Kezdődik az apokalipszis

Azok a lakosok, akik úgy érzik, hogy rossz testben születtek, a jövőben akár havi 900 dollárt is kaphatnak Palm Springsben. Az általános alapjövedelem gondolata Amerikában is egyre népszerűbb – messze nem mindenkinek tetszik.

A dél-kaliforniai Palm Springs városa egy ideje több gyalogátkelőhelyet is kiszínezett: ezek most a szivárvány színeiben pompáznak. Az akciót az LMBTQ közösség előtti tisztelgésnek szánták. Most Palm Springs egy lépéssel tovább megy: a helyi politika azt tervezi, hogy a szegényebb polgároknak alapjövedelmet fizet – de csak azoknak, akik transzneműnek vagy nem binárisnak vallják magukat.

Azok a lakosok, akik úgy érzik, hogy nem a megfelelő testben születtek, vagy akik sem férfiként, sem nőként nem határozzák meg magukat, a jövő évtől kezdve havonta 600-900 dollárt kapnak. A rendszeres jövedelmükön felül, vagy – ha nem keresnek munkát – Kalifornia állam munkanélküli segélye mellett. Hogy mire költik a pénzt, az rajtuk múlik, ellentétben például az úgynevezett élelmiszerjegyekkel, amelyeket a nincstelen amerikaiak általában kapnak.

Ez a szabadság és a magas összeg kivételes az USA-ban – egy olyan országban, ahol a szociális biztonsági háló nagyon gyenge. A kedvezményezetteknek csak azt kell igazolniuk, hogy alacsony jövedelemmel rendelkeznek. Ennek küszöbértékeit még nem határozták meg. Ez egy kísérlet, először 20 Palm Springs-i lakost vesznek fel, később többet. A városban körülbelül 50 000 ember él, de hogy közülük hányan transzneműek vagy nem-binárisak, nem tudni.

A transznemű és nem bináris emberek” – áll a városi tanács munkadokumentumában – “Palm Springsben jobban ki vannak téve a munkanélküliségnek, hajléktalanságnak és diszkriminációnak”. Az alapjövedelem, mondta, segíthetne nekik “boldogulni”. A határozatot egyhangúlag fogadták el, és kezdetben 18 hónapig folyósítják a kedvezményezetteknek. A költségvetés 35 millió dollár ötéves időtartamra.

A McKinsey tanácsadó cég tanulmánya szerint az Egyesült Államokban a magukat transzneműként vagy nem binárisnak definiáló emberek körében kétszer olyan magas a munkanélküliség, mint a lakosság többi részénél. Azok pedig, akiknek van munkájuk, harmadával kevesebb pénzt keresnek ugyanolyan végzettség mellett. A McKinsey szerint Amerikában körülbelül kétmillió transznemű állampolgár él, és 1,2 millió olyan ember, aki nem azonosítja magát semmilyen nemmel.

A kaliforniai LMBTQ-szervezetek ünneplik a Palm Springs-i kísérletet. De sok kritika is elhangzott. Egyrészt az ellenzéki republikánusok részéről, akik a nem transznemű lakosokat diszkrimináltnak tekintik. A másik, Lisa Middleton polgármester.

Alapjövedelmet mindenkinek?

A magát nem binárisnak valló politikus a városi tanács egyik közelmúltbeli ülésén elmondta, hogy “általában véve erős fenntartásai vannak az alapjövedelem ötletével kapcsolatban”. Szerinte az ilyen rendszerek alkalmatlanok a szegénység kezelésére. Middleton végül mégiscsak igennel szavazott.

Más kaliforniai városok is kísérleteznek az alapjövedelemmel, például Los Angeles, San Francisco és Stockton. Akár havi 1000 dollárt is kaphatnak azok a polgárok, akik a járvány idején pénzzavarba kerültek. A nemi identitás ebben az esetben nem játszik szerepet.

Az alapjövedelem gondolata az elmúlt években országszerte is egyre népszerűbbé vált. Ez volt például Andrew Yang vállalkozó kampányának középpontjában, aki 2020-ban a demokraták elnökjelöltje, tavaly pedig New York polgármestere akart lenni.

Koncepciója havi 1000 dolláros kifizetéseket irányzott elő minden felnőtt amerikai számára – ismét, függetlenül az olyan kategóriáktól, mint a transzneműek és a nem binárisok.

Fordította: Király József

Forrás: Die Welt

Legolvasottabb írások523 times!

Print Friendly, PDF & Email