Hollandia: Egy bíboros véget vet a papok nélküli vasárnapi ünnepségeknek

Willem Eijk bíboros, Utrecht érseke és Hollandia prímása 2023. február 14-én kelt pásztorlevelében ígéretet tett arra, hogy a következő öt évben megszünteti a pap nélküli vasárnapi ünneplést, hogy a szentmise “elfoglalhassa a neki járó központi helyet”.

Eijk bíboros “reméli, hogy így az Eucharisztia ünneplése jobban megtalálja központi helyét vasárnapokon és ünnepnapokon az Utrechti Főegyházmegyében, akárcsak az Úrnapja vasárnapi ünneplése, az a nap, amelyen különösen megemlékezünk arról, hogy az Úr feltámadt a halálból“.

2022. október 27-én egy korábbi levelében már bejelentette, hogy “2028. január 1-től a vasárnaponként [pap nélkül] nyújtott igeszolgálat és áldozás csak kivételes helyzetekben lesz engedélyezett“. Erre reagálva a hívek egy csoportja az érsekségen petíciót indított, amelyben arra kérte a bíborost, hogy hagyjon fel tervével.

A bíboros 2023. február 14-én kelt levelében válaszol a petíció aláíróinak, és megállapítja, hogy jelenleg sok templom pap nélkül van nyitva, így ha a politika változatlan marad, az ige- és áldozásünnepek száma magas marad, és ezért az eucharisztikus ünneplés nem tudja majd elfoglalni az őt megillető központi helyet.

Ugyanakkor leszögezte, hogy az ige- és áldozási szertartások hétköznapokon a plébániákon, vasárnaponként pedig a gondozási intézményekben folytatódnak.

A most 69 éves Eijk bíboros már 2017-ben egy pásztorlevélben tájékoztatta híveit: “Amikor a pápával beszéltem, figyelmeztettem, hogy az egyház régi struktúrái már nem fognak létezni, amikor én nyugdíjba megyek, és 2025-re templomaink kétharmadát kivonják az istentiszteletből. A pápa megdöbbent, de megismételte, hogy tovább kell lépnünk, és nem szabad engednünk a nosztalgiának egy olyan múlt iránt, amely soha többé nem fog visszatérni”.

Hollandia más részein élő katolikusok is szembesülnek a templombezárások kilátásával. Jan Hendriks püspök tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a Haarlem-Amsterdami egyházmegyében a templomok 60%-át be kell zárni a következő öt évben, mert csökken az istentiszteletekre járók, az önkéntesek és a bevételek száma.

Eijk bíboros, aki korábban orvos volt, Hollandiában arról ismert, hogy határozottan ellenzi az ország megengedő eutanázia-törvényeit. Ferenc pápát is arra kérte, hogy “tisztázza” az Amoris Laetitia című apostoli buzdítás értelmezését, amely szerinte “zavart kelt“.

Nemrég arra kérte a flamand püspököket, hogy vonják vissza a homoszexuális párok rituális megáldását engedélyező szöveget, és javasolta, hogy a pápa írjon enciklikát a nemek elméletéről.

Sem az első, sem a második kérdésben nem kap elégtételt. Egyrészt a pápa elfogadta azt a szöveget, amelyet a bíboros elítél. Másrészt Ferenc pápa a La Nacion argentin médium által 2023. március 10-én, megválasztásának 10. évfordulója alkalmából sugárzott interjúban bevallotta, hogy nem dolgozik sem új enciklikán, sem a gender ideológiáról szóló dokumentumon.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások241 times!

Print Friendly, PDF & Email