Nem katolikus egy katolikus iskolában: Új apostolok formálása

Az egyházi iskolák egyre többeket vezetnek be a hitbe. Amikor Chelsea Su kínai diáklány 2016-ban gimnazistaként elkezdett tanulni a Connecticut állambeli Balticban található Academy of the Holy Family-ben, még sosem látott apácát, és nem értette, miért szentel valaki sok időt a spiritualitásnak, vagy miért támaszkodik Jézusra.

Su családja nem gyakorolt vallást, amíg a kínai Sencsenben nőtt fel, de a most 22 éves lány hamarosan békére lelt a Miasszonyunk, az Egyház Anyja Irgalmas Nővérei által vezetett, fiatal nőknek szóló katolikus nappali és bentlakásos középiskola kápolnájában.

Csak ültem és gondolkodtam” – mondta. “Nem számít, mi történik odakint, odabent nagyon csendes. Úgy éreztem, hogy ott kiönthetem a szívemet.

“Ez egyfajta jó levezetés volt számomra, mert elég ijesztő volt idejönni ebbe az országba, és nem láthattam a szüleimet” – emlékezett vissza Su, aki idén ősszel kezdi meg tanulmányait a Michigani Egyetemen.

A kápolnában szerzett tapasztalatai és a katolicizmusról tanult órákon szerzett ismeretei alapján Su azon kapta magát, hogy azt akarja, amit a katolikus diáktársai. Miután oktatásban részesült, elsőéves kora végén belépett az egyházba. Su azon nem katolikus diákok egyre növekvő száma közé tartozik, akik katolikus iskolákban tanulnak. Sokan továbbra is azonosulnak saját hitükkel, de néhányan – köztük Su és Wilton Gregory bíboros, a washingtoni érsekség bíborosa – úgy döntenek, hogy áttérnek a katolikus hitre, amelyet nemcsak az órákon, hanem az iskolai élet számos területén megismernek.

Ahogy a katolikus iskolák befogadják és kielégítik a nem katolikus tanulók igényeit, a katolikus identitás és értékek révén elültetik a hit magvait, amelyek áthatják a tanulók tapasztalatait – mondják a katolikus iskolák vezetői. A 2022-2023-as tanévben az amerikai katolikus általános és középiskolák beiratkozott diákjainak 22%-a nem volt katolikus, szemben az 1970-es 2,7%-kal – derül ki a Leesburg-i (Virginia állam) székhelyű Nemzeti Katolikus Oktatási Szövetség (NCEA) adataiból, amely a katolikus iskoláknak nyújt szakmai fejlesztést, képzést, vezetést és érdekérvényesítést.

A katolikus iskolákba a COVID-19 járvány idején nőtt a beiratkozók száma, mivel a családok, köztük a nem katolikus és nem gyakorló katolikus családok is, olyan katolikus iskolákba költöztették gyermekeiket, amelyek nyitva voltak, amikor az állami iskolák bezártak.

A nem katolikusok is a katolikus oktatást választották gyermekeik számára az iskolák magas tudományos színvonala miatt. De mindenekelőtt sokan biztonságosabbnak tartják őket az állami iskoláknál, talán azért, mert általában kisebbek, és a katolikus pedagógusok szerint értékeket és fegyelmet tanítanak. “Sok család azért jár katolikus iskolába, mert biztonságban érzi magát… és azt akarják, hogy a gyerekeik ebben a környezetben tanuljanak” – mondta Angela Pohlen, a connecticuti Bridgeport-i Katolikus Akadémia ügyvezető igazgatója, amely a Bridgeporti Egyházmegye négy általános iskolájából áll. Mivel a családok a katolikus iskolákat választják, az evangelizáció lehetősége valós, mondta.

A családok, köztük a nem katolikusok is, e felfogás miatt vonzódnak a katolikus iskolákhoz, mondta Jose Gonzalez, a manchesteri (New Hampshire) székhelyű Sophia Institute for Teachers szakmai fejlesztési vezetője, aki anyagokat és programokat biztosít a katolikus kultúra megújítására és újjáépítésére.

Ezek a tényezők, valamint a pénzügyi támogatás és az ösztöndíj lehetőségek a nem katolikus családokat is vonzzák a hátrányos helyzetű városi közösségekben az olykor katolikus “missziós iskoláknak” nevezett iskolákba, ahol a diákok 60%-a vagy még több nem katolikus, és sokan részesülnek valamilyen támogatásban. A katolikus iskolák nem katolikus diákjainak többsége protestáns, köztük evangélikus, baptista, metodista vagy püspöki, míg néhány latin család pünkösdi vagy nem felekezeti egyházakhoz tartozik – mondták a cikkhez megkérdezett katolikus iskolák vezetői. A Catholic Inner-city Schools Education (CISE) 10 cincinnati általános iskolájának tanulóinak mintegy 66%-a nem katolikus, és a családok 91%-a a szegénységi küszöb alatt él – mondta Cate O’Brien, az iskolai programok igazgatója, aki hozzátette, hogy a diákok 70%-a később katolikus középiskolába jár, amelyhez a CISE ösztöndíjat kínál.

A katolikus iskoláknak “csodálatos lehetőségük” van arra, hogy a tantestület és a személyzet révén mintát mutassanak a hitről a nem katolikus diákoknak, mondta Pohlen.

A Bridgeport-i Katolikus Akadémia diákjai gyakran azok, akik elmondják szüleiknek, hogy meg akarnak keresztelkedni – mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt tanévben 20 diákot kereszteltek meg az akadémia Szent Anna kampuszán. Az akadémia négy campusán tanuló 900 diák mintegy 40%-a nem katolikus, ami megfelel Bridgeport demográfiai adatainak – mondta.

A pekingi Alice Wang elmondta, hogy ő és családja nem gyakorolt semmilyen vallást, amikor felnőtt, de nagymamája néha részt vesz keresztény házi imaórákon Kínában.

Wang 2017-ben, Su után egy évvel érkezett a Holy Family Akadémiára, és egy Szentírás-óra során ismerkedett meg az imádsággal.

Akkoriban még nem tudtam, hogyan kell pontosan imádkozni, de csak beszélgettem Istennel vagy önreflexiót végeztem esténként, és nagyon békésnek és nyugodtnak éreztem magam a szívemben” – mondta a most 21 éves Wang, aki a New York-i Egyetemen tanul.

Az ima megismerése mellett Wang beszélgetéseket folytatott Su-val és más diákokkal a katolicizmusról, és úgy döntött, hogy másodéves kora után belép az egyházba. Su volt a keresztanyja.

Mind Wang, mind Su azt tervezi, hogy tanulmányaik befejezése után visszatér Kínába, és mindketten találtak már egy-egy templomot, ahová a saját városukban járhatnak. Az elmúlt nyolc évben a Szent Család Akadémia két másik diákja részesült a keresztség, a konfirmáció és a kiengesztelődés szentségében, mondta M. Kateri nővér, a Miasszonyunk, az Egyház Anyja Irgalmas Nővéreinek tagja, aki az akadémián hittant tanít és a felvételit intézi. Tavaly a 32 diák közül 13 külföldi volt, köztük afrikai, latin-amerikai és ázsiai megyékből, és körülbelül 10-en különböző vallási háttérrel érkeztek, mondta.

Ezekben a fiatalokban ott van ez a belső éhség valami többre” – mondta Kateri nővér. “Mi táplálhatjuk ezt a tüzet, és felismerhetjük, hogy valójában Istent keresik, aki már keresi őket és szereti őket“.

Miközben a nem katolikus diákokat bevezetik a katolicizmusba, a vallástanárok bizonyos mértékig olyan katolikus diákoknak is tanítják a hitet, akiknek a családja nem gyakorolja a hitet, mondta Gonzalez.

Sok katolikus iskola tapasztalja, hogy a nem katolikus diák, aki besétál az épületbe, ugyanúgy elveszett a “katolikus” dolgok, például a szentmise iránt, mint néhány “katolikus” diákjuk, akik nem egyháziak és nem gyakorolják a hitet” – mondta.

Hozzátette, hogy a diákokat a hit igazsága felé invitálva az iskoláknak ezt meghívásként kell bemutatniuk.

A katolikus iskoláknak a vallást ugyanolyan komolyan kellene tanítaniuk, mint a többi tantárgyat, és a szülőket a beiratkozáskor tájékoztatniuk kellene a tanított hitbeli szempontokról – mondta Pohlen. Lehetséges tiszteletben tartani a nem katolikus diákok hitét és perspektíváit anélkül, hogy a katolikus hitet “felhígítanák” – mondta.

Ahogy O’Brien mondta: “A tanárok … kitalálták, hogyan tegyék nyilvánvalóvá a hitüket olyan gyerekek számára, akik talán egyáltalán nem gyakorolják azt“.

A 34 éves Jenna Gorman elmondta, hogy a CISE cincinnati Szent Ferenc Szeráf iskolájában a középiskolai hittanosai közül sokan nem katolikusok. Többen baptisták vagy más keresztény felekezetűek. Minden diákjának ugyanazt az anyagot tanítja, de néha jobban lebontja azt a nem katolikus diákok számára, akiknek gyakran sok kérdésük van. “Értelmes kérdéseik vannak” – mondta. “Nagyon érdeklődőek, mert sokuknak ez az első alkalom, hogy hallják ezeket a [bibliai] történeteket“. A szülők akkor is értékelik a hitoktatást, ha nem katolikusok, hangsúlyozta Gorman.

A hit tételeinek tanulmányozása mellett a nem katolikus diákok értékeket és tanulságokat tanulnak arról, hogyan kell bánni másokkal, és szeretnek imádkozni – mondta.

Frances Dudley baptista családból származó óvodásként a cincinnati Our Mother of Sorrows plébániai iskolában kezdte meg tanulmányait, és emlékszik arra, amikor először lépett be a plébánia templomába (azóta az iskola és a templom is bezárt). “Akkor mentem be először a katolikus templomba, és ez hatalmas volt” – mondta Dudley, aki most 26 éves és a CISE középiskolák adminisztratív asszisztense. Dudley-t édesanyja íratta be katolikus iskolába, aki nagyra értékelte az iskolák fegyelmét, és később katolikus általános iskolát és gimnáziumot is végzett.

A katolikus iskolában a katolikus érsekek és pápák nevének megtanulása talán nem a leghasznosabb tudás számára most, hogy a baptista gyülekezetében ifjúsági igazgató, mondta, de azt mondta, amit az imádságról tanult, az megmaradt benne – és most a fia és a lánya egy másik cincinnati CISE-iskolába jár.
 

Forrás: ncregister.com

Legolvasottabb írások145 times!

Print Friendly, PDF & Email