Nyomtatás Nyomtatás

⧈ Koronavírus elleni védőoltás & abortált sejtek felhasználása + Frissítés: 2021.03.05.

Nagyon fontos frissítéssel!
A tévhitek oszlatása, pontosabban a tisztánlátás és a helyes döntés meghozatala érdekében az írás folyamatosan frissül. Athanasius Schneider püspök: Az abortált magzatok sejtjeinek a felhasználásával készült oltások alkalmazása erkölcsileg nem megengedett.

Egy olyan társadalomban, amelyben bevett szokás a Machiavelli által megfogalmazott “a cél szentesíti az eszközt” elv alapján élni és döntéseket hozni, a jelen járványhelyzetben és a védőoltásért való pánikszerű versenyben bizonyára kevesekben merül fel kérdés a vakcinák fejlesztésének, illetve előállításának moralitásával kapcsolatban.

A Pfizer, az Astra-Zeneca, a Moderna, a Johnson-Johnson valamint a GSK oltóanyagai

Magyarország kormánya a sajtótudósítások és vakcinainfo.gov.hu szerint a következő gyártók vakcináját alkalmazza és tervezi alkalmazni

Elhangzott beszerzési források

Fejlesztés

Gyártás

Tesztelés

CureVac DE Katolikusnak ajánlott
nincs folyamatban, tervezett
SEM HEK293, SEM PER.C6 SEM HEK293, SEM PER.C6 SEM HEK293, SEM PER.C6
Sinopharm CHI Katolikusnak ajánlott
Engedélyezett
SEM HEK293, SEM PER.C6 SEM HEK293, SEM PER.C6 SEM HEK293, SEM PER.C6
Pfizer-BionTech USA
DE
Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezett
NEM HEK293 NEM HEK293 RÉSZBEN HEK293
Morderna USA Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezett
NEM HEK293 NEM HEK293 RÉSZBEN HEK293
Valneva FR
USA
UK
Katolikusnak nem ajánlott
nincs folyamatban, tervezett
NEM HEK293 NEM HEK293 nincs adat
Novavax USA Katolikusnak nem ajánlott
nincs folyamatban, tervezett
NEM HEK293 NEM HEK293 RÉSZBEN HEK293

Johnson and Johnson

USA

Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezés előtti állapot
CSAK PER.C6 CSAK PER.C6 CSAK PER.C6
AstraZeneca

S
GB

Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezett
CSAK HEK293 CSAK HEK293 CSAK HEK293
Szputnyik V RU Katolikusnak nem ajánlott
Engedélyezett
CSAK HEK293 CSAK HEK293 CSAK HEK293
A HEK293 és a PER.C6 jelenti az abortált magzati sejtvonal felhasználását.

Bár látszólag minden vakcina végeredménye ugyanaz, ti. megakadályozni, hogy a vírus az ember életét veszélybe sodorja, s az egyén és a társadalom számára védelmet biztosítani, mégis rendkívül fontos a módszerek etikai vizsgálata. Bizonyos farmakológiai fejlesztések az Isten által ajándékozott élet szentségét mellőzve igyekszenek eljutni e kitűzött cél eléréséhez, míg más törekvések nem kifogásolhatók ilyen szempontból.

A táblázat teljes méretben látható, ha a megjelenítő JOBB/ALSÓ sarkára kattintunk!

Etikailag kifogásolhatóak azok a vakcinafejlesztések, amelyek során abortuszból származó embrionális sejtek felhasználásával fejlesztik vagy abortált embriókból származó sejtvonalakból állítják elő a gyógyszert. 

A COVID-vakcina fejlesztésében is jelen vannak olyan gyártók, amelyek morálisan nem elfogadható módon, embrionális sejtek felhasználásával fejlesztenek, illetve olyanok is, amelyek morális megítélése ebből a szempontból nem kifogásolható.

Miért is fontos ez számomra, átlagember számára, akinek nincs beleszólása abba, hogy milyen módon fejlesszenek oltóanyagokat? Bűnt követek el, ha ilyen vakcinával oltatom be magamat?

Az abortált magzatból származó védőoltás befogadásakor az ember együttműködik az abortusszal, de milyen felelősség hárul rá? Kötelességünk jól informálódni, felelős döntést hozni, amennyiben úgy döntünk, hogy a védőoltást beadatjuk.

A tisztánlátáshoz fontos néhány etikai fogalmat tisztázni.

Először is alapvető különbséget kell tenni a formális és a materiális együttműködés között. 

A formális együttműködés során a személy olyan módon vesz részt a rossz cselekedetben, amellyel aktívan részese lesz annak. Ilyen cselekedet például az abortusz végrehajtása, amelyben mind a cselekvő orvos, mind pedig az anya formálisan, vagyis tudatosan és szándékosan részt vesznek. A formális együttműködés minden esetben negatív morális megítélés alá esik.

Az együttműködés materiális formáján belül több fajtát is megkülönböztetünk. Az első fő különbség a közvetlen, illetve a közvetett materiális együttműködés között van. A közvetlen materiális együttműködésben a rossz cselekedetben mint olyanban veszek részt (pl. az orvos fizikailag megöli a magzatot), míg közvetett formájában olyan feltételeket biztosítok, amelyek szükségesek a cselekedet végrehajtásához (pl. a takarítónő előkészíti a műtőt a következő abortuszra). 

Különbséget teszünk továbbá közeli és távoli materiális együttműködés között is, attól függően, hogy ezek időben, illetve térben milyen messzire állnak a rossz cselekedettől. 

A materiális együttműködés megítélése jóval árnyaltabb a formális együttműködésnél. Elfogadható lehet például olyan esetben, amikor a kettős hatás elve érvényesül, amelyben a rosszat semmilyen formában nem kívánja a cselekvő, hanem mint mellékhatást elfogadja; de nem elfogadható az olyan közvetlen materiális együttműködés, amely az emberi életet hozza veszélybe.

Az a személy, aki abortált embrionális sejtek felhasználásából származó vakcinával oltatja be magát, nagyon távoli közvetett módon működik együtt az abortusszal. Az ilyen cselekedet etikai megítélése kizárólag akkor lehet elfogadható, ha jelentős veszély van a személy életére vagy a társadalomra nézve, illetve ha nem elérhető etikusan előállított alternatíva. Ellenkező esetekben morális kötelességünk az alternatívát választani.

Mely fejlesztések tartoznak a morálisan elfogadható, és melyek tartoznak a nem elfogadható kategóriákba?

Többek között két gyógyszeripari óriás, a Moderna és a Pfizer is jelen van a vakcinák fejlesztésében, és 94 illetve 95%-os hatékonyságot ígérnek az első tesztek szerint. 

Azért fontos kiemelni ezt a két gyártót, mert a tömeges gyártás előtti végső stádiumban lévő gyártók közül ők azok között vannak, amelyek fejlesztése és gyártása során embrionális sejtvonalak nem kerülnek felhasználásra.

(Szerk.: Ez a Lozier Institute vizsgálata alapján téves. Mind a két gyártó használt abortált sejtvonalat [HEK293] a tesztelés bizonyos fázisaiban)

Elkészítésükhöz nem csak embrionális, de semmiféle más sejtre nincs szükség. Hatásmechanizmusuk teljesen új technológián alapul, amely során az immunitásért felelős sejteket felkészítik a védekezésre. Hírvivő RNS-t juttatnak a szervezetbe, amely aktiválja az immunreakcióért felelős T sejteket. Innentől kezdve ezek képesek lesznek a szervezetbe került koronavírus kórokozót azonnal elpusztítani.

A kétféle vakcina közötti fő különbség, hogy míg a Moderna anyaga stabilabb, így tárolása és szállítása nem igényel speciális körülményeket, addig a Pfizer tárolásához -70 °C-ot kell biztosítani. Ez újabb, eddig még nem megoldott kihívást jelent.

Az AstraZeneca és a Janssen gyártók által előállított vakcinák abortuszból származó sejtvonalak segítségével készülnek, amely komoly etikai problémát vet fel a fent említett okok miatt, így a morálisan nem elfogadható preventív gyógymódok közé sorolhatók.

További három gyártó, a Merck, a Novavax, és a Sanofi állati eredetű sejtekből fejleszt vakcinát, valamint az Inovio Pharmaceuticals sejt nélkül előállított DNS vakcinát készít. Ezek szintén nem kifogásolhatók morálisan.

A belinkelt Charlotte Lozier Intézmény által összeállított dokumentum megvizsgálja, hogy mely jelenleg elérhető vakcinák használnak embrionális sejtvonalakat a fejlesztés, az előállítás illetve a laboratóriumi tesztek során. Az intézet rendszeresen frissíti a rendelkezésre álló információk alapján a listáját.

Forrás: katolikus.ma

Frissítés …. [2020.12.23.]

Athanasius Schneider püspök
Az abortált magzatok sejtjeinek a felhasználásával készült oltások alkalmazása erkölcsileg nem megengedett

Michael J. Matt-nek, a Remnant főszerkesztőjének a bevezetője: Mivel a világ legnagyobb részének azzal a nyugtalanító kilátással kell szembesülnie, hogy rákényszerítsék egy 99,5 százalékos gyógyulási rátájú vírus elleni védőoltásra, igazán hálásak vagyunk Athanasius Schneider és Joseph Strickland püspöknek, hogy kiadták ezt a fontos új nyilatkozatot arról, hogy az abortált magzatok sejtjeiből származó vakcinák erkölcsileg nem megengedettek.

Nem minden oltóanyagjelölt tartalmaz magzati sejteket, de a keresztények számára mindenhol fontos megérteni a különbségeket és megismerni az oltások elfogadásának erkölcsi következményeit, amelyek azok munkája, akiknek nyilvánvalóan nem okoz gondot ilyen hátborzongató módon megsérteni az élet szentségét. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez a nyilatkozat 2020. december 12-én kelt, a Guadalupe-i Szűzanya, a Meg Nem Születettek Patrónusának liturgikus emléknapján. Járjon értünk közbe azért, hogy legyen erőnk megismerni és megérteni keresztény kötelességünket, hogy betartsuk az erkölcsi törvényt ezekben a szorongató és keresztényüldöző időkben. Amint azt a szöveg megjegyzi, a nyilatkozat “különböző országok orvosainak és tudósainak tanácsai és javaslatai alapján íródott”.

Az elmúlt hetekben hírügynökségek és különféle információs források arról számoltak be, hogy a Covid-19 vészhelyzetre reagálva néhány ország oltásokat gyártott abortált emberi magzatok sejtjeinek a felhasználásával. Más országokban pedig terveznek ilyen oltásokat előállítani.

Egyháziak egyre növekvő kórusa (püspöki konferenciák, egyes püspökök és papok) mondja, hogy abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre alternatív, etikailag engedélyezett anyagokat felhasználó oltóanyag, erkölcsileg megengedhető lenne a katolikusok számára is az abortált babák sejtvonalaiból készült oltás. Ennek az álláspontnak a támogatói a Szentszék két dokumentumára hivatkoznak: az első, az Pápai Élet Akadémiájáé, a címe: „Morális reflexiók az abortált emberi magzatokból származó sejtekből készített vakcinákról”, és 2005. június 9-én adták ki; a második, a Hittani Kongregáció utasításai, „Dignitas Personae, bizonyos bioetikai kérdésekről” címmel, ami 2008. szeptember 8-án jelentek meg. Mindkét dokumentum lehetővé teszi ilyen oltások alkalmazását kivételes esetekben és korlátozott ideig, annak alapján, amit az erkölcsteológiában a gonosszal történő távoli, passzív, materiális együttműködésnek neveznek. A fent említett dokumentumok kijelentik, hogy ugyanakkor az ilyen oltásokat használó katolikusoknak „kötelességük közölni eltérő nézetüket és kérni, hogy egészségügyi rendszerük más típusú oltásokat is elérhetővé tegyen számukra”.

Az abortált emberi magzatok sejtvonalaiból készült oltások esetében egyértelmű ellentmondást látunk az abortuszt minden esetben kategorikusan súlyos, bosszúért az égbe kiáltó erkölcsi rosszként elutasító katolikus tanítás (lásd: Katolikus Egyház katekizmusa, 2268, n. 2270) és aközött a gyakorlat között, hogy az abortált magzati sejtvonalakból származó oltásokat erkölcsileg elfogadhatónak tekintik a „sürgős szükség” kivételes eseteiben – távoli, passzív, materiális együttműködés alapján. Az az érvelés, hogy az ilyen vakcinák erkölcsileg engedélyezhetők, ha nincs alternatíva, önmagában ellentmondásos, és a katolikusok számára nem elfogadható.

Idézzük fel II. János Pál pápa következő szavait a születendő emberi élet méltóságáról: „A személy sérthetetlensége, amely Isten abszolút sérthetetlenségének tükröződése, elsődleges és alapvető kifejeződését az emberi élet sérthetetlenségében találja meg. Mindenekelőtt az az általános felháborodás, amelyet az emberi jogok – például az egészséghez, az otthonhoz, a munkához, a családhoz, a kultúrához való jog – nevében méltán tesznek, hamis és illuzórikus, ha a legalapvetőbb, az élethez való jog, valamint minden más személyes jog feltételét nem védik maximális elszántsággal.” (Christifideles Laici, 38). A meggyilkolt születendő gyermekek sejtjeiből készített vakcinák használata ellentmond a születési élet védelme „maximális elszántságának”.

A materiális együttműködés teológiai elve bizonyosan érvényes, és számos esetre alkalmazható (pl. adófizetések, rabszolgamunkából készült termékek felhasználása stb.). Ez az elv azonban aligha alkalmazható a magzati sejtvonalakból készült vakcinák esetében, mert azok, akik tudatosan és önként kapnak ilyen oltásokat, egyfajta közreműködésbe lépnek, bár nagyon távolról, de az abortuszipar folyamatával. Az abortusz bűntette olyan szörnyű, hogy a bűncselekményhez történő bármiféle kapcsolódás, akár ha nagyon távoli is, erkölcstelen, és ennek tudatában egy katolikus semmilyen körülmények között nem fogadhatja el. Annak, aki ezeket az oltóanyagokat használja, be kell ismernie, hogy teste profitál az emberiség egyik legnagyobb bűncselekményének a „gyümölcseiből” (bár a nyomdokait kémiai folyamatok révén eltávolítják).

Az abortusz folyamatához történő bárminemű kapcsolódás, még ha a legtávolabbi és hallgatólagos is, árnyékot vet az Egyháznak arra a kötelességére, hogy rendületlenül tanúskodjon arról az igazságról, hogy az abortuszt teljesen el kell utasítani. A cél nem szentesítheti az eszközt. Az ember által ismert egyik legrosszabb népirtást éljük meg. Millió-millió csecsemőt mészároltak le világszerte anyjuk méhében, és napról napra folytatódik ez a rejtett népirtás az abortusziparon (Szerk: Planned Parenthood lásd a szervkereskedelem, valamint abortusz végezhetősége a kilencedik hónapban), az orvos-biológiai kutatásokon és a magzati technológián keresztül, valamint a kormányok és a nemzetközi szervek arra irányuló nyomásgyakorlásával, hogy támogassák az ilyen oltásokat, mint céljaikat. Most nem annak van itt az ideje, hogy a katolikusok engedjenek; ezt durva felelőtlenség lenne. Ezeknek az oltásoknak a katolikusok általi elfogadása azon az alapon, hogy ez csak egy „távoli, passzív és materiális együttműködés” a gonosszal, az Egyházat az ellenségei kezére játszaná át, és gyengítené, mint az utolsó fellegvárat az abortusz gonoszsága ellen.

Mi más lehetne a magzati sejtvonalakból származó oltás, mint az Istentől kapott Teremtés rendjének a megsértése? Ugyanis a rend súlyos megsértésén alapul, egy meg nem született gyermek meggyilkolásával. Ha ettől a gyermektől nem tagadták volna meg az élethez való jogot, ha sejtjeit (amelyeket a laboratóriumban többször tovább tenyésztettek) nem bocsátották volna rendelkezésre oltóanyag előállítására, nem tudták volna azokat forgalomba hozni. Itt tehát Isten szent rendjének kettős megsértése van: egyrészt magának az abortusznak, másrészt pedig az emberkereskedelemnek és az abortált gyermekek maradványai forgalmazásának szörnyű üzletén keresztül. De a Teremtés isteni rendjének ez a kettős figyelmen kívül hagyása soha nem igazolható, még azért sem, hogy egy ilyen oltásokkal megőrizzük egy személy vagy a társadalom egészségét. Társadalmunk létrehozott egy helyettes vallást: az egészséget tették a legfőbb Jóvá, ami egy istenpótlék, akinek áldozatokat kell felajánlani – ebben az esetben egy másik emberi élet halálán alapuló oltással.

Az oltásokkal kapcsolatos etikai kérdések vizsgálata során fel kell tennünk magunknak a kérdést: Hogyan és miért vált mindez lehetővé? Valóban nem volt alternatíva? Miért jelent meg a gyilkosságon alapuló technológia az orvostudományban, amelynek a célja az élet és egészség megőrzése lenne? Az ártatlan magzatot kizsákmányoló és testüket „nyersanyagként” oltóanyagként felhasználó bio-orvosi kutatás inkább hasonlít a kannibalizmusra, mint az orvostudományra. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a bio-orvosi iparban egyesek számára a születendő gyermekek sejtvonalai „terméknek” számítanak, az abortuszt végzők és az oltóanyagokat gyártók a „szállítók”, az oltóanyagok befogadói pedig a „fogyasztók”. A gyilkosságon alapuló technológia a kilátástalanságban gyökerezik és kétségbeeséssel végződik. Ellen kell állnunk annak a mítosznak, miszerint „nincs alternatíva”. Éppen ellenkezőleg, abban a reményben és meggyőződésben kell lennünk, hogy léteznek alternatívák, és hogy az emberi találékonyság Isten segítségével felfedezheti őket. Csak így lehet átjutni a sötétségből a fénybe, és a halálból az életbe.

Az Úr azt mondta, hogy a végső időkben még a választottakat is megtévesztik (vö. Mk. 13:22). Ma az egész Egyháznak és minden katolikus hívőnek sürgősen meg kell erősödnie a hit tanában és gyakorlatában. Az abortusz gonoszságával szemben a katolikusoknak minden eddiginél jobban „tartózkodniuk kell a gonosz minden fajtájától” (1Tessz. 5:22). A testi egészség nem abszolút érték. Az Isten törvényének való engedelmességnek és a lelkek örök üdvösségének elsőbbséget kell adni. A kegyetlenül meggyilkolt születendő gyermekek sejtjeiből származó oltások egyértelműen apokaliptikus jellegűek, és esetleg előrevetíthetik a fenevad bélyegét (lásd Jel 13:16).

Napjainkban bizonyos egyházi emberek úgy nyugtatgatják a híveket, hogy megerősítik, hogy az abortált gyermekek sejtvonalaiból származó Covid-19 oltóanyag erkölcsileg engedélyezett, ha alternatív lehetőség nem áll rendelkezésre. Állításukat a gonosszal való „materiális és távoli együttműködés” alapján igazolják. Az ilyen állítások rendkívül antipasztoriálisak és kontraproduktívak, különösen, ha figyelembe vesszük az abortuszipar egyre apokaliptikusabb jellegét, valamint egyes orvos-biológiai kutatások és embrionális technológiák embertelen jellegét. Most jobban, mint valaha, a katolikusoknak kategorikusan nem szabad ösztönözniük és előmozdítaniuk az abortusz bűnét, még a legkisebb mértékben sem, azzal, hogy elfogadják ezeket az oltásokat. Ezért, mint a lelkek örök üdvösségéért felelős apostolok és pásztorok utódai, lehetetlennek tartjuk a hallgatást és a kétértelmű hozzáállás fenntartását azon kötelezettségünkkel kapcsolatban, hogy „maximálisan elszántsággal” álljunk ellen (II. János Pál pápa) ennek a „kimondhatatlanul gonosz” bűncselekménynek. (II. Vatikáni Zsinat, Gaudium et Spes, 51.).

Ez a nyilatkozat különféle országok orvosainak és tudósainak tanácsai és javaslatai alapján született. Jelentős hozzájárulást jelentettek a laikusok is: nagymamák, nagyapák, apák és családanyák, valamint fiatalok. A megkérdezettek – életkortól, nemzetiségtől és szakmától függetlenül – egyöntetűen és szinte ösztönösen elutasították az abortált gyermekek sejtvonalaiból származó vakcina gondolatát. Továbbá gyengének és alkalmatlannak ítélték meg az ilyen oltások használatának indokolását (vagyis a „materiális távoli együttműködést”). Ez megnyugtató és egyben nagyon leleplező: egyhangú válaszuk az ész és a sensus fidei erejének további demonstrációja.

Minden eddiginél nagyobb szükségünk van a hitvallók és mártírok lelkületére, akik elkerülik a saját koruk gonoszságával való együttműködés legkisebb gyanúját is. Isten igéje ezt mondja: „Legyetek egyszerűek, mint Isten gyermekei szemrehányás nélkül, egy romlott és perverz nemzedék közepette, amelyben “feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban” (Fil 2,15).

2020. december 12., a Guadalupe -i Szűzanya emléknapján

Janis Pujats bíboros, Riga nyugalmazott érseke
+ Tomash Peta, Astana érseke
+ Jan Pawel Lenga, Karaganda érseke, nyugalmazott püspöke
+ Joseph E. Strickland, Tyler (USA) püspöke
+ Athanasius Schneider, Astana segédpüspök
forrás: https://remnantnewspaper.com/web/index.php/fetzen-fliegen/item/5189-bishop-schneider-strickland-on-the-morality-of-vaccines

Forrás: eucharisztikuskongresszus.hu

Frissítés …. [2020.12.04.]

Az FSSPX tanításbeli megközelítése az oltásról

Frissítés …. [2020.12.30.]

A Lozier Intézet 2020.12.14.-i adatai alapján

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés [2.17 MB]

Forrás: Lozier Institute

Frissítés …. [2021.01.05.]

Egy [teológiai&orvos] szakmai szempontokkal megírt, kiváló tanulmánnyal

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés [101.78 KB]

Forrás: nebancs.hu

Frissítés …. [2021.01.06.]

Vatikáni (hamis) állásfoglalás

2020 novemberének végén megjelent, majd december 1-jén frissített írásunkban ismertettük a koronavírus ellen kifejlesztett egyes vakcinákat abból a szempontból, hogy a betegséggel szembeni védelem szempontja mellett mennyire felelnek meg az etikai követelményeknek. Ezt a megközelítést azért láttuk szükségesnek, mert bizonyos vakcinák kifejlesztése, gyártása, majd tesztelése során felhasználták abortált embriók sejtjeit. Felmerülhet tehát a kérdés, vajon bűnt követünk-e el, ha ilyen oltóanyaggal oltatjuk be magunkat.

Cikkünk úgy foglalt állást, hogy kötelességünk jól informálódni és tudni, hogy mely fejlesztések elfogadhatók vagy nem elfogadhatók morálisan. „Az a személy, aki abortált embrionális sejtek felhasználásából származó vakcinával oltatja be magát, nagyon távoli közvetett módon működik együtt az abortusszal” – írtuk. – „Az ilyen cselekedet etikai megítélése kizárólag akkor lehet elfogadható, ha jelentős veszély van a személy életére vagy a társadalomra nézve, illetve ha nem elérhető etikusan előállított alternatíva. Ellenkező esetekben morális kötelességünk az alternatívát választani.

Szerkesztő:
ha tudható, hogy egy vakcinát abortált magzatok sejtvonalának felhasználásával fejlesztettek/teszteltek/gyártottak, akkor MORÁLISAN NEM MEGENGEDETT a beadatásuk.

Gondoljon bele mindenki:
Mert mi is a bűn r.k. definíciója? “Isten parancsát tudva és akarva megszegni.
Ha valamilyen személyes cselekedet esetében felmerül – idézem – “… nagyon távoli közvetett módon működik együtt a …” a bűnnel, akkor az elfogadható?
Ez az 5. parancsba ütközik.
E
gyértelmű a válasz, hogy NEM. Akkor hogyan lenne elfogadható egy ember élete árán fejlesztett vakcina, gyógyszer befogadás, alkalmazása.
De ne legyenek kétségeink: a MAMMON hatalmas kényszer (vagy inkább nyomás) mindenkin, ezért adnak a tanítás alkalmazása alól felmentést. Mert mindenki részesül belőle. Keveset, vagy többet. Ez egy másik kérdéskör, de hozzátartozik az oksági láncolathoz.

A pandémia erősödése és az oltások közeli megindítása okán december 21-én, hétfőn a vatikáni Hittani Kongregáció közzétett egy jegyzéket a Covid-19 elleni vakcina használatának morális kérdéséről. A jegyzéket Ferenc pápa jóváhagyta, és ő rendelte el a közzétételét. A jegyzék magyar nyelvű, részletes ismertetését a Vatican News cikkében olvashatják.

A Hittani Kongregáció azért látta szükségesnek a vatikáni értelmezés és útmutatás elkészítését, mert az elmúlt időszakban a tömegtájékoztatásban püspökök, katolikus egyesületek és szakértők nagyon sokféle és néha ellentmondó kijelentéseket tettek, amelyek kétségeket ébresztettek az oltások használatának erkölcsiségével kapcsolatban.

A Vatikán jegyzéke erkölcsileg elfogadhatónak tartja az etikailag kifogásolható (azaz abortált magzatok sejtjei felhasználásával készített) vakcinák használatát abban az esetben, ha egy adott országban nem állnak rendelkezésre etikailag kifogástalan oltóanyagok, esetleg tárolásuk és szállításuk különleges nehézségbe ütközik, vagy ha az egészségügyi hatóságok az állampolgároknak nem engedik meg a vakcinák szabad megválasztását.

A jegyzék megállapítja, hogy a kutatás folyamán a rosszban (tehát az abortuszban) való együttműködés tekintetében eltérő felelősségek léteznek. Az abortált magzatok szöveteinek felhasználásával előállított oltások alkalmazásakor a közreműködés a rosszban nem szándékos, hanem közvetett formájú, pusztán anyagi (materiális) jellegű. Az ilyen közreműködés elkerülésének erkölcsi kötelességét nem szükséges figyelembe venni akkor, ha komoly veszély áll fenn, például egy súlyos kórokozó egyébként visszafordíthatatlan terjedése, mint amilyen most a Covid-19.

Az ilyen vakcinák alkalmazása pedig nem jelent szándékos együttműködést az abortuszban, és semmilyen módon nem jelentheti az elvetélt magzatokból származó sejtvonalak használatának erkölcsi jóváhagyását.

A vakcinákat a közjót szolgálva fejlesztették ki, és a beoltás elfogadása erkölcsi felelősségünk, nem pusztán az egyéni egészség, hanem a közegészség érdekében is. A jegyzék arra kéri a gyógyszeripari vállalatokat és a kormányzati egészségügyi szerveket, hogy olyan, etikailag elfogadható oltásokat állítsanak elő és kínáljanak fel, amelyek nem okoznak lelkiismereti problémákat sem az egészségügyi szakembereknek, sem pedig maguknak a beoltandó személyeknek. Azok pedig, akik lelkiismereti okokból esetleg megtagadják a magzati sejtvonalakból előállított vakcinákat, törekedjenek arra, hogy más megelőző eszközökkel és megfelelő magatartással ne váljanak a fertőzés terjedésének hordozóivá – mondja ki a vatikáni ismertető.

Forrás: katolikus.ma

Frissítés… [2021.01.21.]

Engedélyezték a magyar hatóságok
az AstraZeneca- és a Szputnyik V koronavírus-vakcinát

A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputnyik V oltását – tudta meg az Origo. Vagyis az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával.

AZ ASTRA ZENECA ÉS A SZPUTNYIK V OLTÁSA IS AZONOS ALAPOKON NYUGVÓ, BIZTONSÁGOS VAKCINA.

Az oxfordinak is nevezett előbbivel Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni.

A két gyártó (vagyis a britek és az oroszok) egyébként már december 8-a óta tárgyalnak az együttműködésről. 

Angela Merkel az elmúlt héten telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, és megkérte, hogy az orosz hatóságok nyújtsák be az EU-nak engedélyeztetésre a Szputnyik V-t. Ez a folyamat azonban majd csak februárban kezdődhet meg.

AZ ASTRA ZENECA OLTÁSÁBÓL MÁR 2020 VÉGÉIG 200 MILLIÓ ADAGOT GYÁRTOTTAK, A MENNYISÉG AZÓTA TOVÁBB NŐTT, A TERVEK SZERINT AZ ENGEDÉLYEK BIRTOKÁBAN HAVONTA AKÁR 200 MILLIÓ ADAGOT TUDNAK ELŐÁLLÍTANI. 

A vakcina egy biztonságos, ismert módszeren alapszik: csimpánzokat megfertőző, de

EMBERRE TELJESEN VESZÉLYTELENNÉ TETT ADENOVÍRUSSAL JUTATTJÁK BE A KORONAVÍRUSRA JELLEMZŐ TÜSKEFEHÉRJÉT A SZERVEZETBE, AMELY AZONOSÍTJA, ÉS ANTITESTEKET FEJLESZT ELLENE.

Az AstraZeneca a malária ellen például már fejlesztett egy másik hasonló, csimpánz-adenovírusvektorra épülő vakcinát, és ez nagyon jó eredményeket ért el. Nagy-Britanniában már 2020 végén megkapták az engedélyt, azóta oltanak is vele.

A Szputnyik V alapja is az, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal Juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt. Oroszországban már másfél millió embert oltottak be vele, hat országban már bejegyezték (köztük a szomszédos Szerbiában), és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül.

Forrás: origo.hu

Frissítés… [2021.01.29.]

Új, magyar fejlesztésű gyógyszer (nem vakcina!)

Forrás: Metropol.hu és Email váltás

Frissítés… [2021.02.03.]

Szinte biztos, hogy az új koronavírus laboratóriumból ered egy ismert tudós szerint

Frissítés… [2021.02.17.]

Már vizsgálják a Johnson & Johnson vakcináját is

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat benyújtotta kedden az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának engedélyeztetési kérelmét.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye szerint az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) gyorsított eljárás keretében kezdi meg a COVID-19 Vaccine Janssen névű oltóanyag vizsgálatát, amelynek során értékelni fogja a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó, már rendelkezésre álló adatokat. Az oltóanyag feltételes forgalomba hozatalára vonatkozó ajánlását az ügynökség várhatóan március közepéig közzéteszi – írták.

A rövidített értékelési folyamat azért lehetséges, mert az EMA korábban már megkezdte a Johnson & Johnson által fejlesztett oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát.

Amennyiben a gyógyszerhatóság arra a következtetésre jut, hogy az oltóanyag azonnali rendelkezésre állásából származó előny egyértelműen meghaladja a gyógyszerrel összefüggő kockázatokat, akkor javasolni fogja a feltételes uniós forgalomba hozatali engedély megadását. Az Európai Bizottság így adhat feltételes forgalombahozatali engedélyt a vakcina európai alkalmazására.

Az uniós bizottság korábban 400 millió adag vakcina beszerzéséről szóló szerződést kötött a Johnson & Johnson vállalattal. A Johnson & Johnson oltóanyagában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

Az új típusú koronavírus járványának kezdete óta ez a negyedik kérelem, amelyet oltóanyagaik uniós használatára nyújtottak be gyógyszergyártó vállalatok az EMA-hoz. Ezt megelőzően a német BioNTech és az amerikai Pfizer, a szintén amerikai Moderna, valamint az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca vállalat fordult a gyógyszerügynökséghez. Vakcináikat azóta engedélyezték, és az uniós tagállamok alkalmazzák őket a koronavírus ellen.

A gyógyszerügynökség korábban már megkezdte a Novavax amerikai és a német CureVac gyógyszeripari vállalatok által fejlesztett oltóanyagok folyamatos értékelését (rolling review) is.

Forrás: hang.hu

Frissítés… [2021.02.28.]

Oltás kínai vakcinával [videó]

Frissítés… [2021.03.05.]

National Catholic Register cikke a vakcinákról és az abortált vonalakról

Az abortuszból származó szövetekkel kifejlesztett COVID-19 vakcinák erkölcsiségének értékelése

Mely oltások tűnnek a legmegfelelőbbnek, figyelembe véve az amerikai püspökök új irányelveit az oltásokkal kapcsolatban, amelyek fejlesztésénél és tesztelésénél abortuszból származó szöveteket használtak fel?
WASHINGTON – Röviddel azután, hogy a Johnson & Johnson új, egyadagos COVID-19 vakcináját engedélyezték az USA-ban, Gregory Aymond New Orleans püspök közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette a híveket, hogy a vakcina abortuszra való hagyatkozása miatt „erkölcsileg veszélyes” sejtekből származnak mind a fejlesztés, mind a tesztelés során, és azt tanácsolják a katolikusoknak, hogy ennek következtében erkölcsileg elfogadhatóbb vakcinákat kell használniuk, ha ezek az oltások rendelkezésre állnak.

Az amerikai katolikus püspökök konferenciájának nevében Kevin Rhoades Fort Wayne-South Bend püspök, Indiana, az USCCB Tanácsa Bizottságának elnöke és Joseph F. Naumann Kansas City, Kansas érseke, az USCCB Életbarát tevékenységek bizottsága kedden közleményt adott ki az ügyben, és óvatosságra intett az új vakcina alkalmazását illetően, és tájékoztatta a híveket arról, hogyan válasszanak a legetikusabban a rendelkezésre álló COVID-19 vakcinák közül.

A püspökök nyilatkozatának teljes szövege:

„A Johnson & Johnson COVID-19 vakcina jóváhagyása az Egyesült Államokban történő használatra ismét felveti az abortuszból származó sejtvonalak segítségével kifejlesztett, tesztelt és / vagy előállított vakcinák morális megengedhetőségét.

„A Pfizer és a Moderna oltások aggályokat vetettek fel, mert abortuszból származó sejtvonalat használtak tesztelésükhöz, de a gyártásukhoz nem. A Johnson & Johnson vakcinát azonban abortuszból származó sejtvonalakkal fejlesztették ki, tesztelték, és további morális aggodalmakat vetnek fel. A Hittani Kongregáció úgy ítélte meg, hogy „ha etikailag kifogásolható COVID-19 vakcinák nem állnak rendelkezésre … erkölcsileg elfogadható olyan Covid-19 vakcinák kapása, amelyek kutatási és gyártási folyamatuk során abortált magzatok sejtvonalait használták fel” [ 1] Ha azonban egyformán biztonságos és hatékony COVID-19 vakcinák közül lehet választani, akkor az oltást kell választani, amely a legkevésbé kapcsolódik az abortuszból származó sejtvonalakhoz. Ezért, ha valaki vakcinát választhat, akkor a Pfizer vagy a Moderna oltásokat a Johnson & Johnsoné helyett kell választani.

„Bár továbbra is ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a gyógyszergyárak abbahagyják az abortuszból származó sejtvonalak használatát, tekintettel a világméretű szenvedésre, amelyet ez a járvány okoz, ismételten megerősítjük, hogy az oltás jótékonysági cselekedet lehet, amely a közjót szolgálja.

„További részletekért utaljuk az embereket korábbi, 2020. decemberi nyilatkozatunkra, a COVID-19 oltásokkal kapcsolatos legfontosabb etikai kérdésekre adott válaszainkra, a Hitoktani Kongregáció jegyzetéhez és a Vatikáni Covid-19 Bizottság nyilatkozatához. az Élet Pápai Akadémiájával együttműködve. ”

Az összes vakcina értékelése

A Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson oltások az egyetlenek, amelyeket az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala eddig sürgősségi felhasználásra engedélyezett. Az USA-ban is vannak más fejlesztés alatt álló oltások.

A következő táblázat a Charlotte Lozier Institute adatait felhasználva jelzi, hogy a COVID-19 vakcinákat abortuszból származó sejtvonalakkal fejlesztették-e ki vagy tesztelték-e:

A kereskedelemben jelenleg [2021.03.04.] elérhető COVID-19 vakcinák

A jelenleg [2021.03.04.] fejlesztés alatt levő COVID-19 vakcinák

Folytatás: A jelenleg [2021.03.04.] fejlesztés alatt levő COVID-19 vakcinák

Forrás: National Catholic Register