Kasper bíboros elárulta, hogy Benedek pápa a múlt hónapban írt neki az “egyházi válságról”

A néhai pápának, akit 1963 óta ismert, Walter Kasper bíboros elárulta, hogy december 10-én “a pápa emeritus írt nekem egy kedves levelet, amelyből kiderül, hogy közös az aggodalmunk az egyházban tapasztalható válság miatt”. Hozzátette, hogy a levélben “a kötelező apostoli eredethez való hűség és a jelen új kérdéseire való figyelem” “bontakozott ki”.

A vatikáni lap január 5-i számában megjelent méltatásban Kasper bíboros bírálta Joseph Ratzinger bíboros páncélkardinálisnak karikírozását, és “kedves teológiai gondolkodónak” nevezte, “nagy lelki mélységgel és finom, enyhe humorral“.

Kasper bíboros elismerte a Benedek pápával folytatott “nyilvános vitáit” is.

Ha azonban valaki ebből azt a következtetést vonja le, hogy elhidegülés, sőt ellenségeskedés volt, az keveset vagy semmit sem értett a teológiából. Valójában, mint minden tudomány, a teológia is vitából él, és egy gondolkodót az tisztel meg, hogy gondolkodik” – tette hozzá. “Ezért kapcsolatunkat mindig is a kölcsönös tisztelet és mindenekelőtt az egyház hitében való közös gyökerezés, valamint az egyház egységéért és az egyházak nagyobb ökumenikus egységéért való közös felelősség jellemezte“.

A most 89 éves Kasper bíboros 2001 és 2010 között a Keresztény Egység előmozdításáért felelős Pápai Tanács elnöke volt. Elmondta, hogy ő és Benedek pápa “különböző szemszögből” közelítették meg a problémákat, részben a teológiai képzésük különbözősége miatt.

Joseph Ratzingert, mint teológust, teljesen formálta az egyházatyák szellemisége, különösen a nyugati Szent Ágostoné, és a ferences teológus Szent Bonaventura teológiája” – mondta Kasper bíboros. “Én inkább a modern problematika tanulmányozásából jöttem, és már nagyon korán, egy esszében elmélyültem [Aquinói Tamás gondolkodásában]” (“avevo approfondito il pensiero di Tommaso d’Aquino”).

2023. január 06.

Forrás: catholicculture.org

Legolvasottabb írások197 times!

Print Friendly, PDF & Email