Egy jezsuita vádjai

Ferenc pápa vezető jezsuita papja és közeli barátja azzal vádolja Jézust, hogy “megtorpant és érzéketlen”. Fr. Spadaro SJ-t régóta a pápa közeli tanácsadójaként ismerik, ami további súlyt ad a “blaszfémiának” nevezett szavaiból fakadó botránynak.

Róma (LifeSiteNews) – A pápa egyik közeli bizalmasa és egy befolyásos jezsuita kiadvány szerkesztője egy evangéliumi kommentárt tett közzé, amelyet “istenkáromlásnak” minősítettek, mivel Jézus Krisztust “megakasztottnak és érzéketlennek” írta le.

Az il Fatto Quotidiano című olaszországi világi és baloldali lapban augusztus 20-án megjelent kommentárban Antonio Spadaro S.J. atya a Novus Ordo misenaptárhoz a Máté evangéliumából (15:21- 28) vett evangéliumhoz fűzött személyes véleményét adta. Spadaro 2011 óta a jezsuiták által működtetett La Civilta Cattolica főszerkesztője – amelyet a Vatikán ellenőriz és hagy jóvá megjelenése előtt -, és úgy ismert, mint “a pápa egyik megbízható tanácsadója“, aki “a pápa füle hallatára“.

A Krisztusnak a kánaáni asszonnyal való találkozásáról szóló passzust elbeszélve, akinek lányát démon gyötörte, Spadaro azzal vádolta Krisztust, hogy először “közömbös“, majd “megakadt és érzéketlen” volt.

Jézus közömbös marad” – érvelt Spadaro arra utalva, hogy Krisztus nem jelent meg, hogy válaszoljon az asszony kezdeti kiáltásaira. “A tanítványai odalépnek hozzá és csodálkozva könyörögnek neki” – folytatta. “Az asszony meghatotta azokat, akik szintén félreismerték őt! Kiáltásai áttörték a harag gátját.”

Spadaro úgy érvelt, hogy Krisztus “hallgatását” követte “Jézus megtorpant és érzéketlen válasza: “Nem küldtek engem, csak Izrael házának elveszett juhaihoz.””.

A Mester keménysége megingathatatlan” – kommentálta Spadaro, akit korábban “a pápa szócsöveként” emlegettek.

Most még Jézus is teológust játszik: az Istentől kapott küldetés Izrael fiaira korlátozódik. Szóval, nincs kocka. Az irgalom nem neki szól” – mondta. “Ki van zárva. Ez nem kérdéses“.

Az 57 éves jezsuita úgy érvelt, hogy Krisztusnak a kánaáni asszonnyal folytatott további beszélgetését a kor kulturális “merevsége” jellemezte. Krisztus “gúnyosan és tiszteletlenül válaszol a szegény asszonynak” – írta a jezsuita, mint hozzátette, az isteni válasz “a hangnem, a stílus, az emberiesség bukása“. Jézus úgy tűnik, mintha elvakította volna a nacionalizmus és a teológiai szigor”.

Úgy érvelt, hogy az asszonynak “fel kellett borzolnia Jézus merevségét“, hogy “megtérítse” őt önmagához”.

Ahogyan az asszony lánya Krisztus szavai nyomán azonnal meggyógyult, Spadaro szerint “Jézus is gyógyultnak tűnik, és végre szabadnak mutatja magát a kora uralkodó teológiai, politikai és kulturális elemeinek merevségétől“.

Spadaro szavait a neves olasz Messa in Latino blog “eretnek istenkáromlásnak” minősítette. John Hardon S.J. atya híres Modern Katolikus Szótára (1980-ban jelent meg) a blaszfémiát elsősorban úgy jelöli, mint “Isten ellen való megvető, gúnyos vagy gyalázkodó beszédet“.

A jezsuita megjegyzései felháborodást váltottak ki Carlo Maria Viganò volt pápai nuncius érsekből is, aki egyenesen úgy érvelt, hogy “Spadaro szavai olyanok, mint egy szennyvíztócsa, amely a legrosszabb modernizmus söpredékét tartalmazza, amely több mint egy évszázada sújtja az egyházat“.

Viganò azt írta, hogy Spadaro kommentárja Ferenc pápa védelmének biztos tudatában jelent meg, és hogy az “egy ellenegyház megnyilvánulása, epifániája, ahogyan azt néhány Santa Marta-i “teológus” nevezné, a maga hamis dogmáival, hazug parancsaival, csalárd prédikációival, megrontott és korrupt lelkészeivel“.

Kijelentette, hogy “a Krisztus Egyházát háttérbe szorító szekta már nem rejtőzködik: megmutatja magát és azt állítja, hogy véglegesen az igazi Egyház helyébe lép, megmutatja bálványait és követeli, hogy imádják őket, annak árán, hogy megtagadja magát a Megváltót, cáfolja istenségét, elítéli cselekedeteit, vitatja szavait“.

A hagyomány tanítása

Míg Spadaro sajátos evangéliumi kommentárja Krisztust “merevnek” írja le, addig Aquinói Szent Tamás időtlen teológus és egyházdoktor hiteles katolikus tanítást mutatott be Máté szövegéről.

Nagy részletességgel írva, Szent Tamás úgy magyarázta Krisztus kezdeti hallgatását a kánaáni asszony felé, hogy megmutassa neki:

  • Azt, ami a törvényen túl van, az imában való kitartás által kapjuk meg.”
  • “hogy az áhítata növekedjen,”
  • “hogy alkalmat adjon a tanítványoknak, hogy közbenjárjanak érte, mert bármennyire is jó valaki, mégis szüksége van mások imáira“.

Az asszonnyal való érintkezésében Krisztus próbára teszi és bizonyítja az asszony hitét és alázatát – magyarázza Szent Tamás, így a Szentírással (Zsolt 101,18 és Sir 35,21) összhangban tanítja, hogy “tekintettel volt az alázatosok imájára“.

Aquinói a Catena Aurea evangéliumi kommentárjaiban az egyházatyák tanítását is összeveti, többek között Krizosztomosz Szent János és Ágoston soraival. A szóban forgó szakaszról Szent Jeromos azt írja, hogy “csodálatosnak mutatkozik ennek az asszonynak a hite, türelme és alázatossága; a hit, hogy hitt abban, hogy a lánya meggyógyulhat; a türelem, hogy annyiszor elnézve, mégis kitart imáiban; az alázatosság, hogy nem a kutyákhoz, hanem a kölykökhöz hasonlítja magát“.

Krizosztomosz Szent János a maga részéről megjegyzi, hogy “ez volt az oka annak, hogy Krisztus annyira hátrált, hogy tudta, mit fog mondani, és nem akarta, hogy ilyen nagy kiválóságát elrejtse“.

Forrás: lifesitenews.com

Legolvasottabb írások546 times!

Print Friendly, PDF & Email