Gänswein- Árulkodó könyve a “sötét manőverekről”

VATIKÁNVÁROS (AP) – XVI. Benedek pápa tiszteletbeli személyi titkára hosszú időn át írt egy mindent eláruló könyvet, amely kiadója hétfői ígérete szerint feltárja az igazságot a “nyilvánvaló rágalmakról”, “sötét manőverekről”, rejtélyekről és botrányokról, amelyek bemocskolták a történelmi lemondásáról ismert pápa hírnevét.

Georg Gänswein érsek “Semmi más, csak az igazság: Életem XVI. Benedek pápa mellett” című könyve ebben a hónapban jelenik meg a Mondadori olasz kiadóóriás Piemme impresszumában – olvasható a közleményben.

Benedek 95 éves korában szombaton halt meg, és holttestét hétfőn állították ki a Szent Péter-bazilikában a csütörtöki temetés előtt, amelyet utódja, Ferenc pápa celebrál.

Gänswein, a 66 éves német pap közel három évtizeden át állt Benedek mellett, először Joseph Ratzinger akkori bíborosnak a Hittani Kongregációban dolgozó tisztviselőként, majd 2003-tól Ratzinger személyi titkáraként.

Gänswein követte főnökét az Apostoli Palotába titkárként, amikor Ratzingert 2005-ben pápává választották. Benedek pápaságának utolsó, 2013. február 28-i napjának egyik legemlékezetesebb képén Gaenswein sírva kísérte el Benedeket a Vatikán freskókkal díszített termein keresztül, amikor búcsút vett tőle.

Benedek kapuőre, bizalmasa és védelmezője maradt egy évtizedes nyugdíjas évei alatt, miközben egészen a közelmúltig Ferenc pápai háztartásának prefektusaként is szolgált. Gaenswein volt az, aki múlt szerdán, amikor Benedek egészségi állapota megromlott, elvégezte a betegek kenetét, és ő volt az, aki szombaton felhívta Ferencet, hogy közölje vele Benedek halálhírét.

Piemme szerint Gaenswein könyve “személyes vallomást tartalmaz egy szelíd ember, egy kiváló tudós, egy bíboros és egy pápa nagyságáról, aki korunk történelmét írta“. De azt is mondta, hogy a könyv első kézből származó beszámolót is tartalmaz, amely helyreigazítja a pontifikátus néhány “félreértett” aspektusát, valamint a Vatikán machinációit.

Ma, a pápa emeritus halála után eljött az idő, hogy a pápai ház jelenlegi prefektusa elmondja a saját igazát azokról az égbekiáltó rágalmakról és sötét manőverekről, amelyek hiába próbáltak árnyékot vetni a német pápa tanítására és tetteire” – áll a közleményben.

Gänswein beszámolója “végre megismertetné az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb főszereplőjének valódi arcát, akit a kritikusok túl gyakran igazságtalanul “páncél kardinálisnak” vagy “Isten rottweilere”-nek csúfoltak” – áll a közleményben, utalva a konzervatív, doktriner hajlamáról ismert német néhány gyakori becenevére a médiában.

A kiadó szerint Gaenswein konkrétan a “Vatileaks” botránnyal foglalkozik majd, amelyben Benedek saját komornyikja szivárogtatta ki személyes levelezését egy újságírónak, valamint a papság szexuális visszaélési botrányaival és a Vatikán egyik örök rejtélyével, a vatikáni alkalmazott 15 éves lánya, Emanuela Orlandi 1983-as eltűnésével.

Úgy tűnik, hogy a könyv csak egy része annak, ami Gänswein halála utáni médiavisszhangnak ígérkezik, beleértve egy hosszú interjú részletének hétfői közzétételét, amelyet a múlt hónapban adott az olasz állami RAI televíziónak, és amelyet csütörtökön, a temetés után fognak sugározni.

A La Repubblica című napilap által közzétett részletek szerint Gänswein elmesélte, hogyan próbálta lebeszélni Benedeket a lemondásról, miután az akkori pápa 2012 szeptemberének végén közölte vele, hogy már döntött. Ez hat hónappal azután történt, hogy Benedek egy mexikói látogatás során elesett, és úgy döntött, hogy nem bírja tovább a munkával járó nehézségeket.

Azt mondta nekem: ‘Képzelheti, hogy hosszan és alaposan elgondolkodtam ezen, gondolkodtam, imádkoztam, küzdöttem. És most közlöm önökkel, hogy a döntés megszületett, ez nem vita tárgya” – emlékezett vissza Gänswein Benedek szavaira.

Gänswein utalt a küzdelmekre, botrányokra és problémákra is, amelyekkel Benedek nyolcéves pontifikátusa alatt szembesült, és felidézte, hogy a kezdet kezdetén imákat kért, hogy megvédjék őt a “farkasoktól“, akik rá pályáznak. Gänswein különösen a “Vatileaks” árulását említette, amelynek következtében a komornyikot a vatikáni bíróság elítélte, majd a pápa két hónappal lemondása előtt megkegyelmezett neki.

Aki azt hiszi, hogy lehet nyugodt pápaság, az rossz szakmát választott” – mondta.

Forrás: apnews.com

Legolvasottabb írások472 times!

Print Friendly, PDF & Email