Medjugorjéban soha nem történt csoda

40 évvel az első állítólagos medjugorjei Szűz Mária-jelenések után egy olasz újságíró közzétett egy vatikáni jelentést, amely megállapítja, hogy a híres bosznia-hercegovinai kegyhelyen soha nem történt igazolt csoda. A Camillo Ruini bíboros által elnökölt, a medjugorjei állítólagos jelenések kivizsgálására létrehozott pápai bizottság titkos jelentéseit Davide Murgia legújabb, a Rubettino kiadónál most megjelent, Processo a Medjugorje (Per Medjugorjéban) című, máig lefordítatlan könyvében hozta nyilvánosságra.

A következtetés pedig úgy esik, mint a guillotine pengéje: “Medjugorjéban nem történt igazolt csodás gyógyulás“.

Hogy eljusson idáig, Davide Murgia – a RAI újságírója, aki az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) által kezelt TV2000 médiumon több vallási műsort is vezet – átnézte a 2010 márciusában XVI. Benedek pápa által létrehozott bizottság jegyzőkönyveit és egyéb felvételeit.

Ez a bizottság az elnökének, Camillo Ruini bíborosnak a nevét viseli, aki 1991 és 2008 között a római egyházmegye helynöke volt. Utóbbi feladata az volt, hogy döntsön arról, hogy a jelenések természetfeletti jellegűek voltak-e vagy sem, és lelkipásztori megoldásokat javasoljon.

A Bizottság tagjai közé fogadta Jozef Tomko, Vinko Puljc, Josip Bozanic, Julian Herranz és Angelo Amato bíborosokat, valamint kilenc szakértőt: négy teológust, egy mariológust, egy kanonikust, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának előadóját, egy pszichológust és a Hittani Kongregáció képviselőjét.

A Ruini-bizottság következtetéseit a mai napig nem hozták nyilvánosságra, és csak annyit lehetett tudni a megállapításairól, amit Ferenc pápa 2017-ben, Portugáliából hazatérve mondott róluk: “az első megjelenések, amelyek gyermekekről szóltak, a vizsgálat többé-kevésbé azt mondja, hogy ezt tovább kell vizsgálnunk“.

De az állítólagos mostani megjelenésekkel kapcsolatban a vizsgálat kétségbe vonta…., én inkább a Madonnát mint anyát, a mi anyánkat szeretem, és nem a Madonnát mint egy részleg vezetőjét, grafikákkal, aki minden nap üzeneteket küld” – jegyezte meg a Szentatya némi zavarban.

Az általam közzétett dokumentumok véleményem szerint nagyon hasznosak lehetnek a saját ítélet kialakításában” – magyarázta Murgia.

A Bizottság jelentéseiből valóban kiderül, hogy a Medjugorjéban bejelentett 487 “gyógyulás” esetéből mindössze 10-et találtak vizsgálatra érdemesnek a Szentek Ügyeinek Kongregációjának orvosszakértői, akik arra a következtetésre jutottak, hogy egyik sem tekinthető tudományosan megmagyarázhatatlannak.

A szerző beszámol azokról a bizalmas információkról is, amelyeket a Ruini Bizottság néhány tagja adott neki: “Képzeljük el azt a példátlan botrányt, amely az Egyházban kitörne, ha a medjugorjei jelenség hamisnak, mesterségesnek, megalapozatlannak bizonyulna. Emberek sokaságát tévesztette volna meg” – mondta az egyikük, névtelensége megőrzése mellett.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások1929 times!

Print Friendly, PDF & Email