Benedek XVI: Az emlékiratok csatája

A Szentszék nemrég támogatta a néhai német pápának szentelt két emlékirat kiadását. Két olyan könyvet, amely ellentétben áll Georg Gänswein püspök néhány héttel korábban kiadott könyvével, aki nem habozott szembeállítani XVI. Benedek és Péter jelenlegi utódja, Ferenc pápa alakját.

Az emlékiratok háborúja zajlik, Rómában? Egy biztos: a vatikáni kommunikációs apparátusnak csak néhány hétig tartott, amíg reagált Georg Gänswein püspök könyvének megjelenésére, annak az embernek, aki valószínűleg a legközelebb állt Josef Ratzingerhez (XVI. Benedekhez).

Semmi más, mint az igazság című műve, azon túl, hogy számos megható emléket elmesél, 2023 elején követ vetett a Szent Márta-ház kertjébe, felidézve a jelenlegi pápa több reformjával kapcsolatos mély “nézeteltérését” XVI Benedekkel szemben. Utóbbit még azzal is vádolják, hogy “megtörték a liturgikus békét“, amelyet elődje kezdeményezett.

Az irodalmi földrengésre válaszul két tollat hívtak segítségül: Msgr. Alfred Xuereb – aki XVI. Benedek pápa utolsó magántitkára volt lemondása előtt – és Orazio La Rocca, a neves vatikánista, aki számos transzalpin médiumnak, köztük a La Repubblicának is dolgozott.

A két művet egyszerre jelentették meg, és a Szentszék digitális információs portálja, a Vatican News 2023. február 9-én tartott sajtótájékoztatóján jelentették be.

Xuereb érsek emlékiratai Napjaim XVI. Benedek társaságában címmel egy napló formájában, napi szinten íródnak, bensőséges kapcsolatba hozva az olvasót a bajor pápával.

Orazio La Rocca Ratzinger választása: “Nem, nem menekültem el” című könyve a XVI. Benedekkel való számos személyes találkozását követi nyomon, amellyel a vatikánistát a szuverén pápává emelése előtt és után is megjutalmazták.

A két memoár igyekszik minimalizálni, sőt felhígítani Gänswein Ferenc pápa elleni vallomásának terjedelmét azzal, hogy minden figyelmet XVI. Benedek személyére összpontosít.

Így Xuereb érsek már az elején figyelmezteti az olvasót: “Az egyszerűség és az emberség azok a vonások, amelyekkel XVI. Benedekre kell emlékeznünk, anélkül, hogy hagynánk magunkat hamis kommentárokkal befolyásolni…. Könyvemben nem találnak semmilyen hátteret, semmilyen bizalmas információt vagy bizalmasan kimondott kis mondatot“. A Msgr. Gänsweinre való utalás vékonyan burkolt.

Két könyv XVI. Benedek nagyszerű emberségének felfedezésére, instrumentalizálás nélkül” – olvasható a Vatican News címlapján. A memoárháború folyamatban van.

Források : Vatican News – Associated Press – National Catholic Reporter – FSSPX.Actualités

Legolvasottabb írások195 times!

Print Friendly, PDF & Email