Folytatás – Az ortodoxok és a katolikusok 440 év után ugyanazon a napon ünnepelhetik a húsvétot

„A te Krisztusod már feltámadt? Az enyém majd jövő vasárnap” folytatása [2022.11.19.-ei hírünk folytatása, adalék hozzá)

Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka egy nemrégiben Törökországban adott interjúban kifejtette, hogy az ortodoxok és a katolikusok együtt dolgoznak a húsvét dátumának egységesítésén.

A 16. századig mindkét egyház ugyanazon a napon ünnepelte a húsvétot, a tavaszi napéj-egyenlőséget követő vasárnapra helyezve azt. 

De 1582-ben XIII. Gergely pápa új naptárat vezetett be, amely felváltotta a Julius Caesar által létrehozott régi, Juliánus naptárat. Minden katolikus ország átvette a Gergely-naptárt, míg az ortodoxok továbbra is a Julián-naptárt használták. 

A különböző naptárak miatt a tavaszi napéj-egyenlőséget két különböző napon ünnepelték. Ferenc pápa 2015-ben arról beszélt, hogy együtt kell dolgozni, hogy a két egyház egy dátumot válasszon.

Szerkesztő: Nem két egyházról (római és ortodox) van szó, hanem sok egyházról. Lásd az írás végén a megjegyzést.

* * * * *

FERENC PÁPA
2015. június 12.
A katolikus egyház VI. Pál pápa pontifikátusa óta nyitott arra, hogy fix dátumot határozzon meg, és lemondjon a márciusi telihold utáni első napfordulóról.

Az ortodox és a katolikus vezetők azon dolgoznak, hogy 2025-ig egységesítsék az időpontokat. Ez a nap az első niceai ökumenikus zsinat 1700. évfordulója. A pápa nemrégiben javasolta ezt az évet az asszír keleti egyház pátriárkájának.

Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Pápai Tanácsának elnöke kijelentette, hogy ez nem lesz könnyű. De azt mondta, hogy ez egy olyan kívánság, amely “nagyon kedves Ferenc pápa és Tawadros kopt pápa számára is“.

Szent András apostol ünnepén, november 30-án a konstantinápolyi egyház kongresszust rendez, amelynek középpontjában a niceai zsinat és a húsvéti dilemma megoldása áll.

KG

Forrás: romereports.com

Szerkesztő: Ezzel mindössze az a probléma, hogy az ortodox egyházak, úgynevezett autokefál egyházak, azaz országonként önállóak, és általában a bizánci ökumenikus pátriárkához (Bartholomaiosz), vagy az orosz ortodox (moszkvai) pátriárkához (Kirill) igazodnak. Még rosszabb a helyzet pl. Ukrajnában, ahol van egy a kormányhoz hű ukrán ortodox egyház, és van egy az oroszhoz ortodox egyházhoz hű ukrán ortodox egyház. Hasonló helyzet van kialakulóban Litvániában is.
Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor látható, hogy Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka megállapodása nem lesz automatikusan érvényes az orosz fennhatóságú ortodox egyházakra. És akkor még nem beszéltünk pl. a szír, a kopt és egyéb ortodox egyházakról.

Előzmény:
  1. „A te Krisztusod már feltámadt? Az enyém majd jövő vasárnap”

Legolvasottabb írások251 times!

Print Friendly, PDF & Email