😭TĂ©vedĂ©sek, csĂșsztatĂĄsok Ă©s hazugsĂĄgok az FSSPX-rƑl😰

Ennek a posztnak megĂ­rĂĄsĂĄra egy Facebook-n megjelent hozzĂĄszĂłlĂĄs kĂ©sztetett, mert a cĂ­m szerint “TĂ©vedĂ©sek, csĂșsztatĂĄsok Ă©s hazugsĂĄgok az FSSPX-rƑl” voltak benne, ami mellett mĂĄr nem lehetett elmenni. Az Ă­rĂĄs folyamatosan fog bƑvĂŒlni akkor, amikor Ășjabb tĂ©vedĂ©seket, csĂșsztatĂĄsokat, netalĂĄn hazugsĂĄgokat kell majd megcĂĄfolni.

Az Ă­rĂĄs bƑvĂŒlhet olyan Ă­rĂĄsokkal, melyek hasonlĂł ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsokat, vĂ©lemĂ©nyeket tartalmaznak az FSSPX-rƑl, a tridenti rĂ­tusĂș SzentmisĂ©rƑl Ă©s a kĂ©tezer Ă©ves doktrĂ­nĂĄrĂłl vetƑdnek papĂ­rra.

DĂĄtum: 2020. november 24.

KikerĂŒlt a Facebook-n egy posztban Mons. Marcel Lefebvre Ă©rsek Ășr kĂ©pe, Ă©s erre Ă©rkezett a hozzĂĄszĂłlĂĄs:

Vélemény és tévedések

 1. bƱn: elutasĂ­tja a II. VatikĂĄni zsinatot – tehĂĄt elutasĂ­tja a Szentlelket mint a zsinat ihletƑjĂ©t.
 2. bƱn : kiközösĂ­tve szentel fel papokat, pĂŒspököket.
 3. bƱn: semmiféle kompromisszumra nem hajlandó a Hivatalos Egyhåz felé.
 4. bƱn: önmagĂĄt tartja egyedĂŒl hitelesnek, mindenki mĂĄs rossz Ășton jĂĄr.
  Actio Catholica bƱne pedig ezen ĂĄrok mĂ©lyĂ­tĂ©se minden fĂłrumon ……. Ez nekem nagy szomorĂșsĂĄg .

VĂĄlaszok

 1. A Piusbruderschaft a II.V.ZS. – a tovĂĄbbiakban zsinat – bizonyos döntĂ©seit utasĂ­tja el, azt ami szembe megy a 2000 Ă©ves tanĂ­tĂĄssal. EgyĂ©bkĂ©nt is a zsinat ‘csak’ pasztorĂĄlis zsinat volt – nem dogmatikus -, Ă­gy kĂĄnon jogilag nem kötelezƑ elfogadni a döntĂ©seit. A zsinat nem hozott olyan döntĂ©st, hogy Ășj liturgiĂĄt kell csinĂĄlni (el kell olvasni a Sacrosanctum Consilio – megtalĂĄlhatĂł az MKPK oldalain, nekem a polcomon van – dokumentumot), hanem csak annyit, hogy bizonyos rĂ©szeit lehet nĂ©pnyelven mondani – mint a hagyomĂĄnyos közössĂ©gekben a Szentlecke Ă©s EvangĂ©lium + prĂ©dikĂĄciĂł -.
 2. Ez igaz lehetne, de a kiközösĂ­tĂ©st 2008-ban XVI. Benedek pĂĄpa visszavonta (akinek egyĂ©bkĂ©nt erƑs Ă©rdemei voltak a zsinat döntĂ©seinek elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben, mint a nĂ©met nyelvƱ pĂŒspöki karok teolĂłgiai tanĂĄcsadĂłja Karl Rahnerrel bƑvĂ­tve), az 1970-2008 közötti idƑszak szentelĂ©seirƑl annyit, hogy a papszentelĂ©shez nem kell vatikĂĄni engedĂ©ly – Zsolt 109,4 – “Pap vagy Te mindörökkĂ© Melkizedek rendje szerint -, mĂ­g a pĂŒspök szentelĂ©srƑl meg annyit, hogy 1983-ig (a II.J.P. fĂ©le KĂĄnonjog megjelenĂ©sĂ©ig nem volt hozzĂĄ szĂŒksĂ©ges RĂłma engedĂ©lye. AzĂ©rt kerĂŒlt a jogba, hogy a kommunista kĂ­nai szentelĂ©sekre lehessen azt mondani, hogy bĂĄr Ă©rvĂ©nyesek, de nem jogszerƱek ezĂ©rt nem fogadja el RĂłma. Ezzel Ă©ltek vissza a Piusbruderschaft pĂŒspökszentelĂ©se utĂĄn RĂłmĂĄban.
 3. Ez egy hazugsĂĄg. Sok mindenben kompromisszum kĂ©pes, de a doktrĂ­nĂĄbĂłl nem enged, mert azt hĂ­ven Ƒrzi a kĂ©tezer Ă©ves tanĂ­tĂĄs alapjĂĄn. Nem a Piusbruderschaft tĂ©rt le a kĂ©tezer Ă©ve ĂștrĂłl, hanem az egyhĂĄz. A doktrĂ­nĂĄrĂłl csak egyet az Te Ă©letedbƑl: SzentĂĄldozĂĄskor, amikor az ĂĄldoztatĂł elĂ© jĂĄrulsz, az ĂĄldoztatĂł felemeli a konszekrĂĄlt ostyĂĄt, Ă©s azt mondja: “Krisztus teste”, akkor Te azt vĂĄlaszolod, hogy ÁMEN. Nos ez szĂ­ntiszta kĂĄlvini teolĂłgia, mert neked – mint katolikusnak – nem kell kinyilvĂĄnĂ­tanod hited az ĂĄtvĂĄltozĂĄsban, mert az a katolikus pap szavai ĂĄltal megtörtĂ©nik meg Ă©s nem a Te benne valĂł hited hatĂĄsĂĄra.
  Minden szentsĂ©gkiszolgĂĄltatĂĄsa (keresztelĂ©s, bĂ©rmĂĄlĂĄs, gyĂłntatĂĄs, OltĂĄriszentsĂ©g, utolsĂł kenet, eskĂŒvƑ, egyhĂĄzi rend – Ferenc pĂĄpa ĂĄltal elfogadva) Ă©rvĂ©nyes annyira, ha a Te templomodban szeretnĂ©nek pl. esketni, akkor be kell Ƒket engedni.
 4. A Piusbruderschaft nem önmagĂĄt tartja hitelesnek, csak tartja magĂĄt az egyhĂĄz kĂ©tezer Ă©ves tanĂ­tĂĄsĂĄhoz, amit Urunk JĂ©zus Krisztus bĂ­zott apostolaira, hogy adjĂĄk tovĂĄbb, Ă©s nem hajlandĂł errƑl letĂ©rni, nem hajlandĂł protestantizĂĄlĂłdni. De ez messzire mutatĂł Ă©s hosszĂș okfejtĂ©s lenne.

  A kĂ©pre kattintva letölthetƑ a PPEK oldalairĂłl.


  És kiegĂ©szĂ­tĂ©s: az Actio Catholica-ra olyat nem tudsz bizonyĂ­tani, hogy a az egyhĂĄz kĂ©tezer Ă©ves tanĂ­tĂĄsĂĄhoz kĂ©pest bĂĄrmilyen hamissĂĄgot, eretneksĂ©get Ă­rt volna.

  Szumma szummĂĄrum: tessĂ©k tĂĄjĂ©kozĂłdni – az Internet vilĂĄgĂĄban ez nem lehet problĂ©ma, fƑleg ha idegen nyelvet is beszĂ©l az illetƑ – Ă©s nemcsak a zsinathuszĂĄrok adomĂĄi alapjĂĄn. TermĂ©szetesen tudom, hogy a papsĂĄg jelentƑs rĂ©sze – fƑleg a fiatal szentelĂ©sek – kĂ©pzetlen Ă©s csak egy irĂĄnyba tud nyilatkozni, de ez nem ad felmentĂ©st senkinek. EgyĂ©bkĂ©nt a kĂ©pzetlensĂ©g annyira nyilvĂĄnvalĂł, hogy elmondom a következƑ törtĂ©netet: “Az elmĂșlt 2,5 Ă©vben legalĂĄbb kĂ©t frissen szentelt kĂĄplĂĄnnal beszĂ©lgettem, akik expressis verbis jelentettĂ©k ki, hogy be van tiltva a tridenti (latin) szentmise”
  (Summorum Pontificum – 2007. jĂșlius 7. by XVI. Benedek pĂĄpa)

Admin

Legolvasottabb Ă­rĂĄsok908 times!

Print Friendly, PDF & Email