ENSZ: Jelentése a keresztény tanítást diszkriminatívnak tekinti

2023. június 21-én, szerdán az ENSZ megvizsgálta a Madrigal-jelentést, amely a szerzőjéről, a SOGI (szexuális orientáció és nemi identitás) costa ricai szakértőjéről kapta a nevét, és amely arról szól, hogy a vallásszabadság gyakorlását hogyan használják fel az LMBT-jogok megsértésére.

Az Emberi Jogi Tanács 53. genfi ülésszakán foglalkozott a vallás- és hitszabadság, valamint a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló erőszak és megkülönböztetés elleni védelem közötti “észlelt ellentmondásokkal”.
 
A Madrigal-jelentés progresszív ihletésű, azt állítja, hogy vallási meggyőződésünk sérti az LMBT jogokat. A független szakértő olyan “vallási narratívákat” vesz célba, amelyek “elnyomják a szexuális és nemi sokféleséget, és heteronormatív normákat támogatnak“.

Felháborítónak találta, hogy ezeket a történeteket “történelmileg arra használták, hogy elősegítsék, lehetővé tegyék és elnézzék a szexuális irányultságon vagy nemen alapuló intézményi és személyes erőszakot és diszkriminációt az egyének ellen“. Azt is állította, hogy “ez az idők során különféle megerősített diszkriminatív normatív konstrukciókat eredményezett“.

Madrigal-Berlioz a továbbiakban azt állítja, hogy “a feltáró bizonyítékok (…) arra utalnak, hogy a vallási hitrendszerek egyes áramlataiban napjainkban megjelenő LMBT-ellenes attitűdök közül sok viszonylag új keletű”.

És üdvözli azt a tényt, hogy “még ezeken a hithagyományokon belül is sok hit ma már felkarolta (vagy újra felkarolta) az LMBT-identitást, és a SOGI-alapú erőszak és diszkrimináció elleni szabadságot hitük egyik alapelvének tekinti.”

A végső jelentés célja az lesz, hogy “jogi és szakpolitikai elemeket szolgáltasson” arról, hogy az LMBT-jogok és a vallás- és meggyőződésszabadság (FoRB) hogyan kapcsolódnak egymáshoz.

Emellett ajánlásokat fogalmaz meg az államok és más érdekelt felek számára, hogy teljes mértékben eleget tegyenek a nemzetközi emberi jogi jogszabályok szerinti kötelezettségeiknek, hogy megvédjék és képessé tegyék az LMBT embereket a boldogságra való törekvésre, az összes emberi joguk gyakorlására és élvezetére.

Az Institute for Religious Freedom (RFI) egyike azoknak a szervezeteknek, amelyek válaszoltak a felhívásra. “A SOGI-politika támogatói hajlamosak arra, hogy a SOGI-kifejezések vagy – viselkedés megerősítésének bármilyen elutasítását “diszkriminációnak” bélyegezzék. Ezért ez a politika nagyon széles körben alkalmazható a vallásos emberek és intézmények ellen” – írta az RFI.

Az ENSZ-nek ezért óvatosnak kell lennie, mielőtt “nemzetközi jogi kifejezést ad ennek a politikának“, mert “amikor a SOGI-politikát elfogadják, az gyakran lehetővé teszi a kormányzati kényszer alkalmazását a másként gondolkodó vallásos egyénekkel és intézményekkel szemben, veszélyeztetve ezzel vallásszabadságukat“.

Ez a jelentés arra késztetheti a kormányokat, hogy beavatkozzanak a vallási ügyekbe azáltal, hogy a “konverziós terápia” betiltását szorgalmazzák, vagy megkövetelik az azonos neműek házasságkötését. Ez a helyzet, amely néhány évvel ezelőtt még lehetetlennek tűnt volna, kezd formát ölteni.
 

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások217 times!

Print Friendly, PDF & Email