Észak-Írország: Az egyház és a Westminster közötti leszámolás

Észak-Írország katolikus püspökei számára a pohár betelt. A prelátusok 2023. június 14-én sajtóközleményt tettek közzé, hogy jelezzék, határozottan ellenzik azt az oktatáspolitikát, amelyet a westminsteri parlament a brit koronához csatolt Szentek szigetének ezen részére szeretne rákényszeríteni.

Eamon Martin érsek, Írország primása
Eddig minden észak-írországi iskola nagy mozgásteret kapott abban, hogy miként alkalmazza a London által kitalált tantervet, különösen a szexualitással kapcsolatos témák tekintetében. De talán már nem sokáig.
 
A brit parlament ugyanis nem így látja a dolgokat, és felállított egy – “emberi jogoknak” nevezett – vizsgálóbizottságot, amelynek feladata annak értékelése, hogy a főiskolák és középiskolák milyen mértékben nyújtanak “az életkornak megfelelő, átfogó és tudományosan pontos oktatást az egészséggel, a szexuális és reproduktív jogokkal kapcsolatban, beleértve a korai terhesség megelőzését és az abortuszhoz való hozzáférést”.
 
Amint az várható volt, a jelentés egyértelmű: az észak-írországi iskolákat – különösen a katolikusokat – “szexistának”, “merevnek”, sőt “retrográdnak” tartják.
 
Chris Heaton-Harris észak-írországi államtitkár gyorsan utánajárt a vizsgálatnak, és új rendeleteket terjesztett elő, amelyek kötelezővé teszik az olyan tantárgyak tanítását, mint az abortusz, a fogamzásgátlás, illetve olyanok, amelyek közvetlenül vagy közvetve a “gender” ideológiát érintik.
 
Ahhoz, hogy megértsük, miről van szó, vissza kell mennünk néhány évet az időben. 2019-ben Észak-Írország lett az utolsó, az Egyesült Királysághoz csatolt tartomány, amely legalizálta az abortuszt. London ugyanis az abortusz helyi jogrendbe való integrálásától tette függővé az abortusz visszaállításáról szóló megállapodás elfogadását Belfastban – amelytől 2017 óta egy politikai és pénzügyi botrány miatt megfosztották -.
 
Ezentúl a terhesség tizenkettedik hetéig legális, ami rövidebb időszak, mint az Egyesült Királyság többi részén. Hamarosan azonban Westminster “csalódottságának és csalódottságának” adott hangot amiatt, hogy az északír végrehajtó hatalom lassan hajtja végre teljes mértékben az új szabályozást.
 
Az észak-ír püspökök számára azonban most nincs itt az ideje, hogy kompromisszumot kössenek a kérdésben: “Miután a világ legradikálisabb abortusztörvényeit már ráerőltette Észak-Írország népére, beleegyezésük nélkül, az államtitkár most elszántnak tűnik, hogy ideológiailag elfogult nézeteit a gyermekekre is ráerőltesse” – figyelmeztetnek.
 
A prelátusok arra buzdítják az íreket, hogy álljanak ellen a progresszivizmusnak, amelyet London rájuk akar kényszeríteni: “Felszólítunk minden észak-írországi politikust… hogy álljanak ellen a westminsteri rendeleteknek. Arra is bátorítjuk az észak-írországi iskolák szüleit és tanárait, hogy szálljanak szembe az államtitkár és az Emberi Jogi Bizottság által az iskoláinkban folyó kiváló munkáról alkotott igazságtalan ábrázolással“.
 

Forräs: fsspx.news

Legolvasottabb írások136 times!

Print Friendly, PDF & Email