Eredeti és paródia

A Szent X. Pius Testvériség Szeplőtelen Fogantatás templomának nem minden építészeti és berendezési eleme találkozik osztatlan tapsunkkal – de ahol az általános irány helyes, ott nem kell a részletekben ízlésbeli kérdéseken vitatkozni. Ez a templom annyira katolikus, amennyire egy új épület a 21. század eleji USA-ban csak lehet, >>>

a jobb első sorban álló, hagyományos ruhát viselő apácáktól kezdve az oltár mögötti, Szent János Apokalipszisén alapuló Bárány-vacsora képéig. Nem minden katolikus templomnak kell így kinéznie – de kétség sem férhet hozzá, hogy ez egy katolikus templom.

Sajnos ez nem vonatkozik képünk alsó felére. Az első benyomás: egy bútorbolt kirakata. Vagy egy kiállítási tárgy a kulturált asztali kultúráért, szépen megterítve, több fogásra való edényekkel és evőeszközökkel, valamint asztali gyertyákkal. Nagyon közelről kell nézni, hogy meglássuk a jobb első sorban lévő sárgarézszínű kockát, és még jobban, hogy észrevegyük: Ez valójában egy tabernákulumnak kellene lennie. Isten sátra az emberek között, az ebédlőasztalnál, a hatos számú ülőhelyen. Ha hihetünk a szemünknek és a Messainlatino munkatársainak, akkor valójában egy oltárt látunk, a rutiglianói Cuore Immacolato di Maria plébániatemplom nagycsütörtöki oltárát.

Nevének megfelelően ez egy katolikus templom, amely a Giuseppe Satriano érsek által vezetett Bari-Bitonto érsekség illetékességi területén található. A “katolikus” szóval kapcsolatban azonban kétségeink vannak. Szeretnénk tudni, milyen magasztos elképzelése van ennek a püspöknek és helyi papjainak a szent csütörtökről, mit értenek “katolikus” alatt, és nem tévesztették-e el a hivatásukat, és nem lett volna-e jobb, ha inkább belsőépítészeti vagy valami más hasznos tanácsadónak állnának. Teljesen alkalmatlanok a Krisztus által az Ő Egyházára bízott hit hirdetőinek, vagy akár az új evangelizáció hordozóinak. De úgy tűnik, élvezik a Kúria és a pápa megingathatatlan jóindulatát – mi mást is kívánhatnánk?

Valójában egyre többen és többen akarnak többet, mint amit ez a római szentté avatási kultusz hajlandó nyújtani nekik. Felismerik azt a szorult helyzetet, amelybe az egyház az elmúlt 50 évben került – és amikor választhatnak egy felismerhetően katolikus templom, amely a pápa áldása nélkül épült, és egy bútorbolt között, amely ezzel az áldással büszkélkedhet, egyre inkább az eredetit választják a paródiává vált korszerűsítés helyett.

Forrás: summorumpontificum.de

Legolvasottabb írások217 times!

Print Friendly, PDF & Email