A Kansas City-i Főegyházmegye kommentálja az SSPX-et a közelmúltbeli Immaculata templom felszentelésének fényében

Kansas északkeleti részének síkságain, Topekától nagyjából 30 mérföldre nyugatra, május 3-án felszentelték a katolikus hit egy igazán csodálatos emlékművét. A Kansas City érsekség nyugati oldala felé eső St. Marys kisvárosban található lenyűgöző Immaculata templom 12 emelet magas és több mint 1500 férőhelyes. Ráadásul ez a ragyogó Isten háza kizárólag a hagyományos latin mise és a szentségek ünneplésének van szentelve, ami nagy ellentmondást jelent azok számára, akik a hagyományos római rítus korlátozására (ha nem is eltörlésére) törekszenek (lásd alább a CFN tudósítását az eseményről).

Mint azt bizonyára sok olvasó tudja, ez a 42 millió dolláros épület nem a Kansas City-i érsekség égisze alatt épült. Inkább a Szent X. Pius Társaság (SSPX), a Marcel Lefebvre érsek által 1970-ben alapított papi társaság hosszú távú projektje volt, amely 1978-ban vásárolta meg a Szent Mária Kollégiumot több száz hektárnyi földdel együtt, miután az érsek az előző évben ellátogatott a városba, és áldását adta a vállalkozásra.

A döntő tényező, ahogy Lefebvre egy 1989-es levelében felidézte, a “Mária Szeplőtelen Szívének szentelt csodálatos templom” megléte volt, utalva az eredeti (1909-ben felszentelt) Immaculata templomra, amely az egykori jezsuita vezetésű (1869-ben alapított) kollégium területén állt, és amely tragikus módon egy elektromos zárlat miatt kigyulladt, és nem sokkal az 1978-as vásárlás után súlyosan megrongálódott. A gyönyörű templom az érseknek úgy tűnt fel, mint “egy szimbólum, amely Amerika szívében emelkedett fel, és arra hivatott, hogy e nagyszerű ország katolikus reneszánszának kedvezzen“.

Levelében kijelentette továbbá:

“Soha nem fogadtam volna el a Szent Mária templom megvásárlását e csodálatos szentély nélkül. A tűzvész igazi katasztrófa volt, az ördög csapása …

Isten segítse önöket, hogy újjáépítsék ezt a vallásos épületet, a Szent Mária tiszteletére, a Társaság javára és Amerika üdvösségére. Ez egy nemzeti bazilika.

Javaslom, hogy a Szent X. Pius Társulat egyetemesen vegyen részt ebben: mindenütt gyűjtsenek ennek a szentélynek a helyreállítására, amely olyan kell, hogy legyen, mint egy világítótorony, amely a lelkeket az örökkévalóság felé vezeti. Mária a “stella matutina”, a csillag, amely vezeti a hajósokat. Legyen Ő minden amerikai vezetője.”[1].

Lefebvre érsek víziójához hűen világméretű adománygyűjtés kezdődött, és egy új, sokkal nagyobb Immaculata tervei születtek, amely elég nagy ahhoz, hogy befogadja a hagyományos katolikusok növekvő közösségét St. Marysban (a régi Immaculata maradványait 2009-ben lebontották).

A főegyházmegye állásfoglalását kérve

Egy nappal azelőtt, hogy Bernard Fellay püspök felszentelte az új Immaculata templomot (a teljes felvétel itt érhető el), egy topekai helyi hírcsatorna beszámolt a templomról, amelyről a riporter hangsúlyozta, hogy “mérföldekről látható“.

Miután láttam, hogy a világi média felkapta a történetet, kíváncsi voltam, hogy a Kansas City-i Főegyházmegye kiadott-e valamilyen nyilatkozatot az új Immaculatáról és általában az SSPX-ről, tekintettel a Társaság kánonjogilag szabálytalan státuszára az Egyházban[2]. Miután az érsekség honlapján keresgéltem, de nem találtam semmit, úgy döntöttem, hogy elküldöm az alábbi megkeresést az érsekség Médiakapcsolatok Hivatalának:

“Azért írok, hogy megkérdezzem, van-e a Kansas City-i Főegyházmegyének hivatalos álláspontja a Szent X. Pius Társasággal (SSPX) kapcsolatban, és konkrétan, hogy az érsekségnek van-e bármilyen megjegyzése a tegnapi [2023. május 3.] St. Marysban lezajlott felszentelési szertartással kapcsolatban (a történetet a helyi világi hírek is közvetítették).

A hivatalos állásfoglalással kapcsolatban itt van néhány konkrét kérdés:

  • Naumann érsek “skizmatikusnak” tartja-e az SSPX tagjait? Ha igen, milyen alapon?
  • Naumann érsek szerint a katolikusok teljesíthetik-e vasárnapi és szentnapi kötelességüket azzal, hogy részt vesznek egy SSPX pap által bemutatott misén? Ha nem, milyen alapon?
  • Ad-e Naumann érsek az Ecclesia Dei Pápai Bizottság 2017-es levelével összhangban kegyelmet az SSPX papjainak arra, hogy katolikus házasságok tanúi legyenek?

Köszönöm, hogy időt szakított rám és figyelmet szentelt a kérdéseimre. Várom mielőbbi válaszát.”

Egy kis szívélyes levelezés után a Media Relations munkatársával a következő válaszokat kaptam a kérdéseimre, amelyekről biztosítottak, hogy Őexcellenciája Joseph F. Naumann, Kansas City érseke “meghatalmazott képviselőjétől” érkeztek:

“Bár sajnálatos módon az Egyház és az SSPX jelenleg nincs teljes közösségben, az érsekség nem tekinti az SSPX-et skizmatikusnak.

Bár kánonjogilag az SSPX miséin való részvételi kötelezettségét vasárnaponként és a kötelező szent napokon az SSPX miséin való részvétellel teljesítheti az ember, a miséket az érsekségtől papi kegyelmi jogosítványok megadásával rendelkező papok nem törvényesen ajánlják fel. Ezért az SSPX miséken való részvétel a vasárnapi kötelezettség teljesítése céljából nem ajánlott.

Az érsekség, Ferenc pápa 2017-es levelében kifejezett lelkipásztori szemléletét támogatva, megadja az SSPX papjainak azt a kari jogosítványt, hogy házassági tanúságot tegyenek, ha a papok ezt kérik. Az érsekség megérti, hogy jelenleg az SSPX papjai St. Marysban kérik a fakultást, hogy az Immaculatában minden házasságkötésnek tanúi lehessenek”.

Így most már nyilvános, hogy a Kansas City-i érsekség

  1. nem tekinti az SSPX-et skizmatikusnak“,
  2. megerősíti, hogy a katolikusok “kánonjogilag … teljesítik” vasárnapi és szent napi kötelességüket az SSPX misén való részvétellel (miközben még mindig lebeszélnek az ilyen látogatásról), és
  3. megadja … az SSPX papjainak a tanúskodás jogát, ha a papok ezt kérik“, ami nyilvánvalóan jelenleg a norma.

Mondanom sem kell, hogy ezek nagyon bátorító válaszok minden hagyományos katolikus számára, és különösen azok számára, akik a Kansas City-i érsekségben laknak.

A “teljes közösség” elhúzódó kérdése

Mindazonáltal mit kezdjenek a katolikusok azzal az ismert állítással, amelyet a Kansas City-i érsekség ismételget, hogy “az SSPX jelenleg nincs teljes közösségben” a katolikus egyházzal?

Az évek során ez a kifejezés a pápák és más prelátusok részéről szokássá vált, amikor az SSPX-hez szólnak. XVI. Benedek például az 1988-as kiközösítés elengedésére emlékezve azt írta, hogy reméli, hogy gesztusa segít az SSPX-nek “újra megtalálni az utat az Egyházzal való teljes közösséghez” (Ecclesiae Unitatem, 4. sz.). Ferenc pedig, amikor minden SSPX-papnak megadta a bűnök feloldozására vonatkozó szokásjogot, kifejtette, hogy ezt “bízva papjaik jóakaratában, hogy Isten segítségével a katolikus egyházzal való teljes közösség helyreállítására törekedjenek” (Misericordia et Misera, n. 12).

De mit jelent a “teljes közösség”?

A hatályos (1983-as) Kánonjogi Kódex szerint: “Azok a megkereszteltek teljes közösségben vannak a katolikus egyházzal ezen a földön, akik a hitvallás, a szentségek és az egyházi kormányzás kötelékei által Krisztussal annak látható struktúrájában egyesülnek” (205. kán.). Az SSPX tagjai egyértelműen ugyanazt a hitet vallják és ugyanazokban a szentségekben részesülnek, mint a katolikus egyház. A jelenlegi római pápától a bűnök feloldozására is habituális kegyelemmel rendelkeznek, aki hasonlóképpen “felhatalmazza a helyi ordináriusokat arra, hogy kegyelmet adjanak a Társaság lelkipásztori tevékenységét követő hívek házasságkötésére“, magától értetődőnek véve, hogy ugyanezeket a nászmiséket (amelyek természetüknél fogva nyilvános misék) egy SSPX pap fogja celebrálni (lásd a 2017-es PCED levelet). Hogyan nem felel meg tehát az SSPX a “teljes közösség” kánoni kritériumainak? Azért, mert hiányzik az, amit XVI. Benedek “egyházi kánoni státusznak” nevezett? Ha igen, milyen alapon tagadják meg tőlük a kánoni státuszt?

Imádkozzunk azért, hogy siessük el azt a napot, amikor egy pápa elismeri, ahogyan Athanasius Schneider püspök (aki 2015-ben apostoli vizitátorként szolgált az SSPX-nél), hogy az SSPX “már közösségben van az Egyházzal, mivel elismerik a jelenlegi pápát, megemlítik őt a kánonban [a misében], nyilvánosan imádkoznak érte, és imádkoznak a helyi egyházmegyés püspökért“.

Véleményem szerint” – mondja Schneider püspök – “az SSPX-et el kellene ismerni [azaz kánoni státuszt kellene kapnia], és ha ez megtörténne, az igazi lelki és lelkipásztori segítséget jelentene az egész Egyház számára, hogy megerősödjön a tanítás és a hagyomány az Egyházban.[3].

[1] Lefebvre érsek levele (1989. szeptember 8.). Az anewimmaculata.org honlapon közölt szöveg. A Szent Mária-templom történetéről bővebben lásd: “Termékeny talaj: Szent Mária és az Immaculata” Dr. Daniel T. Greshamtől, amely az Immaculata felszentelése című füzetben jelent meg (131-136. oldal).

[2] A Társaság kánoni státuszának teljes feldolgozása messze meghaladja e cikk kereteit, de néhány rövid magyarázó megjegyzés azért helyénvaló. 2009-ben, miután feloldotta a Lefebvre érsek által 1988-ban II. János Pál pápa akarata ellenére felszentelt négy püspök feltételezett kiközösítését, XVI. Benedek pápa a világ püspökeihez intézett levelében azt írta: “Amíg a Társaságnak nincs kánoni státusza az Egyházban, addig annak szolgálói nem gyakorolnak legitim szolgálatot az Egyházban“. A közelmúltban Ferenc pápa megváltoztatta a helyzetet azzal, hogy (1) minden SSPX papnak megadta a jogot a bűnök feloldozására a gyónásban (lásd 2016-os Misericordia et Misera apostoli levél, 12. sz.) és (2) felhatalmazta a helyi püspököket, hogy az SSPX papjainak megadják a házassági tanúságtételre vonatkozó jogokat (lásd 2017-es PCED levél). E pozitív változások ellenére az SSPX egésze továbbra sem rendelkezik “kánoni státusszal” az Egyházban. Ahhoz, hogy ilyen státusszal rendelkezzen, az SSPX-nek vagy az Apostoli Élet Társaságaként (valószínűleg pápai joggal – lásd 589. kán.) vagy személyi prelatúraként kellene felállnia.

[3] Athanasius Schneider püspök beszélgetésben Diane Montagna-val, Christus Vincit: Christ’s Triumph Over the Darkness of the Age (Brooklyn: Angelico Press, 2019), 149. o.

Forrás: catholicfamilynews.com

Legolvasottabb írások139 times!

Print Friendly, PDF & Email