Oregon megtagadja az örökbefogadást, mert a kérelmező nem hajlandó támogatni a gender ideológiát, és a homoszexualitást

Az oregoni Jessica Bates szövetségi pert indított, miután az állami hivatalnokok elutasították örökbefogadási kérelmét, mert ellenezte a gender ideológiát. | Alliance Defending Freedom

Kép: csalad.hu

Egy oregoni nő szövetségi pert indított az állam Humánszolgáltatási Minisztériuma ellen, miután megtagadták tőle a gyermek örökbefogadásának lehetőségét, mert nem volt hajlandó kifejezni a nemi ideológia és a homoszexualitás támogatását.

A nő, Jessica Bates kérelmet nyújtott be, hogy igazoltan örökbe fogadhasson egy gyermeket az oregoni nevelőszülői rendszerből. A minősítés megszerzéséhez azonban az állam irányelvei szerint az illetőnek vállalnia kell, hogy “tiszteletben tartja, elfogadja és támogatja az otthonában elhelyezett gyermek vagy fiatal felnőtt … szexuális irányultságát, nemi identitását [és] nemi kifejezését …“.

Bár Bates megígérte, hogy minden gyermeket szeretni fog és sajátjaként kezel, azt mondta az igazoló tisztviselőnek, hogy “nem fogja támogatni az életmódjukat, és nem fogja bátorítani a szexuális irányultságukkal, nemi identitásukkal vagy nemi kifejezésükkel kapcsolatos viselkedésüket“, ha az ellentétes a vallási meggyőződésével. Az igazoló tisztviselő megkérdezte, hogy használná-e a gyermek által preferált névmást, ha az valaha is transzneműként azonosítaná magát, és segítene-e egy gyermeknek abban, hogy hormonterápia segítségével átváltoztassa nemét. Bates azt válaszolta, hogy nem.

Mivel álláspontja nem felelt meg a DHS előírásainak, kérelmét elutasították. Az állami hivatal szóvivője csütörtökön nem volt azonnal elérhető.

Bates, akit az Alliance Defending Freedom pro bono jogi képviseletet biztosít, perében azzal érvelt, hogy ez a követelmény sérti a szólásszabadsághoz, a gyülekezési szabadsághoz és a vallásszabadsághoz fűződő első alkotmánymódosítási jogait.

Oregon politikája ideológiai lakmuszpapír-tesztnek felel meg: a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos világi vagy “progresszív” nézeteket valló emberek jogosultak a gyermekjóléti programokban való részvételre, míg a vallásos nézeteket vallási alapon valló hívőket kizárják, mert nem értenek egyet az állam ortodoxiájával” – mondta Jonathan Scruggs, az ADF vezető jogtanácsosa egy nyilatkozatban.

A kormány nem zárhat ki bizonyos hitközösségeket a nevelőszülői gondozásból és az örökbefogadási szolgáltatásokból azért, mert az államnak nem tetszik a sajátos vallási meggyőződésük” – mondta.

Bates a kereset szerint egyedül neveli öt biológiai gyermekét, mióta férje meghalt egy autóbalesetben. Azután érezte magát motiválva a gyermekek örökbefogadására, hogy “meghallgatott egy keresztény adást egy férfiról, aki örökbe fogadott egy gyermeket nevelőszülőknél“, és “szeretné megismételni azt, amit Isten tett vele, azzal, hogy megnyitja otthonát két gyermek előtt, akiknek szükségük van egy olyan családra, amelyet a sajátjuknak nevezhetnek” – áll a keresetlevélben.

A perben az áll, hogy Bates egy 10 év alatti testvérpárt szeretne örökbe fogadni, mert a legfiatalabb gyermeke 10 éves. Hozzáteszi, hogy “reméli, hogy két gyermek örökbefogadásával mindegyik gyermek kevésbé fogja magát egyedül vagy elszigetelve érezni“. A perben a Bibliából is idéznek verseket, amelyek arra szólítják fel a hívőket, hogy gondoskodjanak az árvákról.

A kereset szerint ez a DHS-rendelet sérti Bates szabad véleménynyilvánításhoz való első alkotmánykiegészítési jogát, mert korlátozza, hogy mit mondhatna egy örökbefogadó gyermeknek. Ügyvédei azzal érvelnek, hogy “a hitének megosztása a gyermekeivel” és “bizonyos beszédmódoktól, például a neopronounoktól (Szerk.: A neonévmások a neológ angol harmadik személyű személyes névmások egy kategóriája a „he”, „she”, „they”, „one” és „it” mellett. A neopronumokat részesítik előnyben egyes nem bináris egyének, akik úgy érzik, hogy ezek lehetőséget kínálnak nemi identitásuk pontosabb tükrözésére, mint a hagyományos névmások) való tartózkodás” az Első Kiegészítés értelmében védett szólás.

A kereset továbbá azzal érvel, hogy “bizonyos csoportokkal, például az egyházával” való társulás és “bizonyos csoportokkal, például a Pride-felvonulásokkal” való társulás elkerülése a szólásszabadság és a gyülekezési szabadság klauzulája alapján védett.

A kereset azt állítja, hogy mindezek a cselekmények vallási meggyőződésének védett kifejezései, és kijelenti, hogy az Első Kiegészítés “megtilt minden olyan törvényt, amely tiltja vagy bünteti a vallás szabad gyakorlását“. A kereset azzal érvel, hogy az állam “vallási meggyőződésen alapuló különleges fogyatékosságokat ír elő, vallási meggyőződés alapján kategorikusan kizárja a személyeket a gyermekjóléti szolgáltatásokból, [és] ezekkel a szabályokkal bizonyos vallási és világi meggyőződéseket előnyben részesít Jessica vallási meggyőződésével szemben“. A kereset azt is állítja, hogy a szabályok sértik a 14. módosítás egyenlő védelmi záradékát.

Az oregoni politika olyan átfogó állítást tesz, hogy minden olyan személy, aki bizonyos vallási meggyőződéseket vall – olyan meggyőződéseket, amelyeket amerikaiak milliói vallanak különböző vallási felekezetekből -, kategorikusan alkalmatlan a gyermekek gondozására” – mondta Johannes Widmalm-Delphonse, az ADF jogi tanácsadója egy nyilatkozatban.

Ez egyszerűen nem igaz” – folytatta. “Oregon a politikai napirendjét számtalan olyan gyermek szükségletei fölé helyezi, akik boldogok lennének, ha egy olyan szerető, keresztény otthonban nőhetnének fel, mint amilyen Jessica otthona volt. Sürgetjük a bíróságot, hogy emlékeztesse az államot alkotmányos és erkölcsi kötelezettségeire, és erősítse meg Jessica első alkotmánymódosítás szerinti jogát, hogy megélje hitét anélkül, hogy a kormány büntetné”.

Forrás: catholicnewsagency.com

Legolvasottabb írások148 times!

Print Friendly, PDF & Email