A kereszténység és az iszlám közös elkötelezettséget mutat a jó élet iránt – mondta a pápa a párbeszéd résztvevőinek.

Ferenc pápa a kereszténység és az iszlám kreatív közösségeiről elmélkedő találkozó résztvevőihez szól, és emlékezteti a jelenlévőket, hogy az élet célja egy, és Istennek ad dicsőséget.

A Vallásközi Párbeszédért Felelős Dikasztérium és a Vallásközi Tanulmányok Királyi Intézete közötti VI. kollokvium résztvevőihez szólva Ferenc pápa minden egyes tagot bátorított, megjegyezve, hogy mivel ez már a hatodik találkozójuk, kitartásuk egyértelmű.

Közös vonások a vallások között

A kollokvium témája, “Kreatív közös vonások a kereszténység és az iszlám között“, a pápa szerint azt tükrözi, hogy “mindannyian olyanok vagyunk, mint egy hosszú láncszem: sokan megelőztek minket a találkozás és a barátság gyönyörű és kihívásokkal teli útján, mások követni fognak minket, ahogy reméljük és imádkozunk, megerősítve a testvériség érzését, amely a népek közötti kapcsolatok alapja“.

Ferenc pápa ezután elismerését és háláját fejezte ki II. Abdullah jordániai királynak, amiért nemcsak saját országának, hanem általában a Közel-Kelet keresztény közösségeinek is figyelmet szentel, “különösen a konfliktusok és erőszak által jellemzett időkben“.

Az örökség védelme

A Vallásközi Tanulmányok Királyi Intézetének – folytatta a pápa – “fő célkitűzései között szerepel az arab keresztény örökség megőrzése és gyarapítása“. E tekintetben “csak további hálámat tudom kifejezni, mert ez nemcsak a tegnapi és mai keresztény polgároknak kedvez, hanem védi és megszilárdítja ezt az örökséget az egész Közel-Keleten, amely olyan sokszínű és gazdag etnikumokban, vallásokban, kultúrákban, nyelvekben és hagyományokban“.

A jó élet iránti elkötelezettség

Üzenetének zárásaként a pápa megjegyezte, hogy a párbeszéd gyakorlása és előmozdítása az őszinteség és a kölcsönös tisztelet stílusát igényli, ha gyümölcsöző akar lenni, és “a konvergenciák és az eltérések tudatosítását“. Beszélt a mindenki iránti együttérzésről, majd hozzátette, hogy “hisszük azt is, hogy nem minden ér véget a halállal, hanem van egy másik élet, az örökkévaló, ahol számot adunk majd Istennek tetteinkről, és jutalmat vagy büntetést kapunk“. (Szerk.: Ferencnek el kellene végre dönteni, hogy nincs pokol [2017. Nagypéntek], vagy van. Azt is el kellene döntenie, hogy a bűnös lelkek a halál után valamilyen módon megsemmisülnek, vagy örökké léteznek utána is. Ugyanis ilyen alapon a fentiek szerint össze-vissza beszél és tanít, valamint dogmát tagad. Arról nem is beszélve, hogy tudnia kellene, hogy az iszlámmal (egy gyilkos vallással) nem lehet párbeszédet folytatni, mert kimondott tanítása minden nem muszlim elpusztítása, aki nem tér az iszlámra.)

Végül a pápa megjegyezte, hogy “közös elkötelezettségünk a jó élet iránt“, és ez – zárta beszédét – “dicsőséget ad Istennek és örömet mindazoknak, akikkel földi zarándoklatunk során találkozunk”.

Francesca Merlo

Forrás: vaticannews.va

Legolvasottabb írások152 times!

Print Friendly, PDF & Email