Müller bíboros: Ki kell zárni a melegpárok megáldását megszavazó püspököket a német egyházból

Erős kézzel tenne rendet a német egyházban Gerhard Müller és Raymond Leo Burke bíboros.

Erős kritikával illette a német Szinodális Út végszavazásának eredményét két bíboros, a német Ludwig Müller, a Hittani Kongregáció volt prefektusa, és amerikai Raymond Leo Burke – írja a Catholic Herald.

A Szinódusi Út (Synodaler Weg) a német katolikus egyház 2019 decembere óta tartó reformgyűlése, amelyet egy világi hívekből álló csoport, a a Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) kezdeményezett. A ZdK sikerrel diktálta a tempót még a püspöki karnak is az előző években. A bizottság világiak szervezete, tehát semmiféle formális hatalma és joga nincs egyházi ügyekben dönteni, inkább nyomásgyakorló lobbicsoportnak tekintendő.

Mindenesetre a gyűlés vezető testület március 10-én megszavazta, hogy 2026 márciusától be kellene vezetni, hogy az azonos nemű párok is kaphassanak hivatalos egyházi áldást Németországban. Ugyanakkor több püspök (Szerk.: összesen heten) nem szavazta meg a dokumentumot. A végszavazáson számos más liberális újítást is kezdeményeztek, például a kötelező cölibátus eltörlését és a női papság irányába tett lépéseket. Összesen 58 püspök ellenezte azokat, 11 tartózkodott, és 38 megszavazta azokat.

Forrás: mandiner.hu és Catholic Herald

Legolvasottabb írások159 times!

Print Friendly, PDF & Email