Nepomuki Szent János vértanúságának kora jön(!?)

Szerk.: ezt a próbálkozást a kommunisták adták elő, amikor a Rákosi érában akarták a papokat a gyónási titok megszegésére kényszeríteni. De a cím sem véletlenül lett lecserélve erre, mert Nepomuki Jánost akarták erre kényszeríteni az 1300-s évek második felében. A legenda szerint életét adta a gyónó titkának megőrzéséért.

Kyrie Eleison

A delaware-i püspök elítéli a gyónás “nem tárgyalható” pecsétjét sértő törvényjavaslatot

Wilmington püspöke, Koenig kijelentette, hogy a gyónási titok pecsétje “semmilyen körülmények között” nem sérthető meg, a szentségi titok ellen benyújtott törvényjavaslat ellenére sem.

WILMINGTON, Delaware (LifeSiteNews) – A wilmingtoni katolikus egyházmegye elítélte azt a törvényjavaslatot, amely előírná a papoknak, hogy törjék fel a gyóntatószék pecsétjét, ha gyermekbántalmazás vagy elhanyagolás részleteit akarják felfedni.

A március 7-én kiadott nyilatkozatban az egyházmegye felvázolta a katolikus egyház tanítását a gyóntatószék pecsétjéről és annak viszonyát a HB 74-es törvényjavaslathoz.

A törvényjavaslat, amelyet Eric Morrison képviselő terjesztett be a delaware-i közgyűlés elé március 2-án, “hatályon kívül helyezi a pap és a bűnbánó közötti kiváltságot a szentségi gyónás során a gyermekbántalmazással és elhanyagolással kapcsolatban“. Mint ilyen, Morrison törvényjavaslata kötelezné a papokat arra, hogy “jelentsenek gyermekbántalmazást és elhanyagolást, vagy adjanak vagy fogadjanak el bizonyítékot gyermekbántalmazással vagy elhanyagolással kapcsolatos bírósági eljárásban“.

A wilmingtoni egyházmegye – William E. Koenig püspök vezetésével – azonban kijelentette, hogy a katolikus papok nem alkalmazkodnának a törvényhez, amely az egyház tanításának egy “alapvető szempontját” sértené.

A gyónás szentsége és a gyónás pecsétje az Egyház szentségi teológiájának és gyakorlatának alapvető szempontja” – áll a közleményben. “Ez nem képezi vita tárgyát.

Koenig hozzátette, hogy “egyetlen katolikus pap vagy püspök sem törné meg soha, semmilyen körülmények között a gyónás pecsétjét“. Ha ezt tenné, az “automatikus kiközösítést” vonna maga után, mondta Koenig, amit “csak maga a pápa tudna megkegyelmezni“.

Az első alkotmánymódosítás egyértelmű megsértése lenne, ha a kormány beavatkozna hitünk e legszentebb és legősibb gyakorlatába” – tette hozzá.

A HB 74 nem segítene érdemben csökkenteni a “kiskorúakat és kiszolgáltatott felnőtteket” fenyegető kockázatot, tette hozzá a Wilmingtoni Egyházmegye, mivel “a papok már most is kötelezően jelentenek a delaware-i gyermekbántalmazásról szóló törvény értelmében minden körülmények között, kivéve a gyónás szentségét“.

Az egyházmegyei irányelvek megkövetelik a papoktól, hogy jelentsenek “a gyermekbántalmazás gyanús eseteit” a megfelelő polgári hatóságoknak, tette hozzá Koenig.

Ezt szem előtt tartva kijelentette, hogy a javasolt törvényjavaslat “számos hitközség jogait sértené“, de “számos nem szándékolt következménnyel” is járna. Ezek közé tartozna – mondta Koenig -, hogy törvényileg megkövetelnének valamit, amit gyakorlatilag nem lehetne megtenni, mivel “a szentségi gyónások túlnyomó többsége anonim és teljesen lehetetlen teljesíteni anélkül, hogy hitünk egyik alapvető tanítását ne sértenénk“.

A wilmingtoni egyházmegye a közrend egyik legfontosabb céljának tekinti a kiszolgáltatottak védelmét” – zárta Koenig. “Ez a jogszabály azonban nem mozdítaná elő ezt a létfontosságú célt.

Az egyházmegye nyilatkozatát az Egyházi Törvénykönyv is alátámasztja, amely a 983. kánon 1. §-ában megjegyzi, hogy:

A szentségi pecsét sérthetetlen; ezért a gyóntatónak teljességgel tilos a bűnbánót bármilyen módon, szavakkal vagy bármilyen módon és bármilyen okból elárulni.

2019-ben a Vatikáni Apostoli Bűnbánati Hivatal ezt a tanítást egy jegyzetben újra kiadta, amelyben leszögezte, hogy “[a] gyónás sérthetetlen titka közvetlenül a kinyilatkoztatott isteni törvényből ered, és a szentség természetében gyökerezik, olyannyira, hogy nem enged semmiféle kivételt az egyházi szférában, de még kevésbé a polgári szférában“.

A Jegyzet kísérő előadása rámutatott, hogy a gyónási pecsét nem hasonlítható “az egyes szakmai csoportoknak (orvosok, gyógyszerészek, ügyvédek stb.) sajátos szakmai titoktartáshoz”, amely megkülönböztetés azért fontos, “hogy a világi törvények ne alkalmazhassák a sérthetetlen pecsétre a szakmai titoktartásra törvényesen alkalmazott kivételeket“.

Ahogy Aquinói Szent Tamás írja, mivel a pap Isten szolgája, és a gyónás során persona Christi cselekszik, úgy kell cselekednie, ahogyan Isten cselekszik, és nem sértheti meg a gyónási titok titkát:

A papnak Istenhez kell igazodnia, akinek ő a szolgája. Isten azonban nem tárja fel a bűnöket, amelyeket a gyónás során közölnek vele, hanem elrejti azokat. Ezért a papnak sem szabad felfednie azokat.

Nem Wilmington az egyetlen egyházmegye, ahol jelenleg a gyónás pecsétjét fenyegető veszély fenyegeti. Washington és Vermont állam törvényhozása is tárgyalja a gyermekeket érintő szexuális visszaélések kötelező bejelentéséről szóló törvényjavaslatokat.

Thomas Daly spokane-i püspök a múlt héten kijelentette, ha az állami képviselőházban javasolt HB 1098-as törvényjavaslatot életbe léptetnék, a katolikus papság megtagadná az előírások betartását. “A papok és püspökök inkább börtönbe mennek, minthogy megtörjék a gyónás pecsétjét” – jelentette ki a püspök. “Biztos vagyok benne, hogy a [Spokane-i Egyházmegye] papjai és püspöktestvéreim ezt tennék, annyira szent ez a kötelék“.

Daly figyelmeztetett, hogy a törvényjavaslatnak pusztító hatása lenne magukra az egyházmegyei papságra. “Aggódom amiatt, hogy ez a bizalmi kötelék, amelyért az emberek az életüket adták, hirtelen úgy tűnne, mintha újratárgyalásra kerülne” – mondta.

Forrás: LifeSiteNews.com

Legolvasottabb írások659 times!

Print Friendly, PDF & Email