A kaliforniai püspök a hagyományos latin miséről szóló konferencia házigazdája az országos eucharisztikus megújulás részeként

A Szent Liturgia Konferenciára május végén kerül sor a Santa Rosa Egyházmegyében, amelyet Robert Vasa püspök vezet.

(LifeSiteNews) – A hagyományos latin misét népszerűsítő Szakrális Liturgia Konferenciát idén Robert Vasa, az észak-kaliforniai Santa Rosa egyházmegye püspöke rendezi meg az amerikai püspöki konferencia által indított Nemzeti Eucharisztikus Újjászületés részeként.

A pünkösdkor kezdődő, “Az Istenanya az Eucharisztiában” című konferenciára május 28-31. között kerül sor a kaliforniai Ferndale-ben. A gregorián liturgiával is nevezett hagyományos latin misét minden nap a Ferndale-i Nagyboldogasszony-templomban celebrálják, az előadásokat pedig a Tish Non Village Centerben tartják.

A konferencia honlapja szerint: “A konferencia küldetése a kezdetektől fogva az, hogy elősegítse a nagyobb odaadást, megértést és szeretetet a szent Eucharisztia szentségének szépsége és jelentése iránt. Az Eucharisztia mint hitünk és életünk forrása és csúcspontja Krisztusban való mélyebb megértésén keresztül megtaláljuk küldetésünket, hivatásunkat és az élet igazi értelmét“.

Az idei év előadói között lesz Vasa püspök, P. Joseph Fessio SJ; Msgr. Arthur Calkins; Hegumen Damian Higgins; P. Luke Buckles, OP; Sr. Mary Vianney, MSSR; P. Stephen Boyle O. Praem; Dr. Lynne Bissonnette-Pitre; P. Theodore Lange; P. Joseph Levine; P. Stephen Kenyon és P. Robert Wolf.

A konferencia kezdete előtti napon egy gregorián ének workshopra is sor kerül Bissonnette-Pitre vezetésével. A workshop “a mise éneklésének alapjaival foglalkozik, különös tekintettel a schola misében betöltött szerepére“, beleértve “a hangok keveredését, hogy egy hangként szólaljanak meg, a négyzetes hangok olvasását a szolfézs segítségével és a sorok frazeálását a Szentíráshoz képest“.

A műhely foglalkozni fog továbbá “a mise properiumainak és/vagy a mise szentírási leckéinek kántálásának alapjaival”. Ezen kívül “a gregorián ének története és elsődleges helye a római rítusban mind a TLM-ben, mind a Novus Ordo-ban szintén szó lesz“.

Bissonnette-Pitre, a Schola Cantus Angelorum alapítója és vezetője, valamint az oregoni Portlandben lévő Szent Birgitta latin misés skolájának vezetője “2012 óta tanít kántorokat, vezet kántorworkshopokat és képez skolákat“.

Raymond Burke bíboros, aki az elmúlt években részt vett a Szent Liturgia Konferencián, méltatta az eseményt: “Ez egy lenyűgöző összejövetel, és a hívek növekvő vágyáról beszél, hogy belépjenek a szent istentiszteletbe, és ezáltal szentebb életet éljenek“.

Athanasius Schneider püspök is elismeréssel szólt az eseményről és a szponzorokról, kijelentve: “Igazi lelki öröm volt részt venni a konferencián, és találkozni ennyi buzgó pappal és világi hívővel. Ez egy kis tavasza volt az egyháznak. Isten áldja meg bőségesen az Önök gyönyörű és igaz katolikus apostolkodását“.

Vasa püspök, az idei házigazda, a korábbi eseményeket “csodálatosan gazdag oktatási és tapasztalati találkozásnak nevezte a Szent Liturgiával“. P. Cassian Folsum OSB, a Nursia hagyományos bencés közösség alapító priorja pedig “kiváló munkának” és “az Egyház életéhez való valódi hozzájárulásnak” nyilvánította a konferenciát.

Az idei konferenciára a Vatikán által a hagyományos latin mise ünneplésére vonatkozó fokozott korlátozások, valamint a latin misés katolikusok FBI általi megfigyelése közepette került sor, akiket az ügynökség veszélyesnek bélyegzett.

A püspökök különbözőképpen reagáltak a vatikáni korlátozásokra: egyesek teljesen betiltották a régi liturgiát, mások pedig csökkentették azoknak a helyeknek a számát, ahol az egyházmegyéjükben miséznek, és ezzel néha a hagyományos katolikusokat kiszorították a plébániáikról, amit még a papság magas rangú tagjai is széles körben bíráltak.

Forrás: LifeSiteNews.com

Legolvasottabb írások176 times!

Print Friendly, PDF & Email