es esemény után, amikor a pünkösdi zarándoklatot az időjárás miatt megszakították, és így nem lehetett folytatni, a 2023-as kiadás sokkal kedvezőbb körülmények között kezdődött.

A Chartres-i zarándoklat története

A régi pogány kút fölé épített chartres-i szentélyt valóban a franciaországi Mária-hit történelmi bölcsőjének, valamint a nemzeti zarándoklat par excellence zarándokhelyének lehet nevezni. A hagyomány azt állítja, hogy már Krisztus születése előtt a Carnutes gall törzsek már ott tisztelték a “szülő Szűzanyát“.

A 9. századtól kezdve Chartres a francia zarándoklatok egyik nagy helyszíne lett, mert az emberek azért jöttek oda, hogy tiszteljék a “Szűz Fátyolát“, amelyet 876 körül Kopasz Károly király adott a chartres-i székesegyháznak. Hamarosan számos csodájáért tisztelték, és abban az időben megvédte a várost és gyógyította a mérgezéseket.

A legtöbb francia király elzarándokolt Chartres-ba, nevezetesen Szent IX. Lajos, IV. Henriket ott koronázták királlyá, mert Reims városát akkoriban az angolok elfoglalták. A francia forradalom idején a chartres-i zarándoklatok megszakadtak.

A 19. század közepén a chartres-i zarándoklat újjászületett. A Szűzanya jelenései La Salette-ben (1846), Lourdes-ban (1858) és Pontmainban (1871), valamint a Szeplőtelen Fogantatás dogmájának meghatározása (1854) újraindította a Mária-kultuszt. Az Oszlopos Szűzanya megkoronázásakor (1855) ismét nagy tömegek jöttek.

1912-ben Charles Péguy, akit egyik gyermekének betegsége sújtott, zarándoklatra indult Chartres-ba. 1913-ban visszatért oda, és azt írta egyik barátjának:

Annyit szenvedtem és annyit imádkoztam… de a kegyelem kincsei, a kegyelem felfoghatatlan túláradása…. zarándoklatot tettem Chartres-ba… 144 km három nap alatt… 17 km-re a síkságon látni Chartres tornyát… Amint megláttam, extázisban voltam. Már semmit sem éreztem, sem a fáradtságot, sem a lábamat. Minden tisztátalanságom egyszerre lehullott, egy másik ember voltam.

Nem magát a zarándoklatot, hanem a gyaloglás középkori gyakorlatát elevenítette fel, mert a zarándokok már nem gyalog jöttek. Ennek nyomán 1935-ben megszületett egy nagyszabású diákzarándoklat.

Forrás: fsspx.news

[metaslider id=”6026″]

Legolvasottabb írások110 times!

Print Friendly, PDF & Email