Thomas Reese jezsuita atya: Lusta vagy hazug?

A Religion News Service, a balközép médiaügynökség, amely ma már a vallásról szóló világi újsághíreket uralja, Thomas Reese jezsuita atya rovatát közli Az idők jelei címmel. Szinte mindig kiszámítható álláspontokat közöl a jezsuita, aki annyira liberális, hogy 2005-ben XVI. Benedek pápának köszönhetően kénytelen volt lemondani az America Magazine főszerkesztői posztjáról. Reese egyik rovata a fiatal katolikusok hagyományos latin misén való részvételének betiltására szólított fel.

Thomas Reese SJ a washingtoni jezsuita közösség központjában.

Legutóbbi rovatában Reese úgy döntött, hogy visszautazik 2007 áprilisába, és kitalál egy történetet, miszerint a hagyományos és konzervatív katolikusok félrenéztek, amikor XVI. Benedek pápa valami liberális dolgot tett, felhasználva Benedek véleményét, miszerint a Limbo talán nem is létezik. Reese szerint, ha Ferenc ugyanazt tette volna, mint Benedek (vagyis egyetértett volna a Vatikán Nemzetközi Teológiai Bizottságának Limbót elutasító jelentésével), a jobboldal bírálta volna őt.

Az első bekezdésében azt állította: “Sok konzervatív katolikus fel van háborodva Ferenc pápán, aki szerintük megváltoztatja az egyház tanítását, de alig pislogtak, amikor Benedek pápa megszabadult a Limbótól, egy évszázadok óta tanított katolikus tanítástól“.

Reese elbeszélésével az a baj, hogy vagy nagyon lusta, vagy hazudott ebben az ügyben.

Valójában az egyik legszélesebb körben megjelent cikk a 2007. áprilisi Benedekkel és a Limbóval kapcsolatos témában, amelyet a Los Angeles Times két riportere írt, és amelyet számos más nyomtatott és online kiadványban szindikáltak, magát Reese-t idézte, aki Benedeket dicsérte, mint aki “nem félt megnézni valamit, amit az egyházban évszázadok óta tanítottak, és azt mondani, hogy az nem a katolikus hit magja“. Mégis több volt ugyanebben a cikkben.

Négy bekezdés Reese idézetei után egy “A konzervatívok szkeptikusak” című részt tartalmazott. Ebben az állt:

A katolikus konzervatívok bíráltak minden olyan törekvést, amely a limbót a feledés homályába taszítja.

A fogalom eltávolítása az egyházi tanításból csökkentené a keresztség jelentőségét, és elriasztaná a csecsemők megkeresztelését – mondta Kenneth J. Wolfe, a Remnant című tradicionalista katolikus újság washingtoni rovatvezetője.

“Ez a keresztséget formalitássá, partivá teszi, ahelyett, hogy szükségszerűség lenne” – mondta Wolfe. “Nem lenne ok a csecsemőkeresztelésre. Ez a katolikus egyházat a protestánsokkal tenné egyenlővé”.

Hozzátette, hogy a katolikus vezetőket megfosztaná egy eszköztől az abortusz elleni harcban. A papok régóta azt mondják a nőknek, hogy az abortált magzatuk nem juthat a mennybe, ami elméletileg egy újabb érv volt a terhesség befejezése ellen. A limbó nélkül ezek a magzatok feltehetően nem lennének többé megtagadva az Istennel való közösségtől.

Ennyit arról a narratíváról, hogy a konzervatívok hallgattak, amikor Benedek pápa a reformerek oldalára állt a limbó ügyében.

A Religion News Service-t kétszer is megkeresték, beleértve a főszerkesztőnek küldött e-maileket is. Nem érkezett válasz. Tekintettel arra, hogy a nagy világi médiakiadványok, mint például a Washington Post, a Religion News Service-hez fordultak szinte minden vallási témájú tudósításukért, azt gondolnánk, hogy van valamilyen szerkesztői felülvizsgálati eljárás egy rovat esetében. A jelek szerint nem – még a Google keresés sem. Egy tízéves gyerek is elő tudta volna húzni azokat a 2007. áprilisi cikkeket, amelyek Benedict konzervatív kritikáját mutatják a Limbo kérdésében. Reese mégis úgy tesz, mintha ez soha nem történt volna meg, hogy azt a fiktív állítását hangoztassa, miszerint Benedictet a jobboldal elnézte.

A liberális John Gehring, Massimo Faggioli, John Carr és James Martin SJ mellett Reese hírhedt arról, hogy a mainstream média fáradt riporterei számára, akik látszólag képtelenek megtalálni a konzervatív vagy hagyományos oldalról érkező katolikus hangokat, ő a legkeresettebb forrás.

Ez a rovat – vagy lustaság, vagy hazugság, amit a tények bemutatásakor hallgatással szakítanak meg – meg kell kérdőjelezze mind Thomas Reese, mind a Religion News Service hitelességét.

Forrás: rorate-caeli.blogspot.com

Legolvasottabb írások156 times!

Print Friendly, PDF & Email