A kanadaiak többsége attól tart, hogy az internetes cenzúra miatt elveszítik a hírekhez való hozzáférésüket a C-18. számú törvényjavaslat miatt.

Bár kezdetben attól tartottak, hogy a törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy cenzúrázza a kanadaiak online véleményét, visszaüthet, ha a nagy technológiai cégek nem hajlandók fizetni a tartalom közzétételéért.

(LifeSiteNews) – A legtöbb kanadai aggódik amiatt, hogy a Trudeau-kormány internetcenzúra-tervezete miatt nem tud hozzáférni a hírtartalomhoz.

Az Angus Reid Institute július 10-i felmérése szerint a kanadaiak 63 százaléka aggodalmának adott hangot amiatt, hogy elveszíti a hozzáférést a Facebookon és a Google-on található hírekhez, miután mindkét cég megígérte, hogy blokkolja a kanadai tartalmakat, ahelyett, hogy közzétételi díjat fizetne a nemrég elfogadott Online News Act értelmében.

A liberális kormány és a Big Tech közötti eszkalálódó huzavona – kanadai hírtartalommal a közepén – felfűti az amúgy is forró nyarat Kanadában” – figyelmeztet a jelentés.

A kanadai szenátus júniusban elfogadta az Online News Act-et, vagyis a C-18-as törvényjavaslatot, és gyorsan törvénybe is került. Az alsóház 2022 decemberében elfogadta a C-18 törvényjavaslatot.

A törvény előírja, hogy az online technológiai cégek kénytelenek fizetni a kiadóknak a webhelyeiken megosztott hírtartalomért.

Míg a kanadaiak 61 százaléka úgy gondolja, hogy a technológiai cégeknek fizetniük kellene a kanadai hírek közzétételéért, a fennmaradó 49 százalék szerint a vállalatok fizetésre kényszerítése nem praktikus, és a Trudeau-kormánynak vissza kellene lépnie követeléseitől.

Hasonlóképpen, csak 26 százalék tartja azt, hogy a kormánynak továbbra is arra kellene kényszerítenie a vállalatokat, hogy fizessenek a kanadai tartalmakért.

Ezenkívül a C-18-as törvényjavaslat előrehaladását a kanadaiak többsége – 54 százaléka – szorosan követte, akik megvitatták a törvényjavaslatot, valamint a Google és a Facebook válaszait barátaival és családjával. További 30 százalékuk csak címszavakon követte a törvényjavaslattal kapcsolatos híreket, míg 16 százalékuk nem tudott az újonnan elfogadott törvényről.

A hét elején úgy tűnt, hogy a Trudeau-kormány engedett a Google-nak azzal, hogy módosította az internetes cenzúra törvényét, hogy ne kényszerítsék a vállalatokat arra, hogy fizessenek a kanadai hírtartalomért, hanem „nem pénzbeli ajánlatokat” kínáljanak.

Úgy tűnik, hogy a módosítás bevezetése ellentmond Justin Trudeau miniszterelnök múlt heti kijelentéseinek, amikor a Google cenzúráját a kanadaiak elleni „támadásként” ítélte el.

Hasonlóképpen, a kormány bejelentette, hogy leveszi hirdetéseit a Facebookról és az Instagramról, miután a Meta anyavállalat azt mondta, hogy a C-18 törvényjavaslat miatt blokkolja a kanadaiak hozzáférését a hírekhez az oldalain.

Bár kezdetben attól tartottak, hogy a törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy cenzúrázza a kanadaiak online véleményét, visszaüthet, ha a nagy technológiai cégek nem hajlandók fizetni a tartalom közzétételéért.

A C-18 törvényjavaslat felhatalmazza a CRTC-t annak meghatározására, hogy melyik hírtartalom tekinthető meg.

A törvényjavaslat szerint ahhoz, hogy a hírügynökség „jogosult” legyen a megosztásra, „minősített kanadai újságíró szervezetnek” kell lennie, és „közérdekű hírtartalmat kell készítenie, amely elsősorban az általános érdekű témákra és az aktuális eseményekről szóló tudósításokra összpontosít”.

A kormány feladata annak eldöntése, hogy mely sajtóorgánumok minősülnek „jogosultnak”.

Forrás: lifesitenews.com

Legolvasottabb írások108 times!

Print Friendly, PDF & Email