ūüė≠T√©ved√©sek, cs√ļsztat√°sok √©s hazugs√°gok az FSSPX-rŇĎlūüėį

Ennek a posztnak meg√≠r√°s√°ra egy Facebook-n megjelent hozz√°sz√≥l√°s k√©sztetett, mert a c√≠m szerint “T√©ved√©sek, cs√ļsztat√°sok √©s hazugs√°gok az FSSPX-rŇĎl” voltak benne, ami mellett m√°r nem lehetett elmenni. Az √≠r√°s folyamatosan fog bŇĎv√ľlni akkor, amikor √ļjabb t√©ved√©seket, cs√ļsztat√°sokat, netal√°n hazugs√°gokat kell majd megc√°folni.

Az √≠r√°s bŇĎv√ľlhet olyan √≠r√°sokkal, melyek hasonl√≥ √°ll√°sfoglal√°sokat, v√©lem√©nyeket tartalmaznak az FSSPX-rŇĎl, a tridenti r√≠tus√ļ Szentmis√©rŇĎl √©s a k√©tezer √©ves doktr√≠n√°r√≥l vetŇĎdnek pap√≠rra.

D√°tum: 2020. november 24.

Kiker√ľlt a Facebook-n egy posztban Mons. Marcel Lefebvre √©rsek √ļr k√©pe, √©s erre √©rkezett a hozz√°sz√≥l√°s:

Vélemény és tévedések

 1. bŇĪn: elutas√≠tja a II. Vatik√°ni zsinatot – teh√°t elutas√≠tja a Szentlelket mint a zsinat ihletŇĎj√©t.
 2. bŇĪn : kik√∂z√∂s√≠tve szentel fel papokat, p√ľsp√∂k√∂ket.
 3. bŇĪn: semmif√©le kompromisszumra nem hajland√≥ a Hivatalos Egyh√°z fel√©.
 4. bŇĪn: √∂nmag√°t tartja egyed√ľl hitelesnek, mindenki m√°s rossz √ļton j√°r.
  Actio Catholica bŇĪne pedig ezen √°rok m√©ly√≠t√©se minden f√≥rumon ……. Ez nekem nagy szomor√ļs√°g .

V√°laszok

 1. A Piusbruderschaft a II.V.ZS. – a tov√°bbiakban zsinat – bizonyos d√∂nt√©seit utas√≠tja el, azt ami szembe megy a 2000 √©ves tan√≠t√°ssal. Egy√©bk√©nt is a zsinat ‘csak’ pasztor√°lis zsinat volt – nem dogmatikus -, √≠gy k√°non jogilag nem k√∂telezŇĎ elfogadni a d√∂nt√©seit. A zsinat nem hozott olyan d√∂nt√©st, hogy √ļj liturgi√°t kell csin√°lni (el kell olvasni a Sacrosanctum Consilio – megtal√°lhat√≥ az MKPK oldalain, nekem a polcomon van – dokumentumot), hanem csak annyit, hogy bizonyos r√©szeit lehet n√©pnyelven mondani – mint a hagyom√°nyos k√∂z√∂ss√©gekben a Szentlecke √©s Evang√©lium + pr√©dik√°ci√≥ -.
 2. Ez igaz lehetne, de a kik√∂z√∂s√≠t√©st 2008-ban XVI. Benedek p√°pa visszavonta (akinek egy√©bk√©nt erŇĎs √©rdemei voltak a zsinat d√∂nt√©seinek elŇĎk√©sz√≠t√©s√©ben, mint a n√©met nyelvŇĪ p√ľsp√∂ki karok teol√≥giai tan√°csad√≥ja Karl Rahnerrel bŇĎv√≠tve), az 1970-2008 k√∂z√∂tti idŇĎszak szentel√©seirŇĎl annyit, hogy a papszentel√©shez nem kell vatik√°ni enged√©ly – Zsolt 109,4 – “Pap vagy Te mind√∂r√∂kk√© Melkizedek rendje szerint -, m√≠g a p√ľsp√∂k szentel√©srŇĎl meg annyit, hogy 1983-ig (a II.J.P. f√©le K√°nonjog megjelen√©s√©ig nem volt hozz√° sz√ľks√©ges R√≥ma enged√©lye. Az√©rt ker√ľlt a jogba, hogy a kommunista k√≠nai szentel√©sekre lehessen azt mondani, hogy b√°r √©rv√©nyesek, de nem jogszerŇĪek ez√©rt nem fogadja el R√≥ma. Ezzel √©ltek vissza a Piusbruderschaft p√ľsp√∂kszentel√©se ut√°n R√≥m√°ban.
 3. Ez egy hazugs√°g. Sok mindenben kompromisszum k√©pes, de a doktr√≠n√°b√≥l nem enged, mert azt h√≠ven ŇĎrzi a k√©tezer √©ves tan√≠t√°s alapj√°n. Nem a Piusbruderschaft t√©rt le a k√©tezer √©ve √ļtr√≥l, hanem az egyh√°z. A doktr√≠n√°r√≥l csak egyet az Te √©letedbŇĎl: Szent√°ldoz√°skor, amikor az √°ldoztat√≥ el√© j√°rulsz, az √°ldoztat√≥ felemeli a konszekr√°lt osty√°t, √©s azt mondja: “Krisztus teste”, akkor Te azt v√°laszolod, hogy √ĀMEN. Nos ez sz√≠ntiszta k√°lvini teol√≥gia, mert neked – mint katolikusnak – nem kell kinyilv√°n√≠tanod hited az √°tv√°ltoz√°sban, mert az a katolikus pap szavai √°ltal megt√∂rt√©nik meg √©s nem a Te benne val√≥ hited hat√°s√°ra.
  Minden szents√©gkiszolg√°ltat√°sa (keresztel√©s, b√©rm√°l√°s, gy√≥ntat√°s, Olt√°riszents√©g, utols√≥ kenet, esk√ľvŇĎ, egyh√°zi rend – Ferenc p√°pa √°ltal elfogadva) √©rv√©nyes annyira, ha a Te templomodban szeretn√©nek pl. esketni, akkor be kell ŇĎket engedni.
 4. A Piusbruderschaft nem √∂nmag√°t tartja hitelesnek, csak tartja mag√°t az egyh√°z k√©tezer √©ves tan√≠t√°s√°hoz, amit Urunk J√©zus Krisztus b√≠zott apostolaira, hogy adj√°k tov√°bb, √©s nem hajland√≥ errŇĎl let√©rni, nem hajland√≥ protestantiz√°l√≥dni. De ez messzire mutat√≥ √©s hossz√ļ okfejt√©s lenne.

  A k√©pre kattintva let√∂lthetŇĎ a PPEK oldalair√≥l.


  √Čs kieg√©sz√≠t√©s: az Actio Catholica-ra olyat nem tudsz bizony√≠tani, hogy a az egyh√°z k√©tezer √©ves tan√≠t√°s√°hoz k√©pest b√°rmilyen hamiss√°got, eretneks√©get √≠rt volna.

  Szumma szumm√°rum: tess√©k t√°j√©koz√≥dni – az Internet vil√°g√°ban ez nem lehet probl√©ma, fŇĎleg ha idegen nyelvet is besz√©l az illetŇĎ – √©s nemcsak a zsinathusz√°rok adom√°i alapj√°n. Term√©szetesen tudom, hogy a paps√°g jelentŇĎs r√©sze – fŇĎleg a fiatal szentel√©sek – k√©pzetlen √©s csak egy ir√°nyba tud nyilatkozni, de ez nem ad felment√©st senkinek. Egy√©bk√©nt a k√©pzetlens√©g annyira nyilv√°nval√≥, hogy elmondom a k√∂vetkezŇĎ t√∂rt√©netet: “Az elm√ļlt 2,5 √©vben legal√°bb k√©t frissen szentelt k√°pl√°nnal besz√©lgettem, akik expressis verbis jelentett√©k ki, hogy be van tiltva a tridenti (latin) szentmise”
  (Summorum Pontificum – 2007. j√ļlius 7. by XVI. Benedek p√°pa)

Admin

Legolvasottabb írások786 times!

Print Friendly, PDF & Email