Az angol nyelv rejtelmei: LMBTQ+ vs. személyes névmások használata

Katolikus alkalmazottat rúgtak ki, miután “Isten által kijelölt” névmást írt a céges profiljába. Chad Scharf, a Bitwarden korábbi szoftverfejlesztésért felelős alelnöke most beperelte a céget.

telmei(LifeSiteNews) – Egy katolikus szoftvermérnököt rúgott ki korábbi munkaadója, mert az “Isten által kijelöltet” írta be “preferált névmásként“, amit a cég részéről érkező nyomás előzött meg, hogy a “nemi identitást” a “befogadás” nevében jelenítse meg.

Chad Scharf, aki korábban a Bitwarden jelszókezelő cég szoftverfejlesztésért felelős alelnökeként dolgozott, a május végén benyújtott kereset szerint azért veszítette el az állását, mert nem volt hajlandó vallási meggyőződését megsérteni a nemi ideológia jóváhagyásával.

Végső soron azért rúgtak ki, mert a hitem ‘sérthet’ valakit, vagy valakit ‘nem szívesen látottnak’ érezhetett volna” – mondta Scharf a LifeSiteNewsnak e-mailben. “Ezeket a kijelentéseket használta fel a HR vezetője, hogy panaszt tegyen a vezérigazgatónak, aki azzal érvelt, hogy a hitem valahogyan zaklatja az embereket a Slack-profilom névmezőjében szereplő ‘Isten által kijelölt’ kijelentéssel“.

Nem is volt tényleges panasz zaklatásról vagy sértésről, ez pusztán erényeskedésen és spekulatív feltételezésen alapult.

A május 25-én benyújtott panasz szerint Scharf 2020-ban kezdett el dolgozni a vállalatnál, egy évvel azelőtt, hogy az egész vállalatra kiterjedő “inkluzivitási” erőfeszítések elindultak volna. Más alkalmazottakkal együtt Scharfot “a vállalat nyomást gyakorolt rá, hogy a Slack-profilját névmással egészítse ki, [és] ő a vallási meggyőződésének megfelelőt választotta: “Isten által kijelölt”et.” A vállalat a Slack-profilját a “Slack-profillal együtt a vállalat által választott névmással egészítette ki.

Amikor arra kérték, hogy távolítsa el a “preferált névmásokat“, nem volt hajlandó ellentmondani katolikus hitének, és azzal érvelt, hogy “a Bitwarden politikája és gyakorlata diszkriminálja a vallását“. A panasz hozzátette, hogy “Scharf úr nagyon jól végezte a munkáját, és amíg nem adott hangot vallási meggyőződésének, soha nem voltak problémái a munkahelyén“.

2021 márciusától kezdve – egy hónappal azután, hogy nyomást gyakoroltak rá, hogy “preferált névmásokat” írjon a Slack-profiljába – a vállalat humánerőforrás-osztálya arra kérte őt, hogy “távolítsa el a névmásokat [‘Isten által kijelölt’], és tájékoztatta Scharf urat, hogy a munkahelyén megtarthatja a hitét, de nem mutathatja ki“.

A vezetőség négy különböző követelése ellenére a munkavállaló nem volt hajlandó meghátrálni az igazságtól és megsérteni katolikus hitét. Eközben Scharf “továbbra is folytatta a megbeszéléseket a HR-rel [humánerőforrással]“, többek között részt vett “egy bizottságban a ‘befogadás’ témájában, és ötleteket adott arra vonatkozóan, hogy a Bitwarden hogyan változtathatná meg a ‘befogadás’ megközelítését annak érdekében, hogy valóban befogadjon minden hitet, vallást és hitvallást“.

A céggel folytatott kommunikáció magában foglalt egy levelet, amelyet a Bitwarden vezérigazgatójának, Michael Crandellnek írt, és amelyben kifejtette, “miért nem tudja félretenni katolikus hitét a munkahelyén“. 2022 augusztusában Scharfot ismét megkérték, hogy távolítsa el “preferált névmását“, mert “a HR szerint két alkalmazott “zaklatottnak” érezte magát a vallási kijelentés miatt“.

Ez a kérés azt követően érkezett, hogy Scharf interjút készített egy, a vállalatnál betöltendő állásra pályázóval, amelynek során egyáltalán nem használt névmásokat, mivel az illető biológiailag pontatlan “preferált névmásának” használata sértette vallási meggyőződését. Annak ellenére, hogy az interjú profi módon zajlott és az interjúalany felvételét javasolta, a Bitwarden vezérigazgatója tudni akarta, hogy Scharf miért nem használta az “előnyben részesített névmásokat” az interjúról készített feljegyzéseiben.

A vezérigazgató “ezután tájékoztatta Scharf urat, hogy három ügyvéddel vette fel a kapcsolatot, akik mindegyike arról tájékoztatta a Crandellt, hogy jogilag jogosult Scharf urat elbocsátani, mivel Scharf úr nem volt hajlandó a vallási meggyőződését sértő névmásokat használni“.

Végül a Bitwarden megerősítette, hogy “inkluzív” volt bizonyos meggyőződések tekintetében, és kizárta Scharf úr vallási meggyőződését, amikor felmondta a munkaviszonyát”.

Scharf elmaradt fizetést és juttatásokat követel a cégtől, amely vallási diszkrimináció miatt elbocsátotta őt, valamint “előlegfizetést és/vagy visszahelyezést, részvényopciókat, kompenzációs kártérítést, beleértve az érzelmi fájdalomdíjat… büntető kártérítést és az ítélet előtti és utáni kamatokat”.

Az a dolog, ami zavarba ejtett, hogy amikor megkérdeztem a HR vezetőjét, hogy miért volt rendben, hogy engem sértett, amikor láttam, hogy mások felsorolják a névmásukat, de másokat nem lehetett ‘sértetté’ tenni az én névmásom miatt” – mondta Scharf a LifeSiteNews-nak. “Soha nem válaszolt nekem, hanem inkább megvonta a vállát“.

Az egész dolog még mindig elég homályos számomra, egyszerűen azért, mert nem tudom elhinni, hogy ott tartunk, ahol a társadalomban” – tette hozzá.

Scharf nem az egyetlen munkavállaló, akit a munkahelyén vallási meggyőződésének fenntartása miatt diszkriminációval kellett szembenéznie. Áprilisban a LifeSiteNews beszámolt egy zenei professzor által benyújtott perről, aki azt állítja, hogy kirúgták, miután áttért a katolikus hitre és elutasította korábbi homoszexuális életmódját.

Egy georgiai iskolai körzet nemrégiben beleegyezett, hogy visszahelyezi egyik tanárát a jogi költségek megtérítése mellett, miután tavaly kirúgták, mert aggályait fejezte ki egy LMBT-gyerekkönyvvel kapcsolatban. Emellett egy Rhode Island-i keresztény csoport szintén beperelt egy iskolai körzetet, mert az “iskolán kívüli sátánklubokat” előnyben részesítette a vallási klubokkal szemben.

Miközben a vallási meggyőződésekkel szembeni ellenséges magatartás egyre növekszik, Scharf néhány bátorító szót intézett azokhoz, akiknek ilyen megkülönböztetéssel kell szembenézniük, és azt mondta nekik, hogy “legyenek nyugodtak, és imádkozzanak kitartásért, bátorságért, alázatért és szelídségért”.

Elrettentő érzés látni, hogy a világ, azok, akikkel együtt dolgozol, akiket tisztelsz vagy akiket szeretsz, gyűlöletet táplálnak ellened vagy a hit ellen” – mondta a LifeSiteNewsnak e-mailben. “Nincs olyan megpróbáltatás itt a földön, ebben az életben, amiért érdemes lenne feladni az örök életet a mennyben, hogy elkerüljük“.

Ha nem mondasz vagy teszel semmit, az a testvéreiddel szembeni gyűlölet cselekedete, mert eltitkolod előlük az igazságot, még akkor is, ha ezért szidalmaznak téged” – tette hozzá. “Vannak jó, hűséges emberek és cégek odakint. Nincs minden veszve, és végül a Szűzanya összetöri az ősi kígyó fejét, ahogyan Isten megígérte“.”

Forrás: lifesitenews.com

Legolvasottabb írások131 times!

Print Friendly, PDF & Email