Németország: Keresztelési anyakönyvezés az LMBTQ igényeihez lett igazítva

A Freiburg im Breisgau-i érsekség rendeletet adott ki “a keresztség különleges esetekben történő bejegyzéséről a keresztelési anyakönyvekben”, amely 2023. január 1-jén lép hatályba. Olyan szabályokat állapított meg, hogy “a különböző családok és nemek” képviselve legyenek a plébániai anyakönyvekben.

P. Thorsten Weil, az érsekség tisztviselője a katholisch.de-nek magyarázta el a rendelet okait. “A jog követi az életet“, és szerinte olyan jogi rendelkezéseket kellett hozni, amelyek reagálnak a társadalom ezen fejlődésére.

Az ilyen típusú kérelmek még mindig nagyon ritkák. Évente csak egy-két eset fordul elő az 1,7 millió katolikusból álló lakosságra, mondta P. Weil. A jognak azonban ennek ellenére alkalmazkodnia kell az erkölcsök fejlődéséhez.

Eddig a gyakorlat a Német Püspöki Konferencia 1995-ös előírásait követte az örökbefogadott gyermekek keresztelésének nyilvántartásba vételére vonatkozóan. Továbbra is érvényes az az általános vonal, amely minden egyes keresztelésre bejegyzett gyermekre vonatkozik – jelzi a tisztviselő.

Ezt az egyházjog rögzíti: “Megalapozott reménynek kell lennie, hogy a gyermek” – szülei, legalább egyikük vagy törvényes képviselőjük által – “a katolikus vallásban nevelkedik“. Ha az illetékes pap úgy ítéli meg, hogy ez a remény hiányzik, a keresztelést el kell halasztani.

Ebben a keretben az azonos nemű szülők, akik gyermekük megkeresztelését kérik, nem részesülnek eltérő bánásmódban.

Így egy “polgári házasságban élő homoszexuális pár” gyermekének megkeresztelése során, ha az egyik szülő a gyermek biológiai szülője, a biológiai szülőt ekként jegyzik be a plébániai anyakönyvekbe. A másik (vagy adott esetben mindkettő) “gyámsággal rendelkező személyként” lesz bejegyezve, mint az örökbefogadó szülők egy heteroszexuális házasságban. A béranyaság eseteiben a szabadkai egyházmegyei hivatalhoz kell fordulni egyedi döntésért.

Azok a megkeresztelt transznemű személyek, akik az anyakönyvben nemet akarnak változtatni, függetlenül attól, hogy műtéten estek-e át vagy sem, a keresztelési bizonyítvány margóján a hivatalos nemüket fogják feltüntetni, anélkül, hogy a születési nemüket áthúznák.

Ami az interszexuális embereket illeti, vagyis akiknek nemi jellemzői nem felelnek meg a férfi és a női test meghatározásának, ők a keresztelési anyakönyvekbe a nem említése nélkül vagy a “különböző” megjelöléssel kerülhetnek be.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások178 times!

Print Friendly, PDF & Email