Németország: Egy apáca kampányol a nők felszenteléséért.

Philippa Rath, a Szent Hildegárd apátság bencés apácája az egyház reformjáért kampányol. “Elkötelezettségem célja a nemek közötti igazságosság” – mondta a Welt am Sonntagnak adott interjújában. Ebbe beletartozik a nők papságra való felvétele is – hangsúlyozta az apáca, aki vezető szerepet játszik a német zsinati úton.

Három évvel ezelőtt, amikor a Zsinati Út nyitó istentiszteletén azt mondtam, hogy a nemek közötti igazságosság a döntő kérdés az egyház jövője szempontjából, nagyon egyedül voltam” – mondta Philippa nővér. “Ma a Német Püspöki Konferencia elnöke, Georg Bätzing püspök és sok más vezető ugyanígy látja a dolgokat“.

Az apáca szerint siker, hogy az ügy végre terítékre került, és nem lehet többé a szőnyeg alá söpörni.

Ő maga is meg volt győződve arról, “hogy meg fogom élni az első felszentelt nőket” – mondta a bencés, akinek könyve, a Mert Isten akarja: Women Speak of Their Vocation to be Deacons and Priests, 2021-ben jelent meg.

“Ami döntő, az nem a nem, hanem az emberi lét ténye. Hiszen, ahogy a Hitvallásban valljuk, Isten emberré lett, és nem [férfias] emberré“.

Philippa nővér ezután a papok kötelező cölibátusának lehetősége mellett szólalt fel. Ezzel kapcsolatban a “Zsinati Útkereső Papok Fórumának” egyik szövegére hivatkozott. Nagyra értékelte, hogy a cölibátusban töltött élet “áldott, teljes és tartalmas“. Bencésként ezt saját életével is tanúsíthatja.

Ami azonban döntő, hogy mi, hívek önként és közösségben éljük a cölibátust. Sok pap ezzel szemben elfogadta azt, mint szükséges rosszat. Amikor annyi papot látok egyedül, megborzongok. Mások kettős életet élnek. Elképzelem, hogy ez ugyanolyan nehéz.

Az egyház mindig létezni fog, “mert Jézus jó híre mindig megmarad és mindig aktuális” – hangsúlyozta Philippa nővér. “De az egyház formája meg fog változni. Sok jól bevált forma az összeomlás szélén áll. Akkor valami új jöhet létre“.

Ez az apáca egyszerűen elvesztette a hitét. Először is, ellenzi a katolikus hit egy határozott pontját, miszerint a papság férfiaknak van fenntartva, másodszor pedig meg akarja változtatni az “Egyház formáját“, más szóval, jobban akarja csinálni, mint Jézus Krisztus.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások184 times!

Print Friendly, PDF & Email