A Harvard hallgatója a katolikus egyházban keresi a válaszokat

Az egyház Máriáról és az Eucharisztiáról szóló tanítása volt a két legnagyobb akadály a 21 éves LyLena Estabine számára, aki korábban protestáns volt, amikor elfogadta a katolikus hitet.

LyLena Estabine, a Harvard Egyetem elsőéves hallgatója a Massachusetts állambeli Cambridge-ben található Szent Pál Katolikus Templom OCIA programjában vesz részt, és azt tervezi, hogy 2023. április 8-án, a húsvéti vigílián csatlakozik az egyházhoz.

A nagyhét és a katolikus egyházba való teljes belépése előtt Estabine, aki szintén Máriának szentelte magát, azt mondta, hogy várhatóan könnyeket fog hullatni, amikor először részesül a szentáldozásban.

Végre részt vehetek az eucharisztikus ünnepen, ez nagyon jó lesz” – mondta Estabine, aki a Massachusetts állambeli Cambridge-ben található Harvard Egyetem szociológia szakán tanul, a CNA március 28-i interjújában.

A kansasi Olathe-ban született Estabine egyike annak a 32 jelöltnek és katekumennek, akik részt vesznek az OCIA (korábban RCIA) programban a cambridge-i Szent Pál Katolikus Templomban, amely a Harvard Katolikus Központnak ad otthont, amely az ország egyik legliberálisabb városának központjában a gazdag katolikus szellemi hagyományok központja az egyetemisták és fiatal szakemberek számára.

Az osztályban kilenc harvardi egyetemi hallgató, öt végzős harvardi hallgató és 17 helyi szakember vesz részt a közösségből, akiknek átlagéletkora 29 év.

A nagy létszámú csoport emlékeztet a központ tavalyi katekézis osztályára, amely 31 jelöltet és katekumenátust számlált.

Patrick Fiorillo atya, a Harvard Katolikus Központ egyetemi káplánja a CNA március 28-i számában elmondta, hogy a Harvard Katolikus Központban az egyházba való belépésre készülő diákok és fiatal felnőttek jelenlegi csoportjában “mély, belső megtérés” zajlik.

Csak látni, hogy a megtérés valós időben történik ennyi ember esetében, igazán inspiráló” – mondta.

Fiorillo atya elmondta, hogy Estabine nem félt “nagy kérdéseket” feltenni, miközben nagy alázattal kereste az igazságot.
Vitte a keresztjét

A Kansas City külvárosában, egy külvárosban nevelkedett protestáns, Estabine mindig is kapcsolatban állt Jézus Krisztussal.

Amikor Estabine-t édesanyja gyerekként becsatolta az autó hátsó ülésére, Estabine azt mondta az édesanyjának, hogy csatolja be mellé Jézust.

Ha nem tette volna, akkor nagyon feldúlt lettem volna; és beszélgettem vele, miközben vezettünk, beszélgettünk” – mondta.

Estabine szülei különböző protestáns egyházakban nevelték őt, és a Bibliát olvasták. Mindig is úgy érezte, hogy “magasabb szintű beszélgetéseket” szeretne folytatni társaival a hitről, de nehezen talált olyat, aki elkötelezte volna magát mellette.

Kicsit visszahúzódtam magamba, és már nem égtem annyira érte, mint korábban” – mondta Estabine.

Miután felvételt nyert a Harvard Egyetemre, amely történelmileg a világ egyik legrangosabb egyeteme, Estabine a COVID-19 világjárvány idején bénító depresszióval, szorongással és öngyilkossági gondolatokkal kezdett küzdeni elsőéves korában. A fogyókúrától kezdve a terápiáig mindent kipróbált, de semmi sem gyógyította ki a negatív gondolatokból, egy olyan állapotból, amellyel már fiatal kora óta küzdött, és amely az egyetemen súlyosbodott.

Intenzíven szenvedve fordult a hithez, amelyet mindig is ismert a gyógyulásért. Úgy döntött, hogy utolsó reménye az, hogy mélyen belemerül a hitébe, és végre elejétől a végéig elolvassa a Bibliát. Imádságban mondta Istennek: “El fogom olvasni, és ha mire végzek, nem találok okot arra, hogy itt maradjak, akkor nem tudom tovább csinálni“.

Egy évébe telt, de megcsinálta. És meggyógyult.

Ahogy elkezdtem olvasni, és ahogy alapvetően elkezdtem kiönteni magamat Istennek, és egyszerűen a lábai elé tettem az életemet, teljesen meggyógyított a depressziómból és a szorongásomból. És így ezt egyszerűen csak neki köszönhetem, mint egy csodát” – mondta.

Ő hívott engem

A hitében meggyőződve és közeli keresztény barátokkal körülvéve Estabine “elég heves” vitákat kezdett folytatni egy katolikus barátjával a teológiáról.

Ahogy egyre mélyebben kezdett rájönni, hogy objektív igazságnak kell léteznie, tudta, hogy “nem lehet mindenkinek igaza“.

Katolikus barátja gyakran küldött neki a katolikus hitről szóló videók és cikkek linkjeit, amelyeket Estabine legtöbbször figyelmen kívül hagyott.

Egy kanadai szolgálati útja során azonban Estabine jelentős mennyiségű időt töltött egyedül. Katolikus barátja küldött neki egy videót az Eucharisztiáról, és végül megnézte.

Meggyőzőnek találta a valóságos jelenlét melletti érveket, de még nem állt készen arra, hogy elfogadja.

Miközben tovább birkózott a katolicizmus melletti érvekkel, a nyáron, az első évfolyamba lépve különös álma volt, amelyről azt mondta, hogy “fontos” volt a megtérése szempontjából.

Az álom “sötét” és “ijesztő” volt, mint egy rémálom. Az álomban egy iskolában volt, és odabent “sötétség” volt, az ablakok pedig ködösek voltak.

Megpróbálta felírni az “Isten” szót a ködös ablakra, de valamiért nem tudta. Az álomban megpróbálta elűzni a sötétséget is, de nem tudta.

Emlékszik, hogy látott egy katolikus papot, aki “beszélt a sötétséghez”, és “az úgy reagált, ahogyan nekem nem reagált, amikor megpróbáltam kiűzni”.

Ez az álom táplálta Estabine spirituális utazását, hogy további válaszokat találjon. Ahogy folytatta az igazság keresését, különböző katolikus templomokban töltött időt, és végül arra a következtetésre jutott, hogy a katolicizmus vonzza.
Trending

Egy harvardi diák a katolikus egyházban találja meg a válaszait

Egyetlen dilemmája azonban a félelem volt: azon tűnődött, vajon minden korábbi Krisztussal kapcsolatos élménye hiteles volt-e.

Csak akkor találta meg a választ a Szentírásban, amikor ugyanazon a nyáron egy párizsi kiránduláson ugyanezzel az aggodalommal küszködve. Egy este, amikor egyedül volt, kinyitotta a Bibliát, és elolvasta János evangéliumának 10. fejezetének 16. versét:

Vannak más juhaim is, akik nem tartoznak ebbe a nyájba. Ezeket is nekem kell vezetnem, és meghallják majd a szavamat, és egy nyáj lesz, egy pásztor.

Estabine azt mondta, hogy ez megerősítette számára, hogy bár “a nyájon kívül” van, mégis Isten juhai közé tartozik, és valóban hallja a hangját.

Valami mélyebbre hívott engem” – mondta.

Estabine ezért egy este sms-t írt katolikus barátjának, és azt mondta: “Hé, nem igazán tudom, mi folyik itt, de tényleg azt hiszem, hogy ezt mélyebben meg kell vizsgálnom, és nem hiszem, hogy egyedül meg tudom csinálni“. A barátja bemutatta őt Fiorillo atyának, és a pap sok kérdésére válaszolt, és segített neki elhelyezkedni a katekézis órákon. A barátja adott neki egy rózsafüzért, és elvitte az eucharisztikus szentségimádásra. Elkezdett mélyebb kérdéseket feltenni, és megtalálta a keresett válaszokat.

Estabine egy ponton úgy érezte, hogy minden választ tudnia kell ahhoz, hogy katolikus legyen.

De egy nap az imádságban hallotta, hogy Jézus azt mondja neki: “Mióta van a szívedhez vezető kulcs az értelmeden keresztül?”

Most már szinte minden nap igyekszik imádkozni a rózsafüzért, március 25-én fejezte be a Mária-szentelést, és izgatottan várja, hogy április 8-án, a húsvéti vigílián a Szent Pál templomban az első szentáldozáshoz járulhasson és megkapja a bérmálás szentségét.

Figyelemre méltó, hogy tényleg megpróbálja magáévá tenni az egész katolikus hitet, és egész életét e köré orientálja, és valóban beépít mindent, amit az Egyház kínál az életébe” – mondta Fiorillo.

Estabine katolikus barátja a pártfogója, védőszentje pedig Szent Pál apostol.

Estabine pedig készen áll a nagyhét közeledtével.

Az Eucharisztia vétele szempontjából nagyon izgatott vagyok” – mondta. “Valószínűleg sírni fogok.

Joseph Bukuras

Forrás: catholicnewsagency.com

Legolvasottabb írások242 times!

Print Friendly, PDF & Email