A texasi püspök elbocsátotta a karmelita nővért,

miután megkapta a Vatikán támogatását a folyamatban lévő konfliktusban. Michael Olson püspök megdöbbentő lépésre szánta el magát, és a hatodik parancsolat elleni, nem részletezett bűnre hivatkozva elbocsátotta Teréz anyát a karmeliták közül.
Megdöbbentő lépéssel Michael Olson texasi püspök egyoldalúan kezdeményezte egy karmelita apáca elbocsátását az egész vallási rendből, arra hivatkozva, hogy bűnösnek találta őt a hatodik parancsolat megsértésében egy meg nem nevezett pappal.

Június 1-jén kiadott közleményében a Fort Worth-i egyházmegye bejelentette, hogy Michael Olson püspök úgy ítélte meg, hogy Teréz Ágnes (Gerlach) Teréz anya, a diszkvalcedált karmelita apácák Szent József kolostorának tagja megszegte szüzességi fogadalmát.

A közlemény így szól:

A 2023. április 24-én indított vizsgálat lezárultával a főtisztelendő Michael F. Olson, a Fort Worth-i egyházmegye püspöke és a texasi Arlingtonban lévő kolostor pápai felügyelője megállapította, hogy Teréz Ágnes (Gerlach) Teréz anya a Keresztrefeszített Jézusról, O. C.D. (született Lisa Marie Gerlach), a kolostor perjelnőjét bűnösnek találta abban, hogy megszegte a Dekalog hatodik parancsolatát és a tisztasági fogadalmát egy Fort Worth-i egyházmegyén kívüli pappal.

“Ezért” – folytatódik a közlemény – “mint a texasi Arlingtonban lévő kolostor pápai biztosa és mint a Fort Worth-i egyházmegye püspöke, Olson püspök a kánonnal összhangban elbocsátotta Terézia Ágnes anyát a diszkalcedált karmeliták rendjéből. 695 §1 és 699 §2 CIC. Harminc napja van arra, hogy e döntés ellen fellebbezzen a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Dikasztériumához.”

A megdöbbentő lépés alig több mint 24 órával azután történt, hogy az egyházmegye május 31-én bejelentette, hogy Olsont a Vatikán “pápai biztosnak” minősítette a karmelita kolostor körüli ügyben. Ezt a rendeletet, amely a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációjától (Dikasztérium) érkezett, a dikasztérium titkára, Jose Carballo érsek írta alá (nem pedig a prefektus), és Olsont nevezte ki a diszkvalcedált karmelita apácák Szent József kolostorának “pápai biztosává”.

A dekrétum azt is kimondta, hogy Olson a kolostor tekintetében “teljes kormányzói jogkörrel rendelkezik, és azzal a jogkörrel, hogy szükség esetén kinevezze az apácákat, hogy vállalják a közösség tagjainak felügyelői szerepét”.

Azonban még ez a vatikáni rendelet is tele volt problémákkal, amint azt az apácák polgári ügyvédje megjegyezte, aki három olyan problémát emelt ki, amelyek – állítása szerint – akár érvénytelenné is tehetik a dokumentumot.

A vatikáni dekrétumot május 31-én írták alá, és visszamenőleg jóváhagyta Olson összes, a zárdával szembeni intézkedését – olyan intézkedéseket, amelyeket az apácák polgári perben úgy jellemeztek, hogy azok mind kánoni, mind polgári jogi szempontból törvénytelenek, valamint “szentségtelenek, indokolatlanok” és “tiszta gonoszság”.

A püspök elbocsátására reagálva Matthew Bobo – az apácák ügyvédje – a lépést “az erkölcsi, kánoni és természetjog fényében teljesen igazságtalannak és lelkiismeretlennek” nevezte.

“A Főnökasszony megfellebbezi ezt az erkölcstelen és igazságtalan döntést, amely ellen nem lehet kánonjogi eljárást indítani. Emellett a polgári peres eljárás is teljes gőzzel folytatódik” – jelentette ki. “Jézus Szentséges Szívének e hónapjában arra kérjük az összes laikus hívőt, hogy imádkozzanak jóvátételért Urunk átszúrt szívéhez a Megfeszített Jézus Szíve tisztelendő Teréz anyáért. Szenvedéseit igazi bűnbakként a mi megfeszített és feltámadt Urunk fogja felemelni!”

Hátul balra: Mária József nővér. Elöl balra: Anne Teréz anya.
Elöl jobbra: Teréz Ágnes anya. Hátul jobbra: Ferenc Teréz nővér.

Milyen kánoni alapon?

Ezzel a hirtelen fejleménnyel és két rövid nyilatkozattal Olson püspök kevesebb, mint hat hét alatt egy több mint 30 éve karmelita apácát és a kolostor perjelnőjét bocsátotta el.

Ennek során a 695. kánon 1. §-ára és a 699. kánon 2. §-ára hivatkozott: olyan kánonokra, amelyeket Ferenc pápa az elmúlt években módosított.

A 695 §1. kánon most már kimondja, hogy egy vallási intézet tagját “el kell bocsátani a kánonban említett vétségek miatt. 1397., 1398. és 1395. kánonban említett vétségek miatt, kivéve, ha a can. 1395, 2. §, az elöljáró úgy dönt, hogy az elbocsátás nem teljesen szükséges, és hogy a tag helyreigazítása, az igazság helyreállítása és a botrány jóvátétele más módon is kielégítően megoldható“.

Az említett három kánon közül az 1395. és 1398. kánon lenne a vonatkozó. Az 1396. kánon a “klerikus” kérdésével foglalkozik, aki “végül… elbocsátható a klerikusi állásból“, ha a hatodik parancsolat[1] elleni bűnben – “amely botrányt okoz” – többszöri figyelmeztetés ellenére is kitart.

Az 1398. kánon 2. §-a foglalkozik “a megszentelt életet folytató vallásos intézmény vagy az apostoli élet társaságának bármely tagjával, vagy a hívek olyan tagjával, aki az Egyházban méltóságot élvez vagy tisztséget vagy feladatot tölt be, aki bűncselekményt követ el” kiskorú vagy “az értelem tökéletlen használatával” rendelkező személy ellen, vagy aki arra használja fel tekintélyét, hogy valakit szexuális bűnre kényszerítsen. Ezekben az esetekben a reformált kánonjog kimondja, hogy az ilyen személyt az 1336. kánon 2-4. §-a szerint kell büntetni.

Ezek a büntetések a meghatározott helyen való tartózkodásra való felszólítástól, a hivatal gyakorlásától való eltiltástól, az összes vagy egyes hivatalok “megfosztásától” vagy a klerikusi állásból való elbocsátástól terjednek.

Teréz anya technikailag nem klerikus, ezért Olson az 1398. kánon 2. §-ában, valamint az 1336. kánon 2-4. §-ában foglalt feltételek szerint kell eljárnia ellene.

De az ilyen gyorsasággal való fellépés nem utal arra, hogy alapos vagy kiegyensúlyozott vizsgálatra került volna sor, tekintve, hogy annak kezdetétől a lezárásig kevesebb mint hat hét telt el – és egy olyan lezárás, amely a vallási rendből való elbocsátás megdöbbentő és ritka esetét eredményezte.

A hihetetlenül rövid “vizsgálat” ilyen lezárása ráadásul az Olson eljárását jóváhagyó vatikáni dokumentummal kapcsolatos számos kánoni szabálytalansággal is szembesül – olyan szabálytalanságokkal, amelyekre az apácák ügyvédje alig több mint 24 órával ezelőtt, a dokumentum nyilvánosságra hozatalakor hívta fel a figyelmet.

Olson azonban a CICLSAL támogatását élvezi, különösen a CICLSAL titkárának, Jose Carballo érseknek a támogatását, aki már többször lépett fel a hagyományos vagy kolostori közösségek felszámolása érdekében.

Ahogy Carlo Maria Viganò érsek kiemelte, Carballo hasonlóan járt el, amikor az elmúlt hónapokban a hagyományos pienzai bencés kolostor szétzúzására törekedett. Két, 2023 januárjában kiadott rendelete 2014-es, illetve 2017-es dátumot viselt – ezt Carballo megismételte az Olsonhoz intézett május 31-i rendeletében is, amely 2020-as dátumot viselt.

Viganò szerint Carballo – saját, a Vatikán Államtitkárságán, majd a diplomáciai testületben szerzett tapasztalataira támaszkodva – elsősorban a “ferences rend pénzügyi összeomlásáért” felelős, valamint kulcsszerepet játszott a Szeplőtelen Ferencesek Rendjének “üldözésében“.

Megkezdődött a nyomozás

Olson püspök április 24-én indította el a vizsgálatot, amikor harminc perccel azelőtt, hogy megérkezett volna a kolostorba, ahol “követelte“, hogy kikérdezzék Teréz anya Agnes és a főállású gondozója, Sr. Francis Therese nővért. Teréz anya katétert, tápcsövet és intravénás cseppet használ napi 10 órán keresztül.

Előírva, hogy Teréz anya hol “ehet, ülhet, beszélgethet, használhat-e technológiát, és hogy elhagyhatja-e és mikor hagyhatja el a kolostort“, Olson hozzátette, hogy figyelmeztetést kapott a kolostorból való elbocsátására, ha megpróbál telefonálni egy “adminisztrátor” előzetes jóváhagyása nélkül. A technológiai eszközöket, például a telefonját és az iPadjét az egyházmegye elvette tőle.

Teréz anya április 24-i kihallgatását állítólag nagy dózisú gyógyszer hatása alatt folytatták le, mielőtt másnap egy orvosi beavatkozásnak vetették volna alá.

A kolostorban történt hirtelen inkvizícióját követően az apácák polgári, jogi tanácsot kértek, majd közölték a püspökkel, hogy szívesen kikérdezheti a közösség többi tagját, de csak akkor, ha tájékoztatja az apácákat, hogy miről szól a találkozó. Erre Olson állítólag “fiatalkori és illetlen dührohamot kapott, feldúltan és felemelt hangon azt állította, hogy a kolostort bezárják, és nem lesz mise sem a nővérek, sem a hívek számára, becsapta az ajtót, és elhagyta a kolostort“.

Az apácák május 3-án nyújtották be keresetüket a püspök ellen, mire Olson azzal az úttörő lépéssel válaszolt, hogy május 16-án nyilvánosan bejelentette, hogy Ágnes anyát azzal vádolják, hogy “a hatodik parancsolat elleni bűnöket” követett el egy pappal.

Amint azt ügyvédjük, Mathew Bobo május 30-i nyilatkozatából kiderült, Olson a napokban közölte a karmelitákkal, hogy a perük “gyűlöletet és ellenségeskedést szított ellenem a vizsgálat megindítása miatt“. Ennek következtében a püspök indítványozta, hogy a kolostorban ne lehessen misét és gyónást tartani, mondván, hogy a két szentséget “jelenleg nem lehet kényelmesen biztosítani“.

Egy ilyen lépés közvetlenül érinti a híveket is, akik a kolostorban miséznek.

A misekorlátozások bejelentésekor Olson a nyilvánosság előtt megismételte a Teréz anya állítólagos, a hatodik parancsolat elleni bűnével kapcsolatos vádat – ezt a bűnt a 30 éves apáca állítólag egy meg nem nevezett, az egyházmegyén kívüli pappal követte el.

Amikor a LifeSiteNews korábban megkérdezte, az egyházmegye nem válaszolt az egyházmegye azon kérésére, hogy részleteket közöljön az állítólagos szexuális bűnökről, és arról sem, hogy azok állítólag hogyan történtek egy kolostorba zárt apáca és egy másik egyházmegyéből származó pap között. Egyelőre nem derültek ki további részletek a meg nem nevezett pappal kapcsolatban.

Az egyházmegye június 1-jén újból leszögezte, hogy nem tudja bővebben kifejteni az interneten megjelent nyilatkozatokat.

A misét visszaállították

Egy külön nyilatkozatban, szintén június 1-jén Olson bejelentette, hogy az idő múlása miatt, és miután befejeződött a vizsgálat Teréz anya sokat emlegetett, de soha meg nem határozott “súlyos helytelen viselkedése” ügyében – amely a karmelitáktól való elbocsátásához vezetett -, a miséket június 7-től újraindítják.

Az apácák “folyamatban lévő peres ügye” miatt azonban Olson kikötötte, hogy a laikus hívek továbbra is büntetésben lesznek, mivel “a mise egyelőre zárva marad a laikus hívek részvétele előtt“.

Az egyetlen miseszándék a kolostor békéjének és jó rendjének helyreállításáért lesz” – jelentette ki. “Ezen kívül Olson püspök folyamatban van a rendszeres gyónás megszervezése az apácák számára. Kérjük, imádkozzanak a kolostor nővérekért és Olson püspökért“.

Forrás: LifeSiteNews.com

[1] A hatodik parancsolat: “Ne paráználkodj!

Legolvasottabb írások123 times!

Print Friendly, PDF & Email